Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin ja Espoon raja on yli 500 vuotta vanha – jos siihen koskee, rajaäijä mekkaloi

Lari Malmberg HS

Se tehtiin viimeistään 1400-luvun lopulla: Helsingin ja Espoon raja. Paikalla täällä Espoon nykyisessä Westendissä oli ainakin Espoon hallintopitäjän veronkannosta huolehtinut Raaseporin linnanvoutikunnan päällikkö Lars Axelsson Tott ja joukko talonpoikia.

Luultavasti mukana oli myös Porvoon voutikunnan silloinen vouti. Hänen vastuullaan oli Espoon naapuripitäjän, Helsingan, verotus, joten olisi ollut kummallista, ettei vouti olisi tullut pitämään puoliaan.

Jonain päivänä vuosien 1469–1483 välillä Axelsson Tott ja kumppanit saapastelivat tänne Sandholmin niemeen, nykyiseen Hietaniemeen, ja pystyttivät kokon. Se oli keskiaikainen tapa pyhitää rajamerkki.

Raja oli kulkeva tästä suoraan pohjoiseen.

Espoolla ja Helsingillä oli raja jo 1400-luvulla – mitä se merkitsi?
Espoolla ja Helsingillä oli raja jo 1400-luvulla – mitä se merkitsi?
Yksi Helsingin ja Espoon hallintopitäjien välisen keskiaikaisen rajan rajamerkeistä sijaitsi kallion päällä Espoon Vanhakartanossa. Tampereen yliopiston historiantutkija Tapio Salmisen mukaan rajat olivat suomalaisille hyvin pyhiä jo keskiajalla.

Helsinki haluaisi purkaa Espoon ja Helsingin välisen rajan, Espoo ei. Edellisen hallituksen aikana pääkaupunkiseudulle viriteltiin jälleen suurta metropolikuntaa, joka olisi yhdistänyt Helsingin, Espoon ja Vantaan toisiinsa.

Helsinkiläisten mielestä yhdistyminen tarkoittaisi suuren kunnan mukanaan tuomaa suuruuden ekonomiaa. Espoolaisille se merkitsee kuitenkin itsenäisyyden menestystä. Raja istuu tiukassa.

Mutta mitä rajan syntyminen merkitsi aikanaan 1400-luvun helsinkiläisille ja espoolaisille?

”Ainakin siitä riideltiin vielä 1600-luvullakin”, Helsingan, siis Helsingin, pitäjän keskiaikaisia rajoja tutkinut historioitsija Tapio Salminen kertoo.

Viisisataa vuotta sitten Helsingin ja Espoon kaupunkien perustamiseen oli vielä aikaa. Rajamerkki sytytettiin tyhjään niemeen, tuohon, jossa nyt sijaitsee Westendille tyypillisiä hulppeita omakotitaloja. Raja oli tässä kohtaa parisataa vuotta. Sitten Otaniemi ja Keilaniemi liittyivät vapaaehtoisesti Espoon hallintopitäjään ja raja siirtyi lähelle nykyistä olinpaikkaansa.

”Tämä alue oli keskiajalla ihan korpea”, Salminen sanoo.

Kari Pullinen
Helsingin ja Espoon hallintopitäjien välinen raja alkoi Espoon Westendin Sandholm-nimisestä niemestä. Siis nykyisestä Westendin Hietaniemestä.
Helsingin ja Espoon hallintopitäjien välinen raja alkoi Espoon Westendin Sandholm-nimisestä niemestä. Siis nykyisestä Westendin Hietaniemestä.

Ennen 1400-lukua hallintopitäjien rajat olivat olleet summittaisempia, mutta sitten Suomea hallinnut Kalmarin unioni jakoi Suomen maa-alueet kylistä koostuviin hallintopitäjiin ja hallintopitäjistä muodostuviin voutikuntiin.

Ruotsin, Tanskan ja Norjan kuningashuoneiden muodostama valtioliiton tarkoituksena oli organisoida veronkantoa entistä tehokkaammaksi.

Westendin Sandholmista Pitkäjärven pohjoispuolelle Brändeberghiin lähes tikkusuorasti vedetty raja toi ihmisten elämään tämänkin päivän hallintohimmeleille ominaiset kummallisuudet.

”Se oli vähän kuin sote-rajat nyt. Jos sattui asumaan rajan tuntumassa, ei välttämättä yhtäkkiä ollutkaan enää oikeutettu käyttämään niittyjä, joita oli aina käyttänyt”, Salminen sanoo.

Rajariidoista on säilynyt todistusaineistoa 1600-luvulta. Maaliskuun neljäntenä päivänä vuonna 1647 Helsingin pitäjien talvikäräjillä Helsingin ja Espoon hallintopitäjien isännistä koottu 12 miehen lautakunta antoi ratkaisunsa Helsingin pitäjän Gammelgårdin ja Espoon pitäjän Rödskogin välisessä kyläriidassa.

Kiista oli syntynyt, kun Rödskogin asukkaat olivat kaskenneet metsässä olleella Kers Backa -nimisellä mäellä, jota gammelgårdilaiset pitivät omanaan. Rödskogilaiset pystyivät kuitenkin osoittamaan löytämänsä Lars Axelssonin tuomion avulla, etteivät gammelgårdilaisten väitteet heidän alueistaan voineet pitää paikkaansa.

Rödskogilaiset saivat luvan jatkaa kaskeamistaan.

Kansallisarkisto
Aukeama Helsingin pitäjän ensimmäisestä maakirjasta tilivuodelta 1539/40. Maaveron maksajat on ryhmitelty neljänneskunnittain ja maakirjakylittäin.
Aukeama Helsingin pitäjän ensimmäisestä maakirjasta tilivuodelta 1539/40. Maaveron maksajat on ryhmitelty neljänneskunnittain ja maakirjakylittäin.

Espoon Viherlaaksossa Espoon ja Helsingin hallintopitäjien raja kulki ihan vanhan Turuntien tuntumassa. Rajamerkkinä oli suuri kelomänty.

”Tässä oli muutama talo lähellä”, Salminen sanoo.

Nyt rajasta ei enää näy jälkeäkään. Autot hyrisevät läpi valottoman aamun, viereisen bussipysäkin lasi makaa maassa pirstaleina.

Tapio Salminen kertoo, että elämä Helsingin hallintopitäjän ja Espoon hallintopitäjän rajan tuntumassa oli tiukkaa. Talonpojat elivät yleensä pellosta ja karjasta ja polttelivat kaskea ja tervaa. Myös kauppaa käytiin, myynnissä oli esimerkiksi parruja, karjan vuotia, karjaa ja kalaa. Kylät olivat pieniä, yleensä kymmenien tai korkeintaan sadan asukkaan yhteisöjä. Talvella oli kylmää ja pimeää, kesät paiskittiin töitä.

Perunaa ja tomaattia ei vielä ollut, joten ruokavalio koostui vahvasti nauriista, porkkanasta, puurosta ja kalasta.

”Makumaailma muistutti suomalaista joulupöytää”, Salminen sanoo.

Uskonnolla oli ihmisten elämässä suuri rooli. Martti Luther julkaisi 95 teesiään Wittenbergin linnakirkolla vasta vuonna 1517, joten Helsingin ja Espoon pitäjissä tunnustettiin vielä 1400-luvulla katolista uskoa.

”Uskonto oli hyvin rituaalinomaista”, Salminen sanoo.

Erilaisiin taikaolentoihinkin uskottiin. Yksi niistä liittyi rajoihin.

Myytin mukaan rajaäijä-niminen yliluonnollinen olento alkoi huudella ja mekkaloida, jos joku käytti hyväkseen maita tai metsiä omien alueidensa väärällä puolen.

Saavutaan korkealle kalliolle Espoon Vanhakartanossa. Suurin piirtein tässä sijaitsi Brändeberghin rajamerkki, mikä se sitten olikin.

Rajamerkkien nimet muistuttavat alueen kielihistoriasta. Keskiajalla suuri osa Suomen etelärannikon asukkaista oli vielä ruotsinkielisiä. Ruotsin keskushallinto oli 1200- ja 1300-lukujen taitteessa asuttanut Uudenmaan rannikkoa tavoitteenaan vakiinnuttaa valta näillä strategisesti ja taloudellisesti tärkeillä alueilla.

Tapio Salminen kävelee kallion päällä kumartelevan kippuraisen männyn viereen.

”On mieletön ajatus, että Raaseporin linnanpäällikkö on ollut käymässä rajaa täällä yli 500 vuotta sitten”, Salminen sanoo.

Nykyään Helsingin ja Espoon yhdistäminen taitaa olla niin vaikeaa siksikin, että ihmisten identiteetit rakentuvat heidän kotikaupunkiensa mukana. Espoolaisilla on omat kotiseututarinansa, heille ajatus helsinkiläisyydestä tuntuu vieraalta.

Mutta kokivatko keskiajan ihmiset itsensä espoolaisiksi ja helsinkiläisiksi?

”Nämä ovat vaikeita kysymyksiä. Luulen, että ihmiset samaistuivat ennen kaikkea kyläyhteisöönsä, sukuunsa ja muihin samassa sosioekonomisessa asemassa oleviin”, Salminen sanoo.

Ehkä niiden, jotka haaveilevat pääkaupunkiseudun kunnat yhdistävästä metropolista, olisi pitänyt olla liikkeellä vähän aiemmin. Esimerkiksi viisisataa vuotta sitten.

Kirjoituksen lähteenä on käytetty Tapio Salmisen teosta Vantaan ja Helsingin pitäjän keskiaika.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat