Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS seurasi turvapaikanhakijoiden sovittelua vihtiläisten kanssa: ”Ihmisen pelko pitää sallia”

Kaupunki
 
”Onhan se outoa” - Vihtiläiset kertovat miksi vastaanottokeskus epäilyttää.
”Onhan se outoa” - Vihtiläiset kertovat miksi vastaanottokeskus epäilyttää.
Vihtiläiset kokoontuivat perjantai-iltana suljettuun keskustelutilaisuuteen puimaan vastaanottokeskuksen ja paikallisten asukkaiden välistä tulehtunutta tilannetta. Minkälaisia tunteita turvapaikanhakijoiden saapumien pikkuruiseen kylään on saanut aikaan? Toimittaja: Kaisu Moilanen HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS.
Kuka?

Miriam Attias

  Suomen Pakolaisavun Naapuruussovittelun keskuksen johtaja.

  Naapurusto- työyhteisö- rikos- ja riita-asioiden sovittelija.

  Syntynyt vuonna 1980 Oulussa.

  Puhuu äidinkielinään suomea ja ranskaa.

  Valmistunut luokanopettajaksi.

  Valmistunut Ranskassa yhteiskuntatieteilijäksi.

  Asuu perheensä kanssa Helsingissä. Kaksi lasta.

Miten turvapaikanhakijoihin pitäisi suhtautua?

Naapuruussovittelija Miriam Attias tietää: ei mitenkään, heidät kannattaa kohdata ihmisinä.

”He ovat ihmisiä, ihan kaikenlaisia ihmisiä, eivät mikään yksimielinen joukko tai kulttuurinsa edustajia.”

Attias sovittelee ihmisten välisiä ristiriitoja työkseen. Juuri nyt tämä työ on vastaanottokeskusten ja paikallisten asukkaiden riitojen ratkaiseminen ja ennaltaehkäisy.

Tuolirinki Vihdin Hopeaniemen vastaanottokeskuksessa täyttyy keskustelijoista. Paikalla on kolme vastaanottokeskuksen asukkaiden edustajaa, tulkki sekä kourallinen huolestuneita vihtiläisiä. Attias haluaa saada irakilaisen psykologin ja hieman juovuksissa olevan suomalaispatriootin välille keskusteluyhteyden.

Tämä keskustelu pitää käydä, sillä tilanne Hopeaniemessä ja sen ympäristössä on tulehtunut. Kolmea vastaanottokeskuksen asukasta epäillään kahden tytön ahdistelusta Vihdin kirkonkylässä.

Tämä on saanut joukon paikallisia maahanmuuttovastaisia kyläläisiä perustamaan oman katupartion. Sama joukko näyttäytyy myös säännöllisissä mielenosoituksissa vastaanottokeskuksen edessä.

Artikkeliin liittyvät

Yhdellä keskustelijoista on päässään pipo, jossa lukee ”rajat kiinni”. Toisella on raamattu mukanaan. Irakilaispsykologi hieroo ohimoitaan tuskastuneena ja vakuuttaa tulkin avulla, että myös Hopeaniemen asukkaat haluavat rangaista rikoksentekijöitä.

Tunnelma on kuitenkin rauhallinen, sillä ratkottavana on arkipäiväisiä asioita.

Mikseivät turvapaikanhakijat käytä heijastimia, jotka heille lähetettiin?

Miksi he ottavat kuvia meidän lapsistamme ja laittavat ne verkkoon ilman lupaa?

Ymmärtävätkö muualta tulleet nuoret miehet, että suomalaisilla tytöillä on tapana pukeutua provosoivasti ja flirttailla? Eikä se tarkoita mitään.

Attias kuuntelee ja jakaa puheenvuoroja hymyillen.

Sovittelussa ei puhuta maahanmuuttopolitiikasta, vaan keskitytään käytännön asioihin.

Esa Syväkuru
Miriam Attias
Miriam Attias

”Ihmisten arki täytyy saada toimimaan. Sitä kautta voi ehkä jossain vaiheessa myöhemmin saada omien kokemusten kautta uusia näkökulmia”, Attias kuvailee.

Vihti ei ole ainoa paikka, missä tunteet käyvät kuumina. Viime viikolla otsikoihin nousi Kempele, missä turvapaikanhakijan epäillään syyllistyneen 14-vuotiaan tytön raiskaukseen.

Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrän arvellaan kasvavan 50 000 tulijaan vuodenvaihteeseen mennessä. Jotenkin meidän kaikkien pitäisi pystyä elämään sovussa täällä.

Ainoa tie sopuun on kaikkien osapuolten huolien ja pelkojen kuuleminen, Attias ehdottaa.

”Jos asukkaiden kriittiset näkemykset vain tyrmätään ja ihminen leimataan, on todennäköistä, että hän radikalisoituu. Myös heitä, jotka kyseenalaistavat, pitäisi kuulla. Ihmisen pelko pitää sallia.”

Siis myös patrioottien kanssa pitää ainakin yrittää puhua.

”Ihmisestä paljastuu nopeasti, onko hän valmis neuvottelemaan.” Jankkaajien kanssa ei neuvotella.

”Useimmat ihmiset haluavat kuitenkin rauhaa ja jonkinlaisen ratkaisun pelkoihinsa”, Attias sanoo.

Yhtä tärkeää olisi kääntää katse ihmiseen. Pitäisi olla kiinnostunut ihmisestä, ei hänen taustastaan.

Attias muistelee mieleen painunutta kohtausta vuosia sitten.

”Eräs virkamies silitti irakilaispakolaista päästä, siis silitti aikuisen miehen päätä.”

”Sellainen söpöyttäminen on vaarallista, sehän on vallankäyttöä. Mitä tapahtuu kun söpö pakolainen ei halua olla enää söpö”, Attias kysyy.

Turvapaikanhakijalle on tarjolla vain yksi hyvä rooli: nöyrä, kiltti, kiitollinen ja hädänalainen pakolainen. Kun tämä kuva rikkoutuu, tunnemme pettymystä ja epäluuloa.

Hopeaniemen tuoliringissä turvapaikanhakijat saavat vielä mahdollisuuden esittää omia ratkaisujaan, samoin huolestuneet asukkaat - patriootitkin.

Lopuksi kaikki keskustelijat irtisanoutuvat väkivallasta ja tuomitsevat kaikenlaisen häirinnän. Ilta päättyy liian aikaisin, keskusteltavaa jäi seuraavaa kertaa varten.

Kaikkiin ongelmiin ei ole helppoa ratkaisua, joskus ratkaisua ei löydy lainkaan. Kukaan ei voi luvata vihtiläisille, että juoksulenkki pimeässä metsässä on varmasti turvallista.

”En ole keksinyt siihen ratkaisua. Itse en ikinä menisi pimeään metsään yksin lenkille, ihan sama onko siellä vastaanottokeskusta vai ei. En minä voi luvata kenellekään, että olet varmasti turvassa.”

Joskus se kuitenkin huojentaa mieltä, että on saanut puhua omasta pelostaan.

Esa Syväkuru / HS
Sovittelu käydään aina ympyrän muotoisessa tuoliringissä. ”Se on tasa-arvoista ja selvästi sillä on rauhoittava vaikutus”, naapuruussovittelija Miriam Attias sanoo. Vihdin Hopeaniemen vastaanottokeskuksessa soviteltiin perjantai-iltana.
Sovittelu käydään aina ympyrän muotoisessa tuoliringissä. ”Se on tasa-arvoista ja selvästi sillä on rauhoittava vaikutus”, naapuruussovittelija Miriam Attias sanoo. Vihdin Hopeaniemen vastaanottokeskuksessa soviteltiin perjantai-iltana.
Esa Syväkuru
Miriam Attias
Miriam Attias
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat