Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohuyhtiö Wolt rukkasi ruokalähettien työkorvauksia

Kaupunki
 

Ruokatilauksiin erikoistunut Wolt on nyt rukannut kuljettajiensa sopimuksia uuteen muotoon. Muutoksen ydin on, että työsuhteessa olevia työntekijöitä siirtyy ajamaan ruokatilauksia niin sanottua työkorvausta vastaan.

Tämän takia Woltin ei maksa sunnuntaikorvauksia eikä korvaa kuljetuksiin kuluvia bensoja uuden mallin piirissä oleville ruokaläheteille. Työkorvausmalli mahdollistaa myös joustavat työajat sekä korotetun palkkionmaksun koko viikonlopulta, Wolt perustelee.

Wolt nousi julkisuuteen aiemmin ruokalähettien heikkojen työetuisuuksien vuoksi. Yritys oli muun muassa jättänyt maksamatta työsuhteessa olevien työntekijöidensä sunnuntaikorvaukset. Lisäksi Wolt ei korvannut työntekijöiden työstä koituvia kustannuksia kuten lähetysten kuljettamiseen kuluvia bensoja tai auton huoltoon ja ylläpitoon liittyviä kuluja.

Yritys kertoo maksaneensa lakisääteiset maksut ja sunnuntailisät puutteiden tultua ilmi ja pyytäneensä virhettä anteeksi läheteiltään.

Kun yhtiö on siirtynyt useimpien ruokalähettien kanssa uuteen malliin, työnantajalle kuuluneita vastuita siirretään läheteille.

Työntekijä maksaa itse omat työeläkemaksunsa tietyn tulorajan jälkeen. Myös erilaiset vakuutukset jäävät työntekijän hoidettavaksi.

Toisin kuin työsuhteessa, toimeksiantosuhteessa työnantajan ei tarvitse järjestää työsuhteeseen liittyvää työterveyshuoltoa, maksaa loma-ajan palkkaa, maksaa lomarahoja tai maksaa ylityöajan palkkaa, kertoo johtava veroasiantuntija Tero Määttä Verohallinnosta. Lisäksi toimeksiantosuhteessa työntekijä kustantaa itse työstä koituvat kulut kuten työvälineet, esimerkiksi auton tai polkupyörän kulut.

Työkorvausmallissa työskenteleville ei ole työvuoroja.

”Jokainen lähetti voi itse soittaa, jos haluaa tulla töihin”, sanoo Woltin operatiivinen johtaja Juhani Mykkänen.

Sunnuntaityöstä ei makseta pyhälisää työkorvauksen piirissä oleville.

Wolt siirtyi työkorvaukseen, sillä yrityksen ei ole Mykkäsen mukaan järkevää maksaa perinteistä sunnuntaikorvausta.

”Jos sunnuntaista maksettaisiin tuplana, haluaisivat kaikki tehdä töitä vain sunnuntaisin, eikä perjantaina tai lauantaina haluaisi tulla kukaan töihin.”

Osa Woltin läheteistä toimii edelleen työsuhteessa, kertoo Mykkänen, ja heille maksetaan lain mukainen korvaus työajasta.

Mykkänen korostaa, että heillä työskentelevät ruokalähetit ovat tyytyväisiä työnkuvaansa.

Ruokalähettinä Woltilla työskentelevä lukiolainen Emmi Hormaluoma on samaa mieltä. Työ on mukavaa, työkaverit rentoja ja hän voi itse valita työaikansa. Hormaluomaa ei harmita siirtyminen työsuhteesta työkorvausmalliin.

Hormaluoma on tyytyväinen myös ansioihinsa. ”Minulla jää käteen mukavasti rahaa, enkä usko, että bensat vievät suurta osuutta palkasta.” Hormaluoman auton kuluista vastaa äiti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat