Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esteettömyyden puolesta taisteleva Kalle Könkkölä saa kansainvälisen elämäntyöpalkinnon

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Kalle Könkkölä liikkui Helsingin keskustassa keväällä 2014.
Kalle Könkkölä liikkui Helsingin keskustassa keväällä 2014. Kuva: Markus Jokela / HS

Helsinkiläinen entinen kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Kalle Könkkölä saa Yhdysvalloissa kansainvälisen palkinnon elämäntyöstään.

Yhdysvaltojen kansainvälinen vammaisneuvosto ojentaa Könkkölälle palkinnon maailmanlaajuisena vammaisten päivänä torstaina.

”Suomella olisi paljon opittavaa Yhdysvalloista. Suomalainen ammattiyhdistyväki pitäisi saada tänne opiskelemaan vammaisten ohjaamista työelämään. Täällä vammaiset ovat kolme kertaa enemmän töissä kuin Suomessa”, Könkkölä sanoi tiistaina puhelimitse Washingtonista.

”Esteettömyys on täällä paljon pidemmällä kuin Suomessa. Toisaalta täällä on myös vammaisia kerjäläisiä kadulla.”

Könkkölä on jo vuosikymmenten ajan matkustellut Yhdysvalloissa tekemässä yhteistyötä sikäläisten vammaisjärjestöjen kanssa. Viimeisimpien vuosien aikana yhteistyö on Könkkölän mukaan entisestään tiivistynyt.

”Koetamme yhdysvaltalaisten kanssa kannustaa valtioidemme viranomaisia nykyistä paremmin puolustamaan vammaisten ihmisten oikeuksia”, Könkkölä sanoi.

Hänen mukaansa vammaisasiat ovat hyvä kenttä tehdä työtä Suomen ja Yhdysvaltojen välillä, kun mailla muuten on niin vähän yhteistyötä.

”Tämä on kenttä, jolla ei ole jännitteitä. Yhdysvaltalaisten ja suomalaisten arvot ovat likellä toisiaan.”

Tällä erää Könkkölän työlistalla on muun muassa meneillään Etyjin lobbaaminen niin, että järjestö ottaisi ohjelmaansa seurata vammaisten ihmisten tilannetta kriiseissä.

Yksi saavutus oli, kun Balkanilla toimivat eri maiden vammaisjärjestöt verkostoituivat syksyllä: ”Entisen Jugoslavian alueella on paljon vammaisia”, Könkkölä totesi.

Sodan jälkeiset riidat tuntuvat jatkuvan yhä myös vammaisten keskuudessa: ”Oli vaikea löytää paikkaa, jonne eri maiden edustajat olisivat suostuneet tulemaan. Lopulta kokoonnuimme Albaniassa.”

Vammaisneuvosto perustelee palkitsemista Könkkölän elämänmittaisella työllä vammaisten etujen valvonnassa ja vaikuttamisella heidän elämänlaatunsa parantamiseksi.

Erikseen palkitsija mainitsee Kalle Könkkölän työn vammaisten ihmisoikeuksien parissa. Könkkölä on esimerkiksi vaikuttanut kaupunkisuunnitteluun niin, että rakentamisessa noudatetaan esteettömyyden periaatetta.

Kalle Könkkölä on ensimmäinen suomalainen, joka saa mittavan elämäntyöpalkinnon Yhdysvaltojen kansainväliseltä vammaisneuvostolta.

Helsingin kaupunginvaltuutettu Kalle Könkkölä oli vuosina 1985–2004. Vihreän liiton kansanedustaja hän oli vuosina 1983–1987. Puolueen puheenjohtaja hän oli 1987 ja varapuheenjohtaja vuosina 1990–1991.

Könkkölä menetti kävelykykynsä lapsena. Hän käyttää sähköpyörätuolia ja hengityskonetta. Siitä huolimatta Könkkölä kertää maailmaa vammaispoliittisissa seminaareissa ja kokouksissa.

Kalle Könkkölä on vuonna 1998 perustetun Abilis-säätiön hallituksen puheenjohtaja. Säätiö tukee kehitysmaiden vammaisten toimintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat