Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettaja istuu pulpettiin – Vantaalla guruoppilaat neuvovat opettajia tietotekniikassa

Kaupunki
 
Guruoppilaat: näin koulun aikuisia kannattaisi opettaa
Guruoppilaat: näin koulun aikuisia kannattaisi opettaa
Vantaa tuo jokaiseen kouluun guruoppilaat ja -opettajat, joiden tehtävänä on yllyttää muitakin kouluilla innostumaan digitekniikasta. Kysyimme Rekolanmäen koulun kuudesluokkalaisilta guruilta, mitä aikuisille sietäisi vähintään neuvoa. Toimittaja: Maija Aalto HS, kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru HS
Tästä on kyse

Koko maassa digiloikka uhkaa jäädä lyhyeksi

 Ensi syksynä muuttuva opetussuunnitelma potkii kouluja kohti digitaalisuutta. Esimerkiksi ohjelmointi tulee kouluihin.

 Kuntien ja koulujen välillä erot ovat suuria. OAJ:n mukaan 40 prosentilta perusopetuksen opettajista puuttuu tähän välineet itseltäänkin: siis kannettava tietokone tai tabletti.

 Opettajien koulutuksessa on myös puutteita.

 Oppilaiden käytössä on kirjava valikoima laitteita.

Asola. Tällainen on pian jokaisessa Vantaan koulussa: Guru Café, jossa oppilaat neuvovat toisilleen ja opettajillekin, miten tekniikkaa voi käyttää.

Kyseessä ei ole mikään kahvila vaan tila tehdä yhdessä töitä ja kokeiluja. Tänään guruoppilaiden ryhmä neuvoo muillekin kuudesluokkalaisille, miten tabletilla voi tehdä animaation muutamassa minuutissa. Pehmokilpikonna liikkuu näytöllä ketterästi, kun animaatioita harrastuksekseen tekevä Blendi Grajgevci liikuttaa sitä.

Ensimmäisen Guru Café avautui viime viikolla Rekolanmäen koululla. Muihin kouluihin Cafét tulevat myöhemmin talvella, mutta gurujen koulutukset ovat jo pitkällä. Alkuun vähintään joka viides opettaja ja joka kymmenes oppilas muuttuu guruksi.

Digiloikkaa suunnitellaan kaikissa Suomen kouluissa. Siihen velvoittaa myös ensi syksyllä voimaan tuleva uusi opetussuunnitelma.

Kunnat etenevät eri tahdissa. Vantaan on todella syytä rehvastella olevansa tässä poikkeuksellisen järjestelmällinen.

Kaupunki on jo pistänyt koulujen tietoverkot kuntoon ja hankkinut aiemmin kouluilla olleita koneita täydentämään yhden tabletin kahta oppilasta kohden.

Tämä vuosi kouluilla on mietitty tarkemmin, miten niitä käytetään opetuksessa. Syksyllä alkoivat laajemmat koulutukset.

”Päätimme, että sen sijaan että kurssittaisimme vain kerralla lyhyesti 1 600 opettajaa, yritämme luoda oppivan yhteisön”, sanoo perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo. Tieto ei siirry vain opettajalta oppilaalle tai opettajalta toiselle, vaan myös oppilailta opettajille.

”Jotkut opettajat eivät tiedä niin paljon kuin me tiedämme”, perustelee Grajgevci. Hän arvelee, että monille aikuisille sietäisi opettaa esimerkiksi pilvipalvelujen tehokkaampaa käyttöä tai juuri videoiden tekoa. Se kun on kuulemma erittäin helppoa.

”Jotkut oppilaat luottavat toiselta oppilaalta saamaansa tietoon enemmän kuin opettajalta saatuun”, perustelee toinen guruoppilas eli Joonas Erkkilä.

Opettajien koulutuspäivissä on ollut valittavana kolme suuntautumisvaihtoehtoa: sosiaalinen media, verkkosivujen koodaus ja pelillisyys opetuksessa. Avoimia kursseja vantaalaisille opettajille on ensi vuonna luvassa lisää.

”Eniten tämä on tuottanut uusia ideoita omaan työhön. Päästään puuhastelusta oikeaan oppimiseen”, kertoo pelillisyyttä opetellut guruopettaja Eeva Haataja.

Hän kertoo esimerkin: oppilas pelaamassa oppimispeliä on vasta alkua. Jatkossa voi olla peli, jonka oppilas suunnittelee tai peli, jossa hänestä itsestään tulee nappula.

Oppilas puolestaan pääsee guruksi suorittamalla sähköisen oppimateriaalin. Tätä mahdollisuutta tarjotaan kaikille. Guruoppilas Leesa Mikkonen tosin arvelee, että ikätoverien tekniset taidot ovat valmiiksi aika laajat.

”Tämä on sellainen aikakausi. Useimmilla on hienot älypuhelimet ja niillä myös tehdään asioita koko ajan itse”, Mikkonen sanoo.

Rekolanmäen Guru Café on aiemmin pienryhmien opetuksessa käytössä ollut tila koulun kirjaston yhteydessä. Sisustukseen jokainen koulu saa kaupungilta 5 000 euroa, mutta yksityiskohdista saavat lapset ja nuoret päättää. Rekolanmäessä oppilaat halusivat esimerkiksi lisää istuintyynyjä ja mattoja lattioille. Koulu kustansi omasta budjetistaan suuren näytön, jonka avulla uusien asioiden esittely onnistuu isollekin ryhmälle.

Tila voi olla käytössä tunneillakin. Ehkä vielä tärkeämpi ajatus on tarjota kaikille avoin paikka tulla myös välituntien aikana. Oppilaat voivat käyttää Guru Caféta projektiensa kehittelyyn tai kerhotoimintaan.

”Kyse on myös tasa-arvosta. Kaikilla pitää olla mahdollisuus oppia, vaikka kotona ei laitteita olisikaan”, sanoo Rekolanmäen rehtori Niina Saarinen.

Esa Syväkuru
Guruoppilaat Leesa Mikkonen, Blendi Grajgevci ja Joonas Erkkilä uuden Guru Cafén ulkopuolella Rekolanmäen koulussa.
Guruoppilaat Leesa Mikkonen, Blendi Grajgevci ja Joonas Erkkilä uuden Guru Cafén ulkopuolella Rekolanmäen koulussa.
Esa Syväkuru
Guru Cafén pöllötunnus on samanlainen kaikissa Vantaan kouluissa, mutta oppilaat pääsevät vaikuttamaan tilan suunnitteluun. Jokaiselle kouluille syntyy siis hiukan erilainen tila.
Guru Cafén pöllötunnus on samanlainen kaikissa Vantaan kouluissa, mutta oppilaat pääsevät vaikuttamaan tilan suunnitteluun. Jokaiselle kouluille syntyy siis hiukan erilainen tila.
Esa Syväkuru
Rekolanmäen Guru Cafén avajaisissa oppilaat keskittyvät omien animaatioidensa tekoon.
Rekolanmäen Guru Cafén avajaisissa oppilaat keskittyvät omien animaatioidensa tekoon.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat