Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Emme riistä nuoria” – kohuyhtiö Wolt rukkasi ruokalähettiensä sopimuksia

Kaupunki
 
Akseli Valmunen
Marla Ylikortes toimittaa ruokaa Helsingin keskusta-alueella.
Marla Ylikortes toimittaa ruokaa Helsingin keskusta-alueella. Kuva: Akseli Valmunen

Ruokatilauksiin erikoistunut Wolt on nyt rukannut kuljettajiensa sopimuksia uuteen muotoon. Muutoksen ydin on, että työsuhteessa olevia työntekijöitä siirtyy ajamaan ruokatilauksia niin sanottua työkorvausta vastaan.

Tämän takia Woltin ei maksa sunnuntaikorvauksia eikä korvaa kuljetuksiin kuluvia bensoja uuden mallin piirissä oleville ruokaläheteille. Työkorvausmalli mahdollistaa myös joustavat työajat sekä korotetun palkkionmaksun koko viikonlopulta, Wolt perustelee malliin siirtymistä.

Wolt nousi julkisuuteen aiemmin ruokalähettien heikkojen työetuisuuksien vuoksi. Yritys oli muun muassa jättänyt maksamatta työsuhteessa olevien työntekijöidensä työstä sunnuntaikorvaukset. Lisäksi Wolt ei korvannut työntekijöiden työstä koituvia kustannuksia kuten lähetysten kuljettamiseen kuluvia bensoja tai auton huoltoon ja ylläpitoon liittyviä kuluja.

Yritys kertoo maksaneensa lakisääteiset maksut ja sunnuntailisät puutteiden tultua ilmi ja pyytäneensä virhettä anteeksi läheteiltään.

Kun yhtiö on siirtynyt useimpien ruokalähettien kanssa uuteen malliin, työnantajalle kuuluneita vastuita siirretään läheteille.

Työntekijä maksaa itse omat työeläkemaksunsa tietyn tulorajan jälkeen. Myös erilaiset vakuutukset jäävät työntekijän hoidettavaksi.

Toisin kuin työsuhteessa, toimeksiantosuhteessa työnantajan ei tarvitse järjestää työsuhteeseen liittyvää työterveyshuoltoa, maksaa loma-ajan palkkaa, maksaa lomarahoja tai maksaa ylityöajan palkkaa, kertoo johtava veroasiantuntija Tero Määttä Verohallinnosta. Lisäksi toimeksiantosuhteessa työntekijä kustantaa itse työstä koituvat kulut kuten työvälineet, esimerkiksi auton tai polkupyörän kulut.

Woltissa ei ole käytössä työkorvausmallissa työskenteleville työvuoroja.

”Jokainen lähetti voi itse soittaa, jos haluaa tulla töihin”, sanoo Woltin operatiivinen johtaja Juhani Mykkänen.

Ruokalähettien ei ole pakko pitää kiinni suullisesti sovitusta työajasta. ”Jos näyttää, että meillä ei ole yhtään lähettiä työssä, niin laitamme whatsapp-viestin ja voimme vaikka väliaikaisesti tarjota korkeampaa palkkaa, jotta saamme lähettejä töihin.”

Sunnuntaityöstä ei makseta pyhälisää työkorvauksen piirissä oleville.

”Korotimme tuntipalkkiota perjantain ja sunnuntain väliseltä ajalta, koska meidän työntekijöille perjantai, lauantai tai sunnuntai ovat yhtä lailla vapaa-aikaa”, Mykkänen sanoo. Tuona aikana tuntikorvaus on tästä lähtien 10 euroa ja lisäksi yritys maksaa jokaisesta keikasta kaksi euroa lisää. Maanantaista torstaihin Wolt maksaa edelleen samaa palkkaa kuin aiemmin, yhdeksän euroa tunti ja euron jokaisesta lähetyksestä.

Wolt siirtyi työkorvaukseen, sillä yrityksen ei ole Mykkäsen mukaan järkevää maksaa perinteistä sunnuntaikorvausta.

”Jos sunnuntaista maksettaisiin tuplana, haluaisivat kaikki tehdä töitä vain sunnuntaisin, eikä perjantaina tai lauantaina haluaisi tulla kukaan töihin.”

Osa Woltin läheteistä toimii edelleen työsuhteessa, kertoo Mykkänen, ja heille maksetaan lain mukainen korvaus työajasta.

Mykkänen korostaa, että heillä työskentelevät ruokalähetit ovat tyytyväisiä työnkuvaansa. ”Me emme tosiaankaan riistä nuoria, vaikka uutisoinnista on sellaisen kuvan joku voinut saada. Meillä lähetit on ihan oikeasti tyytyväisiä, olemme puhuneet lähes kaikkien 60 lähetin kanssa varmistaaksemme, että tämä malli on heidän mielestään hyvä.”

Ruokalähettinä Woltilla työskentelevä Emmi Hormaluoma on samaa mieltä Mykkäsen kanssa. Työ on mukavaa, työkaverit rentoja ja Hormaluoma voi itse valita työaikansa. Hormaluomaa ei harmita siirtyminen työsuhteesta työkorvausmalliin.

”Äiti on tyytyväinen ja ylpeä kun olen hankkinut itselleni töitä ja ansaitsen omaa rahaa. Olen vasta lukiossa, joten minun on tärkeä saada työkokemusta.”

Hormaluoma on tyytyväinen myös ansioihinsa Woltissa. ”Minulla jää käteen mukavasti rahaa, enkä usko, että bensat vievät suurta osuutta tästä palkasta.” Hormaluoman auton kuluista vastaa äiti.

”Meidän auto ei ole vain sitä työtä varten, se olisi meillä muutenkin, enkä siksi oleta, että Wolt vastaa niistä kuluista.”

Kari Pullinen
Woltin johtaja Juhani Mykkänen ja Miki Kuusi.
Woltin johtaja Juhani Mykkänen ja Miki Kuusi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat