Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoon valtuusto hymisteli rahasta ja kinasteli kopiokoneesta

Kaupunki
 
Fakta

Budjetista sanottua

 ”Tämä velkaantumisen tahti kertoo vauhtisokeudesta. Meillä rakennetaan, mutta mitään laaduntakeita ei tunnu olevan. Jopa 10 vuoden ikäisiä kouluja joudutaan peruskorjaamaan.” Marika Niemi (kok)

 ”Espooseen tarvitaan kipeästi lisää parkkipaikkoja.” Pia Kauma (kok)

 ”Miksi meidän kouluissamme opetetaan vaikka mitä eri kieliä? Kukin opettakoon kielet kotonaan.” Seppo Huhta (ps)

 ”Haluamme pitää kiinni lasten ja perheiden tasa-arvosta. Näemme laadukkaan ja riittävän varhaiskasvatuksen voimakkaana ja vaikuttavana tapana turvata erilaisista taustoista ja tilanteista tulevien lasten mahdollisuudet elämässä eteenpäin.” Inka Hopsu (vihr)

Espoon valtuustokokous alkoi keskiviikkoiltana huonosti.

Kun espoolaispoliitikot kokoontuivat keskiviikkona päättämään kaupungin ensi vuoden budjetista, ei paikalla valtuustosalissa ollut sen paremmin kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä (kok) kuin valtuuston neuvottelukunnan puheenjohtajakaan Maria Guzenina (sd), ne kaksi henkilöä, jotka voivat esitellä, miltä ensi vuoden talous kaupungissa näyttää.

Pian Guzenina pyyhälsi ovesta, mutta vaikeudet eivät loppuneet siihen. Ensimmäisten ryhmäpuheenvuorojen jälkeen valtuuston puheenjohtaja Jyrki Kasvi (vihr) kimpaantui viime hetken muutosehdotuksista ja keskeytti kokouksen. ”Nämä pitää toimittaa ajoissa”, Kasvi ripitti valtuutettuja.

”Kopiokone meni jumiin ja joudumme odottamaan niin kauan, että kaikki nämä ehdotukset saadaan paperille. Emme saa päätöksiä tehtyä tänään, jos joudumme keskeyttämään näiden asioiden vuoksi.”

Viiden minuutin kuluttua puheiden pitämien jatkui. Mutta kuten ilta alkoi, se myös jatkui väärällä raiteella.

Keskustelu ajautui pian intiaaneihin, kun kaupunginvaltuutettu Simon Grönroos (ps) ehdotti, että Espoon kaupunginkirjastoissa ryhdyttäisiin tarjoamaan maahanmuuttajille tietoa paluumuuton mahdollisuudesta. Mari Nevalainen (vihr) piti ajatusta huonona, samoin moni muu. Pian puheenvuorot polveilivat naisten kohtaamasta ahdistelusta Pohjois-Amerikan intiaanien kulttuuriin. ”Me emme päätä täällä valtion maahanmuuttopolitiikasta”, Kasvi muistutti.

Kaupunginvaltuutettu Päivi Salli (vihr) kirvoitti salilta naurut nousemalla puhujapönttöön puhumaan rahasta. ”Minä tulin nyt tähän pönttöön koska halusin puhua tästä budjetista.” Näin Espoon valtuusto pääsi käsittelemään illan pääaihetta: taloutta.

Budjetti sai enimmäkseen kehuja, sillä kaikki puolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta ovat mukana neuvottelukunnan budjettisovussa. Muut puolueet pääsivät sopuun aika lailla Mäkelän tekemän ehdotuksen mukaan. Rahaa lisättiin ensi vuodelle käyttötalouteen yhteensä 5,86 miljoonan euron verran. Koko Espoon budjetti on hieman yli kaksi miljardia, mistä rakentamiseen kuluu 800 miljoonaa euroa, mutta velkamäärä kasvaa kaupungilla noin 300 miljoonan euron verran ensi vuonna.

Poliitikkojen tekemät lisäykset sisältävät muun muassa lisärahaa päiväkotien henkilökunnan palkkaamiseen, jotta hallituksen mahdolliset leikkaustoimet eivät kasvata ryhmäkokoja.

Lisää rahaa poliitikot saivat lisättyä myös vanhusten kotihoitoon, pienten lasten kotihoitoon sekä Leppävaaran uimahallin toimintaan. Iso päätös päivähoito-oikeuden rajaamisesta jätettiin erikseen päätettäväksi ensi vuoden alussa.

Moitteita budjetinvalmistelu sai vain esityksen epämääräisyydestä. Antero Laukkasen (kd) huoleen yhtyi moni muukin valtuutettu. ”Budjettikirjan arvo heikkenee vuosi vuodelta, vaikka sivut pitenevät”, Laukkanen laukoi.

”Täysin mahdoton tilanne, täällä on pelkät kokonaissummat näkyvillä eikä mitään tietoa, mihin raha menee. Miksi tämä tilanne ei parane?”

Huoleen yhtyi myös Leena Luhtanen (sd). ”Annan esimerkin. Täällä sanotaan, että tavoitteena on lisätä palveluseteleiden käyttöä, mutta ei kerrota kuinka paljon ja miten.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat