Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi: Nollatoleranssi ahdistelulle

Kaupunki
 
Arttu Luhtala / HS
Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ja apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki selvittivät Helsingin rikostilastoja keskiviikkona.
Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ja apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki selvittivät Helsingin rikostilastoja keskiviikkona. Kuva: Arttu Luhtala / HS

Helsingin poliisi kehottaa kaikkia seksuaalisen ahdistelun kohteeksi joutuneita tekemään aina poliisille rikosilmoituksen.

Asiaa korostettiin Helsingin poliisin tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Tilaisuus järjestettiin, koska turvallisuustilanteeseen on poliisipäällikkö Lasse Aapion mukaan kohdistunut suurta mielenkiintoa.

Aapion mukaan on ollut havaittavissa, että jos lieväksi koetusta ahdistelusta ei ole tehty rikosilmoitusta, on sama tekijä joissakin tapauksissa myöhemmin syyllistynyt raiskaukseen.

Apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäen mukaan poliisilla on nollatoleranssi kaikenlaiseen seksuaaliseen häirintään. Poliisin tietoon tulee vuosittain noin 300 raiskausta.

Vaikka raiskausten kokonaismäärässä ei tänä vuonna ole tapahtumassa isoa muutosta, julkisella paikalla tapahtuneet raiskaukset ovat jonkin jonkin verran lisääntyneet.

Tutkittavana on yhteensä 14 tällaista raiskausta, kun luku viime vuonna oli yhdeksän. Erityisesti näitä tapauksia on sattunut pääradan lähellä.

”Pitää muistaa, että kokonaisuutena kaikista seksuaalirikoksista niin sanotut puskaraiskaukset ovat murto-osa”, kertoo Koskimäki.

Hänen mukaansa näissä tapauksissa tekijä on voinut lyöttäytyä uhrin seuraan tai lähteä seuraamaan tätä ravintolasta.

Julkisella paikalla tapahtuneista raiskauksista kolmessa tapauksessa neljästätoista epäilty on ollut turvapaikanhakija. Hesperianpuistossa perjantaina tapahtuneen raiskauksen lisäksi tutkitaan tapausta Tapanilassa ja Kaisaniemen puistossa. Nämä epäillyt on kaikki otettu kiinni ja vangittu.

Poliisi kertoo myös puuttuneensa lievempään seksuaaliseen häirintään tänä syksynä esimerkiksi Rautatieasemalla ja Itäkeskuksen uimahallissa.

Poliisi arvioi, että arjen rasismi näkyy Helsingissä.

”Itsekin jouduin ratikassa puuttumaan tilanteeseen, jossa päihtynyt suomalainen mies uhkasi tummaihoisia poikia sanomalla ’minä tapan teidät’”, sanoo poliisipäällikkö Lasse Aapio.

Hän kertoo kuitenkin, että vieressä olleet suomalaisnaiset yrittivät heti puhua riehujaa rauhalliseksi ja vartija tuli paikalle todella nopeasti.

Kokonaisuutena Helsingin turvallisuustilanne ei ole pelkästään huonontunut.

Pahoinpitelyjen määrä on ollut kasvussa erityisesti yksityisillä paikoilla, mutta sekä ryöstöt että muut omaisuusrikokset ovat vähentyneet. Nuorisojoukon tekemät ryöstöt eivät enää ole ilmiö.

Huumausainerikoksissa esimerkiksi kokaiinin tarjonta Helsingissä on lisääntynyt. Poliisi on takavarikoinut isoja eriä amfetamiinia, hasista ja subutexiä. Huumerikollisuudessa ei ole silti tapahtunut isoa muutosta.

Liikenteessä on ollut synkkä vuosi kuolonkolareiden osalta, mutta muuten henkilövahingot liikenteessä ovat vähentyneet.

Poliisi: "Puskaraiskauksien" määrään vaikuttaa jopa syksyn pituus
Poliisi: "Puskaraiskauksien" määrään vaikuttaa jopa syksyn pituus
Onko julkisilla paikoilla Helsingissä tehtyjen raiskaustapausten määrän nousu muutamalla tänä vuonna tilastokupru vai mistä on kyse? Entä miten naisiin kohdistuvaa seksuaalista ahdistelua pyritään ennaltaehkäisemään? Muun muassa näihin kysymyksiin vastasi Helsingin poliisilaitoksen poliisipäällikkö Lasse Aapio 2. joulukuuta 2015.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat