Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rauhallisuus on asuntoilmoitusten myyntivaltti – ”En halua, että ihmisiä tulee vastaan kun lähden lenkille”

Pääkaupunkiseudulla rauhallisuus mainitaan enemmän kuin joka viidennessä ilmoituksessa. HS selvitti, mitä sana tarkoittaa käytännössä.

Kaupunki
 
Tältä näyttää asuntoilmoitusten "rauhallinen asuinalue"
Tältä näyttää asuntoilmoitusten "rauhallinen asuinalue"
"Rauhallinen" on asuntoilmoitusten suosikkisana. Oikotiellä se esiintyy useammin kuin joka viidennessä ilmoituksessa. Vantaalla osuus lähentelee kolmannesta. HS kävi tutkimassa Hämeenkylän rauhaa. toimittaja Kaisu Moilanen, kuvaus Markus Jokela, grafiikka: Boris Stefanov, musiikki: "Oh, Little Town of Bethlehem" Kevin MacLeod (incompetech.com)
Fakta

”Rauhallisuus” on yleisintä Vantaalla

 Sana rauhallinen taivutusmuotoineen esiintyy 22 prosentissa Oikotien asuntoilmoituksista pääkaupunkiseudulla. Erot ovat melko suuria kunnittain.

 Vantaa 29 %

 Espoo 22 %

 Helsinki 19 %

 Kauniainen 15 %

 Koko maa 17 %

Hämeenkylä

Olemme etsimässä suomalaista unelmaa: rauhallista asuinaluetta. Täältä Vantaan Hämeenkylästä sen pitäisi löytyä, niin lupaavat asunnonmyynti-ilmoitukset.

Seisomme kuvaajan kanssa keskellä sameaa rivitalomaisemaa Labbaksenkujalla. Se on rauhallinen, niin kertovat ilmoituksetkin. Missään ei näy ihmisiä, mutta kumea jylinä täyttää taivaan. Lentokone nousee pilveen talojen yläpuolella.

Kas, rauhallisuus ei tarkoitakaan hiljaisuutta. Mitä se sitten tarkoittaa?

Kysytään asukkailta.

”Ei ole mopopoikia, ei ostareita eikä pubeja”, luettelee Kirsi Toivonen. Ihmisiäkin Hämeenkylässä asuu Toivosen makuun juuri sopivan vähän. Paitsi viikonloppuisin. Silloin Toivonen lähtee muualle, ettei joudu kohtaamaan muita.

”En halua, että ihmisiä tulee vastaan kun lähden koirien kanssa lenkille”, Toivonen sanoo ja hymyilee ystävällisesti.

”Siskoni asuu Lauttasaaressa ja siellä on ihan kamalasti juoksijoita ja pyöräilijöitä. Ihan otsa kurtussa mennään, eikä ketään tervehditä. En tykkää sellaisesta ollenkaan. Täällä kaikki tervehtivät toisiaan.”

Markus Jokela / HS
Rune Lindroosin mukaan Labbaksenkujalla on yleensä hiljaista.
Rune Lindroosin mukaan Labbaksenkujalla on yleensä hiljaista.

Asuinalueen rauhallisuutta pidetään usein itsestäänselvyytenä, arvelee tutkija Marketta Kyttä Aalto-yliopistosta.

”Jos se pitää erikseen mainita, niin herää kysymys, onko siihen joku tarve.”

Sopii siis miettiä, onko rauhalliseksi mainostettu alue todella sellainen vai itse asiassa rauhaton. Kyttä ei osaa sanoa, mitä ”rauhallisuudella” asuntoilmoituksissa tarkoitetaan.

”Se on tosi kiinnostava kysymys. Itse kysyisin heti välittäjältä, että apua, onko siellä mitään elämää. Onko mitään palveluita lähimaillakaan?” Kyttä puuskahtaa ja vakavoituu sitten. ”Varmaan se tarkoittaa sosiaalista turvallisuutta ja sitä luonnonläheisyyttä.”

Kytän mukaan suomalaisten asuntotoiveissa ovat jo vuosien ajan toistuneet samat toiveet: rauhallisuus, turvallisuus ja luonnonläheisyys. ”Se on se pyhä kolmiyhteys.”

Toiveet ovat Kytän mukaan kuitenkin hiljalleen muuttumassa. Aalto-yliopiston vuonna 2011 julkistetussa Urbaani Onni -tutkimuksessa asuinalueen tärkein ominaisuus oli kauneus. Toisena oli kävellen ja pyörällä liikkumisen helppous. Vasta kolmantena oli luonnonläheisyys.

Vantaalaisia asuinalueita mainostetaan harvinaisen usein ”rauhallisiksi” Oikotie-palvelun ilmoituksissa. Vantaan ilmoituksista 29 prosenttia eli lähes kolmannes kuvailee paikkaa ”rauhalliseksi”, kun esimerkiksi Kauniaisissa sama prosenttiosuus on 15.

Espoon rannikolla sijaitsevia kalliita asuinalueita Westendiä tai Haukilahtea ei myöskään myydä rauhalla. Niiden kohdalla suosittu adjektiivi on ”arvostettu”.

Asunnonvälittäjät näyttävätkin käyttävän rauhallisuutta valttikorttina sellaisten asuinalueiden mainonnassa, joiden lähituntumassa sijaitsee jokin maineeltaan levoton alue.

”Kyllä sillä yleensä tarkoitetaan sekä hiljaisuutta että turvallisuutta”, sanoo yrittäjä Caritta Piippo Kiinteistömaailmasta. ”Joskus tietyille asuinalueille saattaa syntyä sellainen maine, että se on rauhaton, vaikka alueen asukkaat eivät ollenkaan mieltäisi alueettaan niin.”

Täältä Hämeenkylästä ei ole pitkä matka Länsi-Vantaan Pähkinärinteen ostoskeskukseen ja sen lähiöbaareihin.

Kirsi Toivonen vetäytyy koirineen oman kotinsa rauhaan ja Labbaksenkuja hiljenee. Autokatoksen katolta tippuu vesipisaroita lätäkköön: ”Liplap”, kaikuu pihamaalla. Talitintti visertää puussa ja talojen takana kuuluu, kun joku vääntää autonsa käsijarrua.

Yhtäkkiä katoksen takaa kuuluu murinaa. Mauno Nurmen koira ja kaksi vastaantulevaa whippet-vinttikoiraa kohtaavat toisensa kujalla.

”He eivät ole kavereita”, Nurmi selittää whippettien kadottua kulman taakse. Nurmea eivät koiran haukunta, lentokoneen jylinä tai ihmisten äänet haittaa.

”Minua ei äänet ärsytä vaan levottomuus. Sellainen jos ryypättäisiin ja juhlittaisiin koko ajan. Jos olisi sellaista rähinää ja tappelua”, Nurmi kuvailee.

”Sellaisessa paikassa en haluaisi asua, jos olisi paljon päihteiden käyttäjiä.”

Muita ihmisiä Nurmi kaipaa ja eroaa siinä mielessä Toivosesta. Naapurissa asuva Rune Lindroos on samaa mieltä.

”Ei täällä paljon huudella keskellä yötä. Eikä tällä ole mitään rikollistakaan”, Lindroos kuvailee rauhaa.

Sitten mies alkaa empiä.

”No mitä nyt tuon ruukun on yksi kyllä rikkonut”, Lindroos sanoo ja osoittaa takanaan seisovaa isoa kukkaruukkua. Tosiaan, iso halkeama ruukussa paljastaa, että joku on ajanut Labbaksenkujalla huolimattomasti.

”Viime viikolla siitä joku ajoi. Mutta muuta täällä ei oikeastaan tapahdu.”

Lindroos kiirehtii hammaslääkäriin ja Labbaksenkujalla voi jälleen kuulla oman hengityksensä.

Helsingin Sanomat ja Oikotie kuuluvat Sanoma-konserniin.

Markus Jokela / HS
Kirsi Toivonen
Kirsi Toivonen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat