Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Feministinen suunnittelu ohjaa lähiön remonttia Tukholmassa – tarvittaessa mahdollista Helsingissäkin

Kaupunki
 
Alexander Mahmoud
Norgegatan Tukholman Husbyn lähiössä vuonna 2014.
Norgegatan Tukholman Husbyn lähiössä vuonna 2014. Kuva: Alexander Mahmoud

Feministisen kaupunkisuunnittelun periaatteet ohjaavat tukholmalaisen Husbyn lähiön remonttia.

Hetkinen. Feministinen kaupunkisuunnittelu? Mitä se tarkoittaa?

Hankkeesta kertovan Dagens Nyheter -lehden (DN) mukaan muun muassa seuraavaa: rikkinäisiä katuvaloja korjataan, pimeitä alikulkuja poistetaan. Feministisen otteen suunnitteluun toi paikallinen aktivisti Banar Sabet. ”Miehet ovat hallinneet julkista tilaa. Jotta yhteiskunta muuttuisi tasa-arvoisemmaksi, meidän on pohdittava muutoksia fyysiseen ympäristöön”, Sabet sanoo DN:lle.

Lehden haastattelemien asukkaiden mukaan naisten huorittelu on arkipäivää. Lähiö tuli tunnetuksi vuonna 2013 pari viikkoa kestäneistä mellakoista.

Ongelmiin kuuluu myös huumekauppa. Sabetin innoittamana alueen vuokratalojen omistaja teetti kyselyn naisten asemasta Husbyn julkisissa tiloissa. Erityisesti metroaseman sisäänkäynnin tuntumassa sijaitsee kahvila, jossa istuu lähes yksinomaan miehiä.

”Monet naiset kertoivat, että miehet harjoittivat sosiaalista kontrollia. ’Miksi hän on käynyt kaupungilla’, ’miksi hän tuli kotiin nyt’, ’mitä hänellä on päällään tänään’ ja niin edelleen”, kertoo Svenska Bostäderin Helen Larsson Dagens Nyheterille.

Helsingissäkin kunnostetaan monia lähiöitä. Kaupunkisuunnitteluviraston päällikön Mikko Ahon mukaan feministiset periaatteet eivät ohjaa niitä tai muutakaan suunnittelua. ”En tunnista tätä näkökulmaa, vaikka keskustelua on ollut muualla. Tämä ei ole ollut fokuksessa.”

Rakennushankkeissa arvioidaan esteettömyyttä, ja liikuntarajoitteisten aseman turvaamiseksi on joukko määräyksiä. Helsinki on avoin miettimään suunnittelua feministisestäkin näkökulmasta.

”Jos tulee tarvetta, niin henkisiä esteitä ei ole. On olennaisen tärkeätä miettiä, kenelle julkinen tila kuuluu. Suunnittelemme kaupunkia kaupunkilaisille, emme itsellemme”, Aho sanoo.

Entä se Husbyn kahvila, jonka asiakkaat olivat naisten mielestä häiritseviä? Vuokranantaja aikoo remontin yhteydessä lopettaa kahvilan sopimuksen ja tarjota toista paikkaa kauempana kulkureiteistä, DN kertoo.

Lehti kysyi myös kahvilassa viihtyneen viisikymppisen miehen tuntoja. Hän ei ole innoissaan.

”Olen istunut siellä joka päivä. Paikka oli hyvä, minne nyt menisin?”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat