Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bahrainin rahoittama Helsingin suurmoskeija epäilyttää kärkipoliitikkoja: ”Onko tässä muitakin tarkoitusperiä?”

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Jos suurmoskeija rakennetaan, sijoituspaikka saattaa olla Hanasaari.
Jos suurmoskeija rakennetaan, sijoituspaikka saattaa olla Hanasaari. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Muslimit Suomessa

 Helsingin moskeijahanketta on ajamassa Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus sekä Suomen muslimiliitto ja Suomen musliminaiset.

 Vielä kesällä arvioitiin, että Suomessa olisi noin 65 000 muslimia. Valtaosa heistä on sunneja. Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu on kasvattanut muslimien määrää.

 Shiiat ovat merkittävä vähemmistö. Heitä on helsinkiläisen Resalat-yhdyskunnan arviolta 10 000.

 Arviolta puolet muslimeista asuu pääkaupunkiseudulla. Tilastoa ei ole.

Helsingin suurimmissa puolueissa on herännyt epäilyksiä kesällä julkisuuteen tullutta suurmoskeijahanketta kohtaan.

”Tilanne näyttää tällä hetkellä hyvin erilaiselta kuin mitä se oli vielä vähän aikaa sitten”, Sdp:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Osku Pajamäk i sanoo.

Osa Helsingin muslimiyhteisöistä on tuonut esiin huolensa siitä, että suurmoskeija on pienen piirin ajama hanke, joka ei edusta muslimeita laajemmin.

”Taustat on nyt tutkittava huolella. Ennen sitä hanketta ei ole syytä edistää”, Pajamäki sanoo.

Moskeijahanketta ajavat ajavat kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokuksen puheenjohtaja Ilari Rantakari sekä kahta pienehköä muslimijärjestöä, Suomen muslimiliittoa ja Suomen musliminaisia, johtava Pia Jardi.

Jardi kertoo, että moskeijaa on edistetty pienessä piirissä siksi, että hankkeen edistyminen ei hidastuisi eri suuntauksia edustavien yhdyskuntien erimielisyyksien takia.

Suomen islamilaisen neuvoston Sinen puheenjohtaja Anas Hajjar kertoi HS:lle heinäkuussa, että suurmoskeijahanke oli toistaiseksi pidetty salassa Sinen jäsenjärjestöiltä, koska hanke on alkutekijöissään.

HS kertoi perjantaina, että suurmoskeijan sijoituspaikka saattaisi olla Hanasaari.

Helsingin kaupunkipoliitikot toivovat, että hankkeen rahoituspohja tehtäisiin mahdollisimman läpinäkyväksi. Moskeijahanke on saanut huomattavan alkupääoman Bahrainin kuningaskunnasta, royal court -nimisestä ministeriöstä.

Jardin mukaan Bahrain koordinoi rahoitusta, mutta rahaa pyritään saamaan muistakin muslimimaista.

”Mistään muusta maasta ei kuitenkaan vielä ole saatu vahvistusta rahoitukselle, vain lupauksia”, Jardi sanoo.

Jardin mukaan yhteistyöneuvotteluita on käyty Bahrainin lisäksi Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien ja Marokon kanssa. Summista ei ole kuitenkaan vielä puhuttu. Siitä mihin maihin Bahrainista on oltu yhteydessä, Jardilla ei tällä hetkellä ole tietoa.

Shiialaisen Resalat-yhdyskunnan kulttuurisihteeri Madjid Bahmanpour esitti heinäkuussa HS:n kirjoituksessa huolensa Bahrainin kytkennöistä Saudi-Arabiaan ja sen kautta salafismiin. Salafismista nousee sunnilainen ääri-islamilaisuus. Isis on sunnilainen äärijärjestö.

Bahrainilla on muutenkin huono maine shiiojen keskuudessa. Bahrainin sunnimuslimeja edustava kuningashuone kukisti vuonna 2011 shiiaenemmistön kansannousun verisesti Saudi-Arabian tuella. Bahrainin mukaan kysymys oli taas Iranin provosoimasta, muutaman shiiojen ääriliikkeen liikehdinnästä.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok) korostaa, että hankkeen taustat pitää selvittää tarkasti jo sen suuruudenkin takia.

”Kyseessä on kymmenien miljoonien eurojen hanke. Meidän pitää selvittää, onko hankkeella taloudellisia resursseja. Ja jos moskeijaa ollaan rahoittamassa vieraan valtion rahoilla, niin voi olla, että rahoittajilla on muitakin tarkoitusperiä”, Rautava sanoo.

Pia Jardin mukaan rahoittajilla ei tule olemaan valtaa siihen, minkälaiseksi moskeijan uskonnollinen linja muodostuu. Hänen mukaansa rahoittajien motiivi perustuu hyvän uskonnollisen teon tekemiseen.

Siitä, minkälaiseksi moskeijan uskonnollinen linja muodostuu, päättää moskeijalle myöhemmin valittava moskeijaneuvosto. Sen kokoajaksi on Jardin mukaan pyydetty Anas Hajjaria. Moskeijaneuvostoon pyritään Jardin mukaan saamaan edustajia monista islamilaisista yhteisöistä. Shiioja neuvostoon ei kuitenkaan välttämättä tule.

”Kyllä tästä tulisi lähinnä sunnimoskeija, vaikka shiiatkin ovat totta kai tervetulleita. Shiioilla on jo Helsingissä heidän määräänsä nähden suuri moskeija”, Jardi sanoo.

Jardin mukaan moskeijahankkeen vetäjät ovat pyytäneet shiiayhteisöä keskustelemaan suurmoskeijasta, mutta pyyntöön ei ole vastattu.

Poliitikot ovat osin erimielisiä siitä, onko moskeijahankkeen taustojen tutkiminen kaupungin vai valtion asia.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Otso Kivekkään mukaan tehtävä kuuluu ennemminkin valtiolle. Kokoomuksen valtuustoryhmän johtajan Lasse Männistön mukaan kaupungilla on velvollisuus ottaa kantaa asiaan.

”Ei Helsingistä voida kaavoittaa tonttia ajatellen koko uskonnollista yhdyskuntaa, jos ei ole selvää, että toiminta koko kyseisen joukon”, Männistö sanoo.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee tiistaisessa kokouksessaan Punavihreät-valtuustoryhmän ryhmäaloitetta suurmoskeijahankkeen kiirehtimiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat