Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi odottaa ääriliikkeiden yhteenottoja itsenäisyys­päivänä – ”Huolestuttavaa retoriikkaa”

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Anarkistit ja poliisit ottivat yhteen viime itsenäisyyspäivänä Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoituksessa.
Anarkistit ja poliisit ottivat yhteen viime itsenäisyyspäivänä Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoituksessa. Kuva: Sami Kero / HS

Helsingin poliisi ennakoi, että itsenäisyyspäivän mielenosoitukset eivät kohdistu edellisvuosien tapaan Linnan juhlien vieraisiin ja elitistiseksikin arvosteltuun traditioon. Keskenään erimielisiä mielenosoitusjoukkoja voi kuitenkin olla tänä vuonna kaupungilla tavanomaista enemmän.

Helsingissä on järjestetty kesän jälkeen monenlaisia mielenosoituksia, joissa on esiintynyt myös jossain määrin tunteiden kuumentumista. Muun muassa opiskelijat ja palkansaajajärjestöt ovat vastustaneet hallituksen junailemia leikkauksia, ja turvapaikanhakijoiden määrän kasvaminen on saanut mielenosoittajajoukkoja vaatimaan Suomen rajoja kiinni.

Viimeksi mainittu poiki lokakuussa vasemmistoanarkistien vastamielenosoituksen, josta poliisi otti kiinni joitakin ihmisiä.

Ylikomisario Seppo Kujala kertoo, että Helsingin poliisin ennakkotiedustelun mukaan jotain lokakuisen yhteenoton kaltaista voi olla odotettavissa myös itsenäisyyspäivänä sunnuntaina 6. joulukuuta.

”Näyttäisi siltä, että tämä keskittyy nyt enemmän tähän oikeisto–vasemmisto-teemaan”, Kujala toteaa.

Potentiaalisimmaksi ruutitynnyriksi voi muodostua 612.fi-yhdistyksen järjestämän ”isänmaallisen soihtukulkueen” ja anarkistisen Vapaus pelissä -mielenosoituksen kohtaaminen. Poliisi pyrkii pitämään äärioikeiston ja -vasemmiston erillään toisistaan.

Ennakkotietojen mukaan Vapaus pelissä -mielenosoittajat yrittävät estää 612-soihtukulkueen etenemisen. Vapaus pelissä -mielenosoituksen järjestäjä ei ole tiedossa, mutta kokootumisen sisältöä esittelevillä verkkosivuilla kerrotaan agendasta värikkääseen ja vihjailevaan sävyyn. ”Ritsat valmiina, munat korissa, tähtäin asetettu – on aika suuttua!” sivustolla muun muassa kannustetaan Angry Birds -pelin maailmaa mukaillen.

”Mitä ilmeisimmin anarkistien ja antifasistien mobilisoima vastamielenosoitus on kohdistumassa tähän soihtukulkueeseen Linnan juhlien sijasta”, Kujala kertoo.

Kujala kuvailee Vapaus pelissä -nettisivuilta löytyvää retoriikkaa railakkaaksi ja huolestuttavaksi.

”Kielikuvat ovat sen tyyppisiä, että voi kuvitella jonkinasteista väkivaltaakin mahdollisesti syntyvän.”

Anarkistisella Takku.net-sivustolla keskiviikkona julkaistussa ulostulossa vakuutetaan kuitenkin, että ”Vapaus pelissä -järjestäjät eivät tavoittele väkivaltaista yhteenottoa tai mellakointia sen enempää poliisin kuin äärioikeiston kanssakaan”. Järjestäjät kertovat kuitenkin pyrkimyksekseen äärioikeiston marssin hidastamisen.

612-soihtukulkue lähtee itsenäisyyspäivänä kello 18.30 Töölöntorilta kohti Hietaniemen hautausmaata. Vapaus pelissä -mielenosoituksen tarkkaa aloituspaikkaa ja -aikaa ei ole vielä kerrottu julkisuuteen, eikä kokoontumisesta ole tehty ilmoitusta poliisille.

Helsingissä järjestetään itsenäisyyspäivänä myös monia muita mielenosoituksia. Esimerkiksi jo iltapäivällä Kansalaistorilla järjestetään Itsenäinen Suomi 2015 -mielenosoitus ja Narinkkatorilla kokoontuu Rajat kiinni! ja Erotaan EU:sta -ryhmien yhteinen mielenosoitus.

Kujala kertoi torstaina, että poliisille on ilmoitettu noin viidestä itsenäisyyspäivän mielenosoituksesta. Luvallisten kokoontumisten määrä voi vielä noustakin, sillä riittää, että järjestäjä ilmoittaa poliisille mielenosoituksesta vähintään kuusi tuntia ennen sen alkamista.

Kujala painottaa, että jokaisella on oikeus osoittaa mieltään, ja poliisin tehtävänä on turvata tämä oikeus.

”Poliisi ei ota kantaa siihen, mikä mielipide on, kunhan se on laillinen”, Kujala sanoo.

Helsinkiin on tulossa itsenäisyyspäiväksi ylimääräisiä poliisipartioita muualta Suomesta. Tarkkoja partiomääriä Kujala ei halua kertoa.

Helsingin keskustan liikenteessä on poikkeuksia ja rajoituksia sunnuntaina. Joillain alueilla liikenne saattaa ruuhkautua, ja poliisi joutuu myös mahdollisesti sulkemaan teitä. Helsingin poliisi lupaa tiedottaa poikkeuksista ajantasaisesti Twitter-tilillään.

Viime itsenäisyyspäivänä järjestetyssä anarkistien Luokkaretki lähiöst linnaan -mielenosoituksessa ilkivaltaa tehneet kaksi miestä tuomittiin käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen viime viikolla. Tuomiota kovensivat kaksikon tekemät muut rikokset.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat