Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoasin uusi johtaja haluaa opiskelijoita asumaan kontteihin ja bilettäjille omat kimppakämpät

Kaupunki
 
Hoasin uusi pomo: Kiva kontti sopii opiskelija-asunnoksi
Hoasin uusi pomo: Kiva kontti sopii opiskelija-asunnoksi
Viestintäkonsulttina työskentelevä Leena Pihlajamäki aloittaa Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) hallituksen ensimmäisenä naispuheenjohtajana ensi vuoden alussa. Pihlajamäki lupaa maltillisia vuokrankorotuksia myös jatkossa. Toimittaja: Joonas Laitinen HS, Kuvaus: Markus Jokela HS, Editointi: Kristiina Marttinen HS, Grafiikka: Uolevi Holmberg HS
Kuka?

Hoasin hallituksen ensimmäinen naispomo

 Syntynyt joulukuussa 1984.

 Asuu Helsingin Kalliossa.

 Toiminut Hoasin hallituksessa seitsemän vuotta.

 Opiskellut Helsingin yliopistossa vuodesta 2004. Pääaine sosiaalietiikka. Ei ole asunut Hoasin asunnoissa.

 Harrastaa muun muassa laulamista ja lukemista.

 Työskentelee viestintäkonsulttina Tekirissä.

Edullisia vuokria ja hauskaa asumista, näitä lupaa opiskelijoille Helsingin opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) hallituksen uusi puheenjohtaja Leena Pihlajamäki.

”Mitä edullisemmin opiskelija asuu, sitä suurempi palvelus se yhteiskunnalle on. Esimerkiksi opiskeluajat pysyvät lyhyempinä, kun opiskelijoiden ei tarvitse tehdä töitä”, Pihlajamäki sanoo HS:n haastattelussa.

”Vaikka en minä ole paras esimerkki saarnaamaan opiskeluaikojen pituudesta, sillä edustan itse tällaista mattivanhasmaista opiskelua”, hän naurahtaa.

Mutta palataanpa vuonna 2004 yliopisto-opinnot aloittaneen Pihlajamäen opiskeluun myöhemmin. Annetaan Hoasin hallituksen ensimmäisen naispuheenjohtajan ensin kertoa, miten hän asuntojen hintoja laskisi.

Hoasin asunnossa asuminen maksaa ensi vuonna Helsingissä keskimäärin noin 12,7 euroa neliöltä. Espoossa vastaava hinta on noin 11,1 euroa ja Vantaalla 8,9 euroa neliöltä. Esimerkiksi 30 neliön asunnosta joutuu siis maksamaan Helsingissä keskimäärin noin 380 euroa kuukaudessa.

Vuokra on markkinahintoihin verrattuna alhainen. Pihlajamäen mielestä vuokria pitäisi saada vielä matalammaksi. Ensimmäinen keino hintojen laskemiseksi olisi päästä eroon opiskelija-asuntojen autopaikkanormeista, Pihlajamäki sanoo.

”Ei ole ongelma, jos joitain autopaikkoja on, mutta niiden määrän pitää vastata tarvetta ja käyttöä. Nyt meillä seisoo useita autopaikkoja tyhjillään”, Pihljamäki sanoo.

Hoas selvitti asukkaidensa autoilua tänä syksynä. Selvityksen perusteella autoa käyttää 18 prosenttia asukkaista. Harvempi kuin joka kymmenes asukas käyttää autoa viikottain.

”Ei ole järkevää, että autottomat asukkaat tukevat pienen asukasosan autoharrastusta. Paikkojen pitää vastata käyttöä.”

Autopaikkanormeista päättäminen ei kuitenkaan kuulu Hoasille vaan kaupungeille.

Toinen keino asumiskustannusten laskuun olisi tarjota nykyistä pienempiä yksiöitä. Hoas käyttää asuntojensa vuokrauksessa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) sääntöjä. Niiden mukaan yksiö ei saa olla 25 neliötä pienempi.

Pihlajamäen mielestä rajoitus ei vastaa opiskelijoiden tarpeita.

”Meillä on todella paljon asukkaita, jotka asuvat mielellään pikkuluukussa, jos se laskee heidän vuokriaan.”

Yksi keino pienempien, edullisten asuntojen toteuttamiseen voisi olla konttiasuminen.

Konttiasunnot ovat suosittuja muun muassa Amsterdamissa, jossa niitä on rakennettu juuri opiskelijoiden tarpeisiin. Suomessa konttiasumista on esittänyt ainakin keskustataustainen Nuorisosäätiö, joka on tarjoutunut rakentamaan Helsinkiin 60 kontista koostuvan kerrostalon. Tällaisen konttiasunnon koko voisi olla noin 14 neliötä.

Pihlajamäen mielestä konttiasunnot sopisivat Hoasillekin hyvin, jos niistä saataisiin tarpeeksi viihtyisiä.

”Niissä on se kauneus, että niitä voi sijoittaa melkein minne vain.”

Viihtyvyys on sana, joka toistuu viestintäkonsulttina Tekirissä työskentelevän Pihlajamäen puheessa usein.

Hän sanoo, että Hoasin pitää tehdä kaikkensa, että opiskelijat myös viihtyvät heidän asunnoissaan. Oikeaan suuntaan mentiin hänen mielestään syksyllä, kun Hoas poisti käyttömaksut pesutupien pyykkikoneista ja saunoista.

”Siitä on tullut ihan valtavasti ylistävää palautetta.”

Hoas aikoo kehittää myös asukasvalintaansa niin, että asukkaat voivat vaikuttaa nykyistä enemmän siihen, keiden ja millaisten ihmisten kanssa he asuvat.

”Tarkoitus on, että esimerkiksi soluasuntoihin muuttavat voivat jo hakemuksessa ilmoittaa, haluavatko he asua biletyksestä tykkäävien ihmisten kanssa vai pitävätkö he enemmän rauhasta.”

Pihlajamäen omien opintojen aloittamisesta on nyt reilut 11 vuotta. Maisterin tutkinto odottaa enää poliittisten joukkomurhien ehkäisyä käsittelevän gradun valmistumista.

Pihlajamäen valmistumista ei ole kuitenkaan pidätellyt niinkään juhliminen vaan yliopistopolitiikka. Hän johti puheenjohtajana muun muassa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallitusta ja varapuheenjohtajana Suomen ylioppilaskuntien liittoa.

Tittelit kirkuvat poliittista broileria, mutta Pihlajamäen kohdalla määritelmä ei ole osuva, muun muassa siksi, että hän oli sitoutumaton – vielä tuolloin.

”Minulla on nykyään vihreiden puoluekirja, mutta en ole missään toiminassa mukana.”

Oletko harkinnut politiikkaan lähtemistä?

”Kyllä, mutta aivoille tekee hyvää tehdä välillä jotain muuta.”

Oikaisu 3.12.2015 kello 10.11. Toisin kuin jutussa alun perin väitettiin, Leena Pihlajamäki on harkinnut politiikkaan lähtemistä.

Markus Jokela / HS
Leena Pihlajamäen mielestä opiskelijoilla pitäisi olla enemmän mahdollisuuksia päättää, millaisten ihmisten kanssa he asuvat.
Leena Pihlajamäen mielestä opiskelijoilla pitäisi olla enemmän mahdollisuuksia päättää, millaisten ihmisten kanssa he asuvat.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat