Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin nujerretaan terroristi tai ”vihreä mies” – sotilaspoliisit harjoittelivat yöllä Helsingin Kampissa

Kaupunki
 
Miltä näyttää hybridiuhka Kampissa? Katso, miten sotilaspoliisi iskee
Miltä näyttää hybridiuhka Kampissa? Katso, miten sotilaspoliisi iskee
Sotilaspoliisit harjoittelivat virka-avun antamista poliisille metroasemalla ja kauppakeskuksessa Helsingissä. Näin voitaisiin toimia, jos yhteiskuntaa kohtaisi monimuotoinen häiriötilanne tai sota. Toimittaja: Laura Halminen, kuvaus: Leif Rosas, leikkaus: Esa Juntunen, musiikki: Xinematix / freesound.org

Kamppi. ”Älä tuu ulos! Mene maahan!” nainen huutaa. Hänellä on rynnäkkökivääri, kypärä ja käskevä ääni.

Viisi kerrosta ylempänä yökerhossa kaikuvat perjantain vastaisena yönä riehakkaat pikkujoulujen äänet. Kampin keskuksen metrotasolla Kaartin jääkärirykmentin sotilaspoliisit harjoittelevat vaarallisten henkilöiden kiinniottoa.

He saavat ohjeensa poliisilta. Nyt heitä on pyydetty avustamaan ilmeisesti aseella varustautuneen metromatkustajan kiinni ottamisessa. Metrossa on muitakin ihmisiä, ja he näyttelevät erilaisia matkalla vastaan tulevia häiriötekijöitä. Yksi on ehkä päissään, toinen tulee muuten vain liian lähelle. Yhdellä on hassut housut ja hiihtopipo.

Metrovaunun sisällä yksi matkustaja nostaa kätensä ylös ja ryhtyy tärisyttämään kämmeniään. Nyt vasemmalle siitä heti, karjahtaa sotilaspoliisi.

Harjoittelukerta Kampin keskuksessa on tänä vuonna jo toinen. Noin vuosi sitten sotilaspoliisit lainasivat rautatieasemaa.

Leif Rosas / redstar
Siiviiliasuisilla sotilaspoliiseilla oli vaihtuvat roolit kiinniottotilanteissa. Lippalakkipäinen harjoitti kiinniottajia siihen, että tilannetta häiritään.
Siiviiliasuisilla sotilaspoliiseilla oli vaihtuvat roolit kiinniottotilanteissa. Lippalakkipäinen harjoitti kiinniottajia siihen, että tilannetta häiritään.

”Tässä harjoitellaan hybridiuhkan kaltaisia tilanteita varten”, kertoo Kaartin pataljoonan komentaja, everstiluutnantti Ari Lehmuslehti. Hän johtaa harjoitusta.

Talvi- ja jatkosodan aikana sotilaspoliiseja kutsuttiin sotapoliiseiksi. Silloin he muun muassa ottivat kiinni Neuvostoliiton lähettämiä desantteja eli sabotaasiin ja vakoiluun erikoistuneita, laskuvarjojen avulla saapuneita joukkoja.

Vuonna 2015 monimuotoisen eli hybridiuhkan voisivat muodostaa yhtä lailla niin yksittäistä iskua laajempi terrorihyökkäys kuin vaikka tunnuksettomien sotilaiden ilmestyminen eri puolille Suomea.

Sellainenhan desanttien toimenkuva sotien aikaan oli: jotain terroristin, valtiollisen toimijan ja rikollisen välillä.

Normaalioloissa varusmiehiä ei saa käyttää apuna vaativissa virka-aputehtävissä. Siihen tarvitaan kriisiolot ja se, että eduskunta päättäisi ottaa käyttöön osia valmiuslakeina tunnetusta lakikokonaisuudesta. Tai sitten ihan täysimittainen sotatila, johon sisältyisi maahyökkäys.

Jos jotain sellaista kävisi, myös nämä reilut sata nyt Kampissa perjantaiyönä tositilanteita harjoitellutta sotilaspoliisia tietäisivät miten toimia.

Yöllä he kuuntelevat vielä kouluttajien ohjeita toista tilannetta varten.

”Tango yhdellä vaaleat verkkarit ja tumma huppari. Hän on roteva. Tango kaksi. Tango kahdella punainen lippis ja punaharmaa huppari. Ikä sama kuin tango yhdellä, 20–30 vuotta”, kouluttaja ohjeistaa. Hän käyttää kohteista koodinimiä.

Noin kaksikymmentä toisen sotilaspoliisikomppanian varusmiestä esittää pahiksia. Kaksi karkaa kauppakeskuksen toiseen kerrokseen. Espoon bussiterminaalien taso on vielä auki, ja yön matkaajat katsovat touhua ihmeissään.

Jouluvalojen loisteessa toisen kerroksen muovikuusen lähellä nurkassa päivystää sotilaspoliisi kyykyssä, rynnäkkökivääri tanassa. Pahiksen kiinniottotilanne näyttää siltä, että näyttelijään varmaan sattuu.

”Sotilaspoliisit koulutetaan erikoisjoukkojen vastaiseen toimintaan sekä kohteiden, henkilöiden ja materiaalin suojaamiseen”, kertoo everstiluutnantti Lehmuslehti.

Sitten sotilaspoliisiryhmät vaihtavat paikkaa. Molemmat ryhmät harjoittelevat sekä metrossa että keskuksen käytävillä. Sen jälkeen on edessä marssi Santahaminaan ja kuntotesti.

Sotilaspoliisit ovat harjoitelleet osana Kaartin jääkärirykmentin Länsi 2 -nimistä harjoitusta. Kaikkiaan harjoitukseen on osallistunut noin 400 sotilasta, joista varusmiehiä on 160 ja reserviläisiä 190. Loput ovat kantahenkilökuntaa.

Tämä sota päättyy tänään perjantaina.

”Osa sotilaspoliiseista turvaa sunnuntaina Jyväskylässä järjestettävää itsenäisyyspäivän sotilasparaatia”, kertoo Lehmuslehti.

Maanantaina on sentään vapaapäivä.

Leif Rosas
Punapipoinen ”vaarallinen henkilö” on otettu onnistuneesti kiinni.
Punapipoinen ”vaarallinen henkilö” on otettu onnistuneesti kiinni.
Leif Rosas
Todellisissa kaupunkiympäristöissä pidetyt harjoitukset ovat harjoituksen johtajan mukaan varusmiesten mielestä erittäin motivoivia.
Todellisissa kaupunkiympäristöissä pidetyt harjoitukset ovat harjoituksen johtajan mukaan varusmiesten mielestä erittäin motivoivia.
Leif Rosas
Kampin keskuksen tutut käytävät muuttuivat hämärässä hybridiuhan näyttämöksi.
Kampin keskuksen tutut käytävät muuttuivat hämärässä hybridiuhan näyttämöksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat