Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki helpottaa kahden auton omistajien elämää – Parkkipaikkakuria Kemiönsaareen paennut mies ei kuitenkaan tule takaisin

Kaupunki
 
Kari Pullinen
Jatkossa jokainen helsinkiläinen voi ehkä saada kaksi asukaspysäköintitunnusta. Kuva on Lauttasaaresta, jonne Helsingin kantakaupungista tuttu asukaspysäköintijärjestelmä laajeni lokakuun alussa.
Jatkossa jokainen helsinkiläinen voi ehkä saada kaksi asukaspysäköintitunnusta. Kuva on Lauttasaaresta, jonne Helsingin kantakaupungista tuttu asukaspysäköintijärjestelmä laajeni lokakuun alussa. Kuva: Kari Pullinen

Helsinki suunnittelee suunnittelee muutoksia pysäköintipolitiikkaan. Kaupunkisuunnitteluvirasto ehdottaa, että yksi ihminen voisi jatkossa saada asukaspysäköintitunnuksen kahdelle ajoneuvolle.

Muutos helpottaa niitä, jotka omistavat kaksi autoa. Tähän mennessä yksi ihminen on voinut saada vain yhden asukaspysäköintitunnuksen. Tunnukseen on voinut merkitä kaksi rekisterinumeroa, mutta näistä ajoneuvoista vain yhden on saanut parkkeerata kerrallaan asukaspysäköintialueelle.

Nyt ehdotetussa uudessa järjestelmässä toisen auton asukaspysäköintitunnuksesta, joutuisi maksamaan puolitoistakertaisen hinnan ensimmäiseen verrattuna ja yhteen tunnukseen voisi merkitä vain yhden rekisterinumeron. Kaupunkisuunnitteluviraston tarkoituksena on selkeyttää pysäköintijärjestelmää.

HS kertoi lokakuussa lauttasaarelaisesta Klaus Halstista, joka uhkasi siirtää kirjansa kakkosasunnolleen Kemiönsaareen Helsingin tiukan pysäköintipolitiikan vuoksi. Kaksi autoa omistavaa Halstia sapetti, kun kaupungin pysäköintimääräykset levitettiin koskemaan myös Lauttasaarta ja vapaa kadunvarsipysäköinti loppui.

On kysyttävä mitä Halsti aikoo nyt, kun hänellä olisi asukaspysäköintimaksua vastaan mahdollisuus parkkeerata molemmat autonsa kadun varteen.

”En missään tapauksessa siirrä kirjojani takaisin. Tämä on niin pelleilyä koko touhu”, puhelimeen Kemiönsaaresta vastaava Halsti sanoo.

Siirsitte siis todella kirjat Kemiönsaareen?

”Kyllä. Helsingin pysäköintipolitiikan tarkoitus on vain rahastaa ja häätää autot keskustasta”, Halsti sanoo.

Halsti kertoo ymmärtävänsä, että ydinkeskustaa yritetään siivota pysäköidyistä autoista ruuhkaisuuden vuoksi. Mutta Lauttasaaren pysäköintisäädöksiä hän ei ymmärrä.

”Lauttasaarihan on melkein haja-asutusaluetta.”

Kaupunkisuunnitteluvirasto ehdottaa muitakin muutoksia pysäköintiin. Tavoitteena on vähentää autojen pitkäaikaista varastointia kantakaupungin katujen varsilla.

Muilta kuin asukaspysäköijiltä Helsinki pyrkii keräämään lisää rahaa laajentamalla kalliimpia pysäköintialueita. Vyöhykemuutosten kautta pyritään saamaan kaupungin kirstuun vuositasolla kuusi miljoonaa euroa enemmän kuin ennen.

Paikka paikoin kaupunki suunnittelee ottavansa käyttöön pysäköinnin progressiivisen hinnoittelun. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi kantakaupungin kivijalkaliikkeiden edessä pysäköinnin hinta nousisi pysäköintiajan kasvaessa. Näin pysäköintipaikkoja voitaisiin suunnata paremmin liikkeissä asioiville.

Myös teknisiä muutoksia suunnitellaan. Kaupunkisuunnitteluvirastossa uskotaan, että pysäköijät haluavat tulevaisuudessa maksaa pysäköintejänsä entistä enemmän älypuhelimillaan. Näin ollen pysäköintimaksuautomaattien määrää vähennetään. Kun pysäköintimaksuautomaatteja uusitaan, uusiin automaatteihin ei enää voi maksaa kolikoilla. Jatkossa automaatit hyväksyvät vain pankki- ja luottokortteja.

Myös yritysten pysäköintitunnussäädöksiä muutetaan. Jatkossa yhdessä yrityspysäköintitunnuksessa voi olla vain yksi rekisterinumero, mutta yritysten toimipisteet voivat saada viisi tunnusta nykyisen kolmen sijasta.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee esityksiä tiistaisessa kokouksessaan.

10 ehdotusta parkkikiekoksi - katso kelpaavatko
10 ehdotusta parkkikiekoksi - katso kelpaavatko
Kun pysäköintikiekon ominaisuuksia ei enää määritellä asetuksissa tarkasti, kelpaako parkkikiekoksi mikä vain viritys? Videolla esitellään 10 ehdokasta, jotka kunnallinen pysäköinninvalvoja Kaija Kossila Helsingin rakennusvirastosta arvioi. Toimittaja: Heidi Lämsä, graafikko: Boris Stefanov
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat