Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tapanilan raiskauksesta yli kahden vuoden tuomio – tekijä valitsi uhrikseen vammaisen naisen

Kaupunki
 
Esa Syväkuru / HS
Tapanilan aseman tunneli
Tapanilan aseman tunneli Kuva: Esa Syväkuru / HS

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut 26-vuotiaan miehen kahdeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen Helsingin Tapanilassa lokakuun alussa tapahtuneesta raiskauksesta. Oikeuden mukaan Ahmed Nadim Khalil Al-Gandog teki teon suunnitelmallisesti ja valitsi tarkoituksella uhrikseen vammaisen, jonka kyky puolustaa itseään on normaalia heikompi.

Oikeuden mukaan mies oli lyöttäytynyt lähijunassa uhrinsa seuraan ja lähtenyt saattamaan tätä Tapanilassa. Lopulta nainen yritti irtautua ja sanoi ”heipat”, mutta silloin mies tarttui naista ja alkoi suudella tätä väkisin. Mies työnsi naisen käden housujensa sisään omien sukuelintensä päälle. Nainen kuitenkin pääsi irtautumaan ja lähti jatkamaan matkaansa.

Mies kävi kuitenkin uudelleen naisen kimppuun ja raahasi tämän metsään. Siellä hän työnsi peniksensä naisen suuhun, mutta nainen puraisi sitä.

Nainen yritti rämpiä karkuun kohti katuvaloa, mutta mies sai hänet kiinni ja raiskasi. Yhdyntä keskeytyi, kun ulkopuolinen kutsui naista huutamalla.

Mies otettiin samana päivänä kiinni, ja hän on ollut siitä lähtien vangittuna.

Uhri on kuulo- ja näkövammainen. Nainen kuvaili oikeudelle, että hirveintä raiskaustilanteessa oli pelko, kauhu, avuttomuus ja laamantuminen.

Mies kiisti syytteen ja väitti, että nainen oli lähtenyt hänen mukaansa vapaaehtoisesti ja ollut aloitteellinen.

Käräjäoikeuden mukaan naisen kertomus oli yksityiskohtainen, johdonmukainen ja uskottava. Nainen oli heti raiskauksen jälkeen kertonut asiasta ystävilleen. Hän oli vielä oikeudessa järkyttynyt ja itkuinen, ja hänellä oli vaikeuksia kertoa tapahtumista.

Aseman videotallenteelta ei ole oikeuden mukaan havaittavissa, että nainen olisi antanut jonkin merkin miehelle. Miehen kertomusta yhteisymmärryksessä tapahtuneesta kanssakäymisestä ei yleisen elämänkokemuksen perusteella ole pidettävä järkeenkäypänä eikä siten uskottavana, oikeus jatkoi.

Oikeuden mukaan mies oli tarkkaillut naista jo Helsingin rautatieasemalla sekä junamatkan ajan. Sen takia miehen on täytynyt käsittää, että naisella on jonkinlainen vamma, joka vaikuttaa tämän kykyyn puolustaa itseään.

”Tämä viittaa siihen, että asianomistaja on valikoitunut vastaajan uhriksi juuri tästä syystä jo Helsingin rautatieasemalla tai viimeistään Tapanilassa”, oikeus totesi.

Raiskaus osoitti oikeuden mukaan suunnitelmallisuutta, se kohdistui havaittavasti aistivammaiseen uhriin ja uhrille aiheutui psyykkisiä vammoja. Näiden syiden takia oikeus katsoi, että rangaistuksen on oltava yli kaksi vuotta vankeutta.

Al-Gandog määrättiin edelleen pidettäväksi vangittuna.

Mies määrättiin myös maksamaan uhrille yhteensä 7 700 euron korvaukset kivusta, särystä ja kärsimyksistä. Naisen korvausvaatimukset olivat tuhat euroa suuremmat.

Tapanilan tapaus oli yksi kolmesta raiskauksesta, jotka Helsingin poliisi nosti esiin tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Näissä kolmessa tapauksessa raiskauksesta epäillään turvapaikanhakijaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat