Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harvinainen valkopäätiainen muutti Vanhankaupungin­lahdelle Helsinkiin

Kaupunki
 
Mika Bruun
Harvinainen valkopäätiainen talvehtii Vanhankaupunginlahdella.
Harvinainen valkopäätiainen talvehtii Vanhankaupunginlahdella. Kuva: Mika Bruun

Harvinainen valkopäätiainen on asettunut talvehtimaan Vanhankaupunginlahdelle Helsinkiin.

Lintu on erittäin harvinainen koko Länsi-Euroopassa. Suomessa lajista on tehty havaintoja vain 30 kertaa, Ruotsissa vielä harvemmin. Lintu bongattiin Helsingin Fastholmassa ensimmäisen kerran marraskuun lopussa.

Lintu on selvästi harhaillut oman levinneisyysalueensa ulkopuolelle, sanoo Helsingin seudun lintutieteellisen yhdistyksen Tringan puheenjohtaja Jukka Hintikka. ”Se on harhailua, selkeästi se on väärässä paikassa talvehtimassa.”

Valkopäätiainen ruokailee Fastholman eteläisen osan ruovikossa. Vain harva on onnistunut bongaamaan linnun. ”Olen käynyt kolme kertaa paikalla, mutta en ole onnistunut näkemään lintua. Se käy kerran pari siinä rantalepikossa ja muut ajat viettää ruovikon kätköissä. Aion yrittää vielä lähipäivinä uudelleen”, Hintikka kertoo.

On todennäköistä, että lintu jää talvehtimaan Helsinkiin. ”Harvoin lintu lähtee keskitalvella jos olosuhteet ovat hyvät. Siellä o ruokaa ja suojaa.”

Mahdollisen uhan muodostavat vain alueella saalistavat varpushaukka ja varpuspöllö. Myös keväällä alkava pesintä voi myös muodostua ongelmalliseksi, sillä muita valkopäätiaisia ei välttämättä ole lähiseuduilla. Linnun voi olla vaikea löytää kumppania, Hintikka sanoo. Toivoa ei kuitenkaan kannata menettää, sillä Keski-Suomessa Saarijärvellä on tänä syksynä tehty samanlainen havainto valkopäätiaisesta.

”Olisi hauskaa ajatella, että jos nämä löytäisivät toisensa, vaikka välimatkaa onkin sellaiset parisataa kilometriä.”

Korjaus 4.12.2015 kello 9.37: Ingressiin korjattiin sanan ”pesii” tilalle sana ”talvehtii”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat