Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin nujerretaan vaarallinen metromatkustaja – sotilaspoliisit harjoittelivat yöllä Kampissa

Kaupunki
 
Miltä näyttää hybridiuhka Kampissa? Katso, miten sotilaspoliisi iskee
Miltä näyttää hybridiuhka Kampissa? Katso, miten sotilaspoliisi iskee
Sotilaspoliisit harjoittelivat virka-avun antamista poliisille metroasemalla ja kauppakeskuksessa Helsingissä. Näin voitaisiin toimia, jos yhteiskuntaa kohtaisi monimuotoinen häiriötilanne tai sota. Toimittaja: Laura Halminen, kuvaus: Leif Rosas, leikkaus: Esa Juntunen, musiikki: Xinematix / freesound.org

Kamppi. ”Älä tuu ulos! Mene maahan!” nainen huutaa. Hänellä on rynnäkkökivääri, kypärä ja käskevä ääni.

Viisi kerrosta ylempänä yökerhossa kaikuvat perjantain vastaisena yönä riehakkaat pikkujoulujen äänet. Kampin keskuksen metrotasolla Kaartin jääkärirykmentin sotilaspoliisit harjoittelevat vaarallisten ihmisten kiinniottoa.

He saavat ohjeensa poliisilta. Nyt heitä on pyydetty avustamaan ilmeisesti aseella varustautuneen metromatkustajan kiinni ottamisessa. Metrossa on muitakin ihmisiä, ja he näyttelevät erilaisia matkalla vastaan tulevia häiriötekijöitä. Yksi on ehkä päissään, toinen tulee muuten vain liian lähelle. Yhdellä on hassut housut ja hiihtopipo.

Metrovaunun sisällä yksi matkustaja nostaa kätensä ylös ja ryhtyy tärisyttämään kämmeniään. Nyt vasemmalle siitä heti, karjahtaa sotilaspoliisi.

Harjoittelukerta Kampin keskuksessa on tänä vuonna jo toinen. Perjantaiyön harjoituksessa on mukana reilu sata sotilaspoliisia. Vuosi sitten sotilaspoliisit lainasivat rautatieasemaa.

”Tässä harjoitellaan hybridiuhkan kaltaisia tilanteita varten”, kertoo Kaartin pataljoonan komentaja, everstiluutnantti Ari Lehmuslehti.

Monimuotoisen eli hybridiuhkan voisi muodostaa yhtä lailla laaja terrorihyökkäys kuin vaikka tunnuksettomien sotilaiden ilmestyminen eri puolille Suomea.

Parikymmentä toisen sotilaspoliisikomppanian varusmiestä esittää pahiksia. Kaksi karkaa kauppakeskuksen toiseen kerrokseen.

Espoon bussiterminaalien taso on vielä auki, ja yön matkaajat katsovat touhua ihmeissään.

Jouluvalojen loisteessa toisen kerroksen muovikuusen lähellä nurkassa päivystää sotilaspoliisi kyykyssä, rynnäkkökivääri tanassa.

Pahiksen kiinniottotilanne näyttää siltä, että näyttelijään varmaan sattuu.

Kaikkiaan Länsi 2-harjoitukseen on osallistunut noin 400 sotilasta, joista varusmiehiä 160 ja reserviläisiä 190. Loput ovat kantahenkilökuntaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat