Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapinlahden vanhalle sairaalalle uusi elämä Helsingissä

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Jaana Merenmies, Teea Numminen, Saara Leppänen ja Kirsikka Tykkyläinen pohtivat, miten Lapinlahden kahvilaa koristeltaisiin joulun ajaksi.
Jaana Merenmies, Teea Numminen, Saara Leppänen ja Kirsikka Tykkyläinen pohtivat, miten Lapinlahden kahvilaa koristeltaisiin joulun ajaksi. Kuva: Markus Jokela / HS
Fakta

Tyhjillään jo seitsemän vuotta

 Lapinlahden sairaala on mittavan peruskorjauksen tarpeessa.

 Kaupunki suunnitteli sairaalaan peruskorjauksen sosiaali- ja terveyspalveluja varten, mutta hanke ei toteutunut, ja päärakennus on ollut pääosin tyhjillään vuodesta 2008 lähtien.

 Nyt rakennus vuokrataan rajoitettua päiväkäyttöä varten

Lapinlahti

Vuosien hiljaisuuden ja rappion jälkeen Lapinlahden entiseen mielisairaalaan alkaa pian viritä uutta elämää. Yli 150-vuotiasta, suojeltua rakennusta kunnostetaan parhaillaan sisältä ja ulkoa.

Ensi vuoden puolella eteläiseen siipeen syntyy ”mielenterveyden kuntosali”, jonne voivat tulla kaikenikäiset kaupunkilaiset testaamaan, kehittämään omaa psyykkistä kuntoaan ja antamaan vertaistukea tarvitseville.

”Täällä voivat kohdata erilaiset ihmiset – kuntoutujista, vapaaehtoisiin ja turvapaikanhakijoihin”, kuvaa kehitysjohtaja Kristian Wahlbeck Suomen Mielenterveysseurasta.

Myös sairaalan pohjoisessa siivessä alkaa kuhina. Yli sataan entiseen potilashuoneeseen asettuu taiteilijoita ja käsityöläisiä.

Tämän mahdollistaa huomenna tiistaina alkava vuokrasopimus, jonka Mielenterveysseura ja Osuuskunta Lapinlahden tilajakamo tekivät Helsingin kaupungin kanssa.

Sopimus on voimassa toistaiseksi, mutta vuokralaiset tietävät, että kyseessä on tilapäinen ratkaisu. Kaupunki hakee koko ajan pysyvää ratkaisua sairaala-alueen käytöstä.

”Saamme olla Lapinlahdessa ainakin pari vuotta”, iloitsee osuuskunnan sihteeri Kimmo Lehtonen.

Kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki taas iloitsee siitä, että Lapinlahden päärakennus ei ole enää tyhjillään.

”Kaupunginhallitus edellytti etsimään sille tilapäistä käyttöä jo tammikuussa tänä vuonna”, Sinnemäki sanoo.

Pitkään hierottu uusi vuokrasopimus siivittää Jaana Merenmiehen ja vapaaehtoisten Kirsikka Tykkyläisen ja Saara Leppäsen ideoiden ryöppyä jo nyt toimivassa pienessä kahvilassa.

”Tänne voi tulla kokeilemaan uusia ideoita. Yritämme synnyttää uusia työpaikkoja ja tarjota harjoittelupaikkoja kuntoutujille ja alan opiskelijoille”, Merenmies kertoo.

Kahvilakin syntyi viime kesänä osana Mielenterveysseuran Lapinlahden lähde -hanketta, jota vaikutusjohtamisen pioneeri Merenmies vetää. Huonekalut ja tekstiilit saatiin lahjoituksena.

Kotoisa kahvila on auki joka päivä klo 12–19 ja sitä hoitavat vapaaehtoiset ja harjoittelijat. Maanantaina vuorossa oli toimintaterapeutiksi opiskelija Teea Numminen.

Iltaisin auditoriossa on ollut monenlaista ohjelmaa teatteri- ja musiikkiesityksistä luentoihin.

”Joulukuun 20. päivä julistamme mielenrauhan”, Merenmies kertoo.

Lapinlahdessa ahertaa säännöllisen epäsäännöllisesti viitisenkymmentä vapaaehtoista. Parikymmentä pyörähtää paikalla lähes joka päivä.

Lisää tarvitaan, sillä pian Lähteen porukka tarvitsee osaajia kunnostamaan tiloja. ”Myös huonekaluille ja viherkasveille on tilausta”, kertoo Kirsikka Tykkyläinen.

Pohjoisessa siivessä kuuluu jo pölynimurin ujellus. Vanhoista ikkunoista irrotettu maalijäte häviää lattialta.

Pöydällä odottaa todella huonokuntoinen ikkuna. ”Kun irrottelee ikkunoita, ne hajoavat melkein käsiin”, kuvaa Manne Wall.

Korjausurakkaa riittää vastaavan mestarin Esko Tammisen mukaan koko ensi vuodeksi ja seuraavaksikin. Keväällä käynnistyvät julkisivun rappauksen ja vesikaton korjaaminen.

Vuonna 1841 valmistuneen sairaalan suunnitteli arkkitehti Carl Ludwig Engel. Sairaalaa on myöhempinä vuosina laajennettu ja korotettu.

Noin 6,85 miljoonaa euroa maksavalla korjauksella pyritään pysäyttämään rapistuminen.

”Tilajakamon tavoitteena on myös auttaa pitämään sairaalan tiloja tuomalla sinne toimintaa”, toteaa Osuuskunta Tilajakamon Kimmo Lehtonen.

Osuuskunta vuokraa jäsenilleen, taiteilijoille ja käsityöläisille yli sata potilashuonetta työhuoneiksi ja toimitiloiksi.

”Mukaan otetaan myös uusia tulijoita”, Lehtonen kertoo.

Markus Jokela / HS
Manne Wall kunnostaa Lapinlahden lahonneita ikkunoita. Osa niistä on niin huonossa kunnossa, että ne melkein hajoavat käsiin.
Manne Wall kunnostaa Lapinlahden lahonneita ikkunoita. Osa niistä on niin huonossa kunnossa, että ne melkein hajoavat käsiin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat