Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hesperian raiskaustapaus hämmensi ulkoilijoita Helsingin Töölössä – poliisi vahvisti epäillyn taustan

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Töölössä asuva, Max-koiraa Hesperian puistossa maanantaina ulkoiluttanut Noora Altmets oli juuri kuullut epäillystä raiskauksesta mieheltään tekstiviestitse.
Töölössä asuva, Max-koiraa Hesperian puistossa maanantaina ulkoiluttanut Noora Altmets oli juuri kuullut epäillystä raiskauksesta mieheltään tekstiviestitse. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Töölö

Helsingin Töölössä perjantaina tapahtunut raiskaus hämmensi ulkoilijoita Hesperian puistossa maanantai-iltana.

Helsingin poliisilla on tutkinnassa perjantaina aamuyöllä Hesperian puistossa Helsingin Töölössä tehty epäilty törkeä raiskaus.

Poliisi otti tekijäksi epäillyn miehen kiinni tapahtumapaikan lähistöltä pian rikoksen jälkeen. Poliisin mukaan raiskaus olisi tapahtunut 27. marraskuuta kello 4:n ja 4.30:n välillä.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi teosta epäillyn, vuonna 1995 syntyneen miehen sunnuntaina. Vangittu on turvapaikanhakija. Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki vahvisti asian keskiviikkoaamuna pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

”Kaipaamme havaintoja tapahtuma-aikaan puistossa liikkuneilta”, sanoi tapauksen tutkinnanjohtajaa sijaistanut komisario Kirsi Kanth maanantaina.

Epäilty on uhrille tuntematon eivätkä he olleet tavanneet esimerkiksi edeltävänä iltana. Millään muulla tavalla Kanth ei halunnut kommentoida esitutkintaa. Hän ei kertonut tarkemmin, missä päin Hesperian puistoa epäilty raiskaus tapahtui.

Maanantaina myöhään iltapäivällä Noora Altmets oli kävelyllä Max-koiran kanssa Hesperian puistossa. Töölössä asuva Altmets ulkoilee puistossa päivittäin. Hän oli juuri saanut mieheltään tekstiviestin, jossa mies kertoi raiskausepäilystä.

Altmets sanoi, ettei ollut Hesperian puistossa aiemmin tuntenut turvattomuutta.

”Juuri mietin tätä. Tämä on todella poikkeuksellista. Hesperian puisto ei ole ollut millään tavalla rauhaton. Minusta on tärkeää, ettei anna tällaisten asioiden vaikuttaa käyttäytymiseensä”, Altmets vastasi kysymykseen tapauksen mahdollisesti aiheuttamasta pelosta.

”Pelko ei koskaan johda mihinkään hyvään.”

Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio ei halunnut maanantaina arvioida HS:lle, voiko Töölön epäillyllä raiskaustapauksella katsoa olevan vaikutuksia kaupunkilaisten turvallisuuteen Helsingin julkisilla paikoilla tai onko turvallisuustilanne heikentynyt.

”Olemme jo koko syksyn näitä asioita hoitaneet”, Aapio totesi.

Aapio ei kuitenkaan ole vielä valmis tarkentamaan, mistä asioista on kyse tai mihin mahdollisiin toimiin poliisi on Helsingissä ryhtynyt tai ryhtymässä.

HS tavoitti myös esitutkinnassa epäillyn avustajana toimivan asianajajan. Avustajan mukaan asia on määrätty salaiseksi, joten hänkään ei voi lausua siitä mitään julkisuuteen.

Törkeästä raiskauksesta voi saada vähintään kahden vuoden ja enintään kymmenen vuoden vankeustuomion.

Kansallisoopperassa työskentelevä Pirkko Salmela oli maanantaina iltapäivällä palaamassa töistä Hesperian puiston kautta. Hän on saanut kulkea rauhassa puistossa – ”ainakin tähän saakka”, hän totesi.

Sen sijaan Kaisaniemenpuiston huono maine on Salmelalla tiedossa. Uudet tiedot raiskauksista vaikuttavat hänen mukaansa vääjäämättä turvallisuuden tunteeseen kielteisesti.

”En illalla kulje Kaisaniemenpuistossa”, Salmela sanoi.

Töölössä asuva Eeva Porvali on kulkenut Hesperian puiston kautta parikymmentä vuotta kotiin ollessaan Diakonissalaitoksella Helsinginkadulla töissä.

”Menin aamuvuoroon seitsemältä ja palasin iltavuorosta yhdeksältä. Kertaakaan en kohdannut mitään ikävyyksiä”, Salmela sanoi.

”Ihmisten ei ehkä pitäisi kulkea öisin myöhään puistoissa. Mutta toisaalta kyllä ihmisen pitää voida kulkea kotikaupungissaan milloin vain ja missä vain pelkäämättä.”

Päivitys 2.12. klo 9.38: Poliisi vahvisti keskiviikkona epäillyn olevan turvapaikanhakija. Aiemmin jutussa lainattiin Iltalehden tietoa.

Poliisi pyytää Hesperian puistossa epäillyn raiskauksen tapahtuma-aikaan liikkuneita ilmoittamaan havaintonsa kello 8–15 numeroon 029 547 1612 tai sähköpostitse osoitteeseen seksuaalirikokset.helsinki@poliisi.fi

Kaisa Rautaheimo / HS
Eeva Porvali kertoo kulkeneensa töihin Hesperian puiston kautta 20 vuotta. Koskaan ei ole sattunut mitään ikävää.
Eeva Porvali kertoo kulkeneensa töihin Hesperian puiston kautta 20 vuotta. Koskaan ei ole sattunut mitään ikävää.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat