Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi: Naisiin kohdistuvan häirinnän ja väkivallan tulisi saada paljon laajempaa huomiota

Kaupunki
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Nainen raiskattiin perjantai-iltana Helsingin Hesperianpuistossa.
Nainen raiskattiin perjantai-iltana Helsingin Hesperianpuistossa. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS

Helsingin Sanomat kysyi naisiin kohdistuvan väkivallan parissa työskenteleviltä asiantuntijoilta, mitä ajatuksia julkisuudessa viime viikon aikana käyty raiskauskeskustelu heissä herättää.

Poliisitarkastaja Pia Holm poliisihallituksesta:

”Julkisuuteen on nyt noussut muutama raiskaustapaus, joissa epäillään ulkomaalaisia tekijöitä. Toisaalta joistakin raiskaustapauksista, joissa tekijä on kantasuomalainen, ei kerrota julkisesti lainkaan. Voidaan kysyä, lietsooko tämänkaltainen uutisointi pelkoa ihmisissä.

Todellisuudessa Suomessa tapahtuu kaiken aikaa tyttöihin ja naisiin kohdistuvaa häirintää ja väkivaltaa, ja sen tulisi saada yleisemmin paljon laajempaa huomiota. Poliisin tietoon tulee näistä tapauksista vain jäävuoren huippu. Naisiin kohdistuva väkivalta ei ole uusi ilmiö, vaan se jää usein piiloon.

Viranomaiset ovat jo pitkään yrittäneet ratkaista, miten tätä väkivaltaa saataisiin ehkäistyä. Pohjimmiltaan kyse on siitä, miten tyttöihin, naisiin ja heihin kohdistuvaan väkivaltaan suhtaudutaan koko yhteiskunnassa. Onko vaikkapa lähisuhdeväkivalta hyväksyttävää vai ei? Syyllistetäänkö uhria vai ohjataanko häntä avun piiriin?

Joskus poliisi on epäonnistunut raiskauksia koskevissa lausunnoissaan, ja kommentit on tulkittu tai haluttu tulkita väärin. Jos poliisi sanoo, että naisen pitää miettiä, mihin seuraan menee ja kuinka paljon ottaa viinaa, poliisin tulkitaan usein syyllistävän uhria. Kyse ei ole syyllistämisestä vaan siitä, että maailmassa on aina ihmisiä, jotka hyväksikäyttävät muita. Valistuksella poliisi pyrkii kiinnittämään huomiota seikkoihin, joiden avulla riskit joutua rikoksen uhriksi saataisiin vähenemään.

Tällainen varoittelu ei missään tapauksessa poista vastuuta tekijältä tai tee teosta vähemmän vakavaa. Raiskaus on aina yhtä rangaistava riippumatta siitä, onko uhri ollut selvin päin tai onko hän lähtenyt puolitutun mukaan.

Yleisesti ottaen suurin osa raiskauksista tapahtuu tuttujen kesken. Se, että joku tuntematon käy kiinni ja raiskaa, on paljon harvinaisempaa. Todennäköisyys joutua tuntemattoman raiskaamaksi pimeällä kujalla on paljon pienempi kuin vaikkapa kolariin joutuminen.”

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen lakimies Riitta Silver:

”Kun puhutaan seksuaalisesta väkivallasta, on tärkeää tuoda selkeästi esiin kaksi asiaa: seksuaalista hyväksikäyttöä, häirintää ja raiskauksia tapahtuu hyvin monenlaisissa olosuhteissa, ja rikos ei ole uhrin vika.

Uutisissa kiinnitetään usein huomiota uhriin sanomalla, että uhri käveli siellä ja siellä, mutta enemmän pitäisi kiinnittää huomiota siihen, miksi joku raiskasi. Uhrikeskeinen uutisointi voi osaltaan edistää sitä, että uhrit pelkäävät ilmoittaa raiskauksista eivätkä hakeudu ajoissa avun piiriin.

Seksuaalisen väkivallan uhrille myös satelee usein asiattomia kannanottoja lähipiiristä. Raiskaustapausta voidaan pyöritellä ystäväpiirin tai muun yhteisön sisällä niin, että uhri jää psyykkisen taakkansa kanssa täysin yksin. Uhrit ovat usein vuosiakin tällaisessa pyörityksessä – yksin kuuntelemassa muiden kannanottoja siitä, onko rikosta tapahtunut ja kuka on syyllinen. Tämä voi lamaannuttaa uhrin niin, ettei hän ilmoita rikoksesta viranomaiselle ja hae oikeutta.

Myös lähisuhdeväkivaltaa saatetaan vähätellä lähipiirissä: väkivaltaan ei puututa, uhria ei tueta, ja väkivaltatilanteita käsitellään ikään kuin riita-asioina ja ajatellaan, että molemmissa osapuolissa on vikaa. Näin tullaan syyllistäneeksi uhria, joka on ehkä kokenut väkivaltaa vuosien ajan.

Raiskauskriisikeskuksessa tapaamme vuosittain satoja seksuaalisen väkivallan uhreja ja näemme, kuinka vähän heillä on tietoa tukimahdollisuuksista.

Usein uhri tarvitsee jonkun, joka ohjaa hänet avun ja oikeuden piiriin: koulukuraattorille, terveydenhoitoon, poliisille ja matalan kynnyksen tukipalveluihin. Esimerkiksi Raiskauskriisikeskus Tukinaiseen voi soittaa nimettömänä, ilmaiseksi ja ilman ajanvarausta. Yhteyttä voi ottaa myös toisen puolesta. Ystävä, sukulainen tai vaikkapa koulutoveri voi tulla paikalle uhrin kanssa.

Maahanmuuttajien kohdalla seksuaalirikoksia koskeva keskustelu pyörii lähinnä nuorten miesten ympärillä. Minua huolestuttaa, missä ovat maahanmuuttajanaiset. Heitä on, mutta he eivät näy tai kuulu missään. Pelkään, että he jäävät täysin ilman apua ja tukea.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat