Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Reittiopas uudistuu taskuun sopivaksi – mutta vasta syksyllä 2016

Kaupunki
 
Reittiopas rantautuu vihdoin älypuhelimeen, tältä se näyttää
Reittiopas rantautuu vihdoin älypuhelimeen, tältä se näyttää
HSL:n Reittioppaan uusittu versio avautuu käyttöön syksyllä 2016. HSTV esittelee, miten se toimii.
Fakta

Reittiopas

 Hakupalvelu osoitteessa www.reittiopas.fi

 Lokakuussa noin 1,3 miljoonaa eri käyttäjää.

 Yhteensä sivustolla käytiin noin 5,3 miljoonaa kertaa.

 Arkipäivisin käyntejä on 180 000–200 000.

 Uudistetun oppaan koodi julkaistaan avoimena datana.

 Uudistettu opas on tarkoitus avata syksyllä 2016.

Helsingin seudun liikenne (HSL) uudistaa Reittiopas-palvelun. Tavoitteena on luoda vuodesta 2001 toimineesta palvelusta versio, joka toimii saumattomasti älypuhelimissa.

”Nykyinen Reittiopas ei toimi kauhean hyvin puhelimissa. Tavoitteena on luoda sellainen nettisivu, joka toimii hyvin juuri kännyköillä”, kertoo HSL:n Reittiopas-uudistusta vetävä Petro Tamminen.

Uusittu versio on tarkoitus julkaista ensi syksynä. Sivuston kokeiluversion perusteella uudistus vie Reittiopasta monin tavoin puhelimella käytettävämpään suuntaan. Uusi opas paikantaa käyttäjän ja näyttää sijainnin kartalla. Tehdyn haun jälkeen opas näyttää, missä ehdotettujen reittien pysäkit sijaitsevat sekä kuinka pitkä matka pysäkille on.

”Pyrimme suodattamaan tietoa niin, että käyttäjä saa aloitusnäkymästä tärkeimmän tiedon, kuten lähimpien linjojen tai omien suosikkipysäkkien seuraavat lähdöt”, Tamminen sanoo.

Oppaan uusi versio näyttää reaaliajassa, missä ehdotetut kulkuvälineet liikkuvat ja ovatko ne ajoissa. ”Ihmisten ei tarvitse mennä pysäkille pettymään vaan he voivat katsoa kotoaan, milloin pysäkille kannattaa lähteä”, Tamminen sanoo. ”Sivusto päivittää tietoja jatkuvasti. Se kertoo, jos nopein reittivaihtoehto muuttuu vaikka ruuhkan takia kesken matkan.”

Sivuston käytettävyyden kannalta olennaista on, kuinka nopeasti se tietoa tarjoaa. Testipuhelimena toimi 3G-yhteydellä varustettu, pari vuotta vanha puhelin. Siinä sivusto pyöri sulavasti.

HSL:ltä on pyydetty puhelimeen ladattavaa Reittiopas-sovellusta jo pitkään. Tamminen pitää todennäköisenä, että oppaasta julkaistaan ilmainen sovellus sivuston päivityksen jälkeen.

”Sovellusta on pyydetty meiltä paljon. Teknologia on helppo siirtää, joten uskoisin, että se tehdään pian nettisivun uudistuksen jälkeen.”

HSL tekee uudistusta yhdessä liikenneviraston kanssa. Tämä tarkoittaa, että matkoja voi etsiä maanlaajuisesti. Maanlaajuinen reittipalvelu on ollut olemassa vuodesta 2006 sivustolla matka.fi. Sen käyttömäärät ovat jääneet kuitenkin kauas Reittioppaan taakse.

”Uudesta oppaasta tulee todennäköisesti paljon nykyistä suositumpi, koska reitityksessä voi uudella tavalla käyttää kaikkia liikkumismuotoja”, Tamminen sanoo.

Hanke vaikuttaa käytettävyyden näkökulmasta hyvältä. Kuinka paljon se on Helsingin seudun asukkaille maksanut?

”HSL on viime ja tänä vuonna maksanut palvelun kehittämisestä yhteensä noin 330 000 euroa. Tämä vastaa vajaan kahden bussin vuosikustannusta jollakin seudun linjalla”, sanoo HSL:n informaatiojärjestelmät-ryhmän päällikkö Kerkko Vanhanen.

Reittiopasta koskeva koodi julkaistaan avoimena datana.

”Kehittäjien on helppo rakentaa omia ohjelmiaan käyttäen koodiamme tai uusia rajapintoja koko valtakunnan joukkoliikennetietopankkiin”, Tamminen sanoo.

Rio Gandara / HS
HSL:n Petro Tamminen johtaa Reittioppaan uudistushanketta. Hän uskoo sivuston ylittävän nykyisen Reittioppaan suosion.
HSL:n Petro Tamminen johtaa Reittioppaan uudistushanketta. Hän uskoo sivuston ylittävän nykyisen Reittioppaan suosion.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat