Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Puskaraiskaukset” ovat lisääntyneet Helsingissä – poliisilla poikkeuksellinen tiedotustilaisuus turvallisuudesta

Kaupunki
 
"Puskaraiskausten" määrä lisääntynyt Helsingissä selvästi
"Puskaraiskausten" määrä lisääntynyt Helsingissä selvästi
Ulkona tapahtuvien seksuaalirikosten määrä on lisääntynyt Helsingissä vuoden aikana selvästi. Asiasta kertoi Helsingin poliisi tiedotustilaisuudessaan keskviikkoaamuna.

Julkisella paikalla tapahtuneet raiskaukset ovat todella lisääntyneet tänä vuonna Helsingissä. Poliisilla on ollut tutkittavana yhteensä 14 tällaista raiskausta, kun luku viime vuonna oli yhdeksän.

Erityisesti tapauksia on sattunut Pääradan lähellä.

”Pitää muistaa, että kokonaisuutena kaikista seksuaalirikoksista niin sanotut puskaraiskaukset ovat murto-osa. Mutta näissä on nyt selkeästi nähtävissä sellainen tekotapa, että tekijä on lyöttäytynyt uhrin seuraan tai lähtenyt seuraamaan ravintolasta”, kertoo apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki.

Poliisin mukaan kolmessa tapauksessa näistä neljästätoista epäilty on turvapaikanhakija. Hesperianpuistossa perjantaina tapahtuneen raiskauksen lisäksi tutkitaan tapausta Tapanilassa ja Kaisaniemen puistossa. Nämä epäillyt on kaikki saatu kiinni ja vangittu.

Poliisi kertoo myös puuttuneensa lievempään seksuaaliseen häirintään tänä syksynä esimerkiksi Rautatieasemalla ja Itäkeskuksen uimahallissa.

Suurin osa turvapaikanhakijoihin liittyvistä poliisipartioiden tehtävistä liittyy keskinäisiin riitoihin, omaisuusrikoksiin tai perheväkivaltaan. Helsinkiin on tänä vuonna tullut noin 6 000 turvapaikanhakijaa.

Poliisi kertoo myös jalkautuneensa vastaanottokeskuksiin kertomaan suomalaisesta oikeusjärjestelmästä.

Poliisi kertoo, että Helsingin vastaanottokeskuksissa on toisin kuin muualla maassa ollut vähän tilanteita, joissa kantaväestö olisi hyökännyt turvapaikanhakijoiden kimppuun. Häiriköintiä on ollut, vakavaa väkivaltaa ei. Pitäjänmäellä vastaanottokeskuksen läheltä auto täynnä aseita kiinni otettu mies ei näyttäisi sittenkään mitenkään liittyvän vastaanottokeskuksen asukkaisiin tai rasismiin.

Muuten poliisi arvioi, että arjen rasismi näkyy Helsingissä.

”Itsekin jouduin ratikassa puuttumaan tilanteeseen, jossa päihtynyt suomalainen mies uhkasi tummaihoisia poikia ’minä tapan teidät’”, sanoo poliisipäällikkö Lasse Aapio. Hän kertoo kuitenkin, että vieressä olleet suomalaisnaiset yrittivät heti puhua riehujaa rauhalliseksi ja vartija tuli paikalle todella nopeasti.

Kokonaisuutena Helsingin turvallisuustilanne ei ole pelkästään huonontunut.

Raiskausten määrä yleensä ei ole kasvanut ja raiskauksissa kaiken kaikkiaan tekijä on useimmiten kantasuomalainen. Suurin osa raiskauksista tapahtuu muualla kuin julkisella paikalla ja tekijä on tuttu, esimerkiksi oma puoliso. Yhteensä poliisin tietoon tulee noin 300 seksuaalirikosta vuosittain Helsingissä. Tämä tosin kattaa vain osan seksuaalisesta väkivallasta, koska läheskään kaikkia tapauksia ei koskaan ilmoiteta poliisille.

Pahoinpitelyjen määrä on kasvussa Helsingissä erityisesti yksityisillä paikoilla, mutta sekä ryöstöt että muut omaisuusrikokset ovat vähentyneet. Aiemmin esillä paljon olleet nuorisojoukon tekemät ryöstöt eivät enää ole ilmiö.

Huumausainerikoksissa esimerkiksi kokaiinin tarjonta Helsingissä on lisääntynyt. Poliisi on myös takavarikoinut suuria eriä amfetamiinia, hasista ja subutexiä. Huumerikollisuudessa ei kuitenkaan ole tapahtunut dramaattisia muutoksia.

Liikenteessä kuolonkolareiden osalta on erittäin synkkä vuosi, mutta muuten henkilövahingot liikenteessä ovat vähentyneet. Rattijuopumusten määrä on noussut. Tätä selittää tosin myös tiukentunut valvonta.

Poliisi järjesti poikkeuksellisen tiedotustilaisuuden Helsingin turvallisuustilanteesta, koska Aapion mukaan turvallisuuteen on kohdistunut viime aikoina niin paljon julkista mielenkiintoa.

Korjaus 2.12. klo 10.38: Maininta siitä, että raiskauksiin syyllistynyt on useimmiten kantasuomalainen, liittyy kaikkiin raiskauksiin. Alun perin tieto mainittiin julkisella paikalla tapahtuneiden raiskausten yhteydessä.   Korjaus 3.12 klo 13.58: Poliisin tietoon tulee Helsingissä vuosittain noin 300 seksuaalirikosta. Raiskausten osuus on niistä noin puolet. Alun perin tekstissä puhuttiin 300 raiskauksesta.

Kaisa Rautaheimo / HS
Nainen raiskattiin perjantai-iltana Helsingin Hesperianpuistossa.
Nainen raiskattiin perjantai-iltana Helsingin Hesperianpuistossa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat