Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin poliisi vetoaa: Ilmoittakaa aina lievältäkin tuntuvasta seksuaalisesta ahdistelusta

Kaupunki
 
Poliisi: "Puskaraiskauksien" määrään vaikuttaa jopa syksyn pituus
Poliisi: "Puskaraiskauksien" määrään vaikuttaa jopa syksyn pituus
Onko julkisilla paikoilla Helsingissä tehtyjen raiskaustapausten määrän nousu muutamalla tänä vuonna tilastokupru vai mistä on kyse? Entä miten naisiin kohdistuvaa seksuaalista ahdistelua pyritään ennaltaehkäisemään? Muun muassa näihin kysymyksiin vastasi Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio 2. joulukuuta 2015.

Helsingin poliisi kehottaa kaikkia seksuaalisen ahdistelun kohteeksi joutuneita tekemään aina poliisille rikosilmoituksen tapahtuneesta.

”Kehotamme tekemään rikosilmoituksen, jos tämän tyyppisiä tapauksia ilmenee, ja vaatimaan myös rangaistusta. On jonkun verran ollut havaittavissa, että käyttäytyminen, joka on voinut tuntua ahdistelua tai siltä, ettei se olisi niin vakavaa, on joissakin tapauksissa johtanut siihen, että tämäntyyppinen ahdistelija on myöhemmin tehnyt myös raiskauksen”, sanoo poliisipäällikkö Lasse Aapio Helsingin poliisilaitoksesta.

Asiaa korostettiin keskiviikkona aamulla Helsingin poliisin tiedotustilaisuudessa, jossa käsiteltiin kaupungin turvallisuustilannetta ja sen kehittymistä.

”Meillä on nollatoleranssi kaikenlaiseen seksuaaliseen häirintään mitä tapahtuu. Ongelma näissä tapauksissa on ollut se, että asianomistajat eivät halua tehdä niistä rikosilmoituksia, osassa jo kirjatuistakin tapauksista rangaistusvaatimus on peruttu”, toisti apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki poliisipäällikkö Aapion viestin.

”Meillä on tapauksia, joissa lievempi seksuaalirikos on johtanut vakavampaan tapaukseen. Tämän johdosta pidämme erittäin tärkeänä, että poliisille näistä ilmoitetaan, ja pidetään sitä nollatoleranssia yllä”, Koskimäki kertaa.

Poliisin tiedotustilaisuuden teemana olivat liikenneturvallisuus, huumerikollisuus ja turvapaikanhakijoiden määrä sekä turvapaikanhakijoihin liittyvä rikollisuus.

Helsingin poliisi on rekisteröinyt marraskuun loppuun mennessä 6 234 turvapaikanhakijaa, mikä on koko maan senhetkisistä turvapaikanhakijoista noin viidesosa.

Poliisipartiot käyvät Helsingissä vastaanottokeskuksissa hälytystehtävissä useita kertoja viikossa. Yleensä syynä ovat poliisin mukaan erilaiset keskinäiset nujakoinnit ja pahoinpitelyt sekä näpistelyt ja varkaudet. Muutama tehtävä on liittynyt perheen sisäisiin väkivallantekoihin. Selvitettävissä tapauksissa on ollut mukana myös erilaisia häiriötä julkisilla alueilla.

Poliisipäällikkö Aapio haluaisi pohdittavaksi, pitäisikö häiriöitä usein aiheuttaville turvapaikanhakijoille perustaa oma vastaanottokeskus.

”Jatkossa kun näitä tapauksia tulee ja tietyt henkilöt jatkuvasti häiriötä aiheuttavat, voidaanko perustaa sellaisia vastaanottokeskuksia, missä on näitä henkilöitä, jotka ovat aiheuttaneet jatkuvasti ongelmatiikkaa?” Aapio pohtii.

Aapio korostaa HS:lle, että esimerkiksi naisiin kohdistuviin ahdistelutapauksiin liittyen on erittäin tärkeää, että muutamien turvapaikanhakijoiden tekoja ei yleistetä koskemaan kaikkia turvapaikanhakijoita.

”Turvapaikanhakijoissa on pieni porukka, joka näin käyttäytyy, ja useimmiten päihtyneenä”, Aapio sanoo.

Aapio kertoo HS:lle, että poliisi on pyrkinyt ennaltaehkäisemään seksuaalirikoksia syyskuusta lähtien myös jalkautumalla paikkoihin, missä kokoontuu nuoria naisia.

”Siellä on käyty pelisääntöjä läpi”, Aapio kertoo.

Turvapaikkapäätöksiä on tehty koko maassa tänä vuonna lähes 6 000 marraskuun loppuun mennessä. Päätöstä odottavia olisi siten joulukuun alussa noin 26 000 hakijaa.

Helsingin poliisilla on valtakunnallinen koordinointivastuu maastapoistamistehtävistä silloin, kun turvapaikanhakija saa kielteisen päätöksen. Turvapaikkahakemuksen käsittely kestää arviolta noin vuoden, joten kielteisen päätöksen saaneiden maastapoistamiset osuvat suurelta osin vuoteen 2017.

”Helsingin poliisilla on rutiinit, toimintamallit ja valmius poistamisiin, kun päätöksiä alkaa tulla”, poliisilaitos tiedottaa.

"Puskaraiskausten" määrä lisääntynyt Helsingissä selvästi
"Puskaraiskausten" määrä lisääntynyt Helsingissä selvästi
Ulkona tapahtuvien seksuaalirikosten määrä on lisääntynyt Helsingissä vuoden aikana selvästi. Asiasta kertoi Helsingin poliisi tiedotustilaisuudessaan keskviikkoaamuna.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat