Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Seurakunta purkaisi käyttökiellossa olevan Tikkurilan kirkon

Kirkon kohtalo on Vantaan kuntapäättäjien käsissä. Purkamiseen tarvitaan asemakaavan muutos.

Kaupunki
 
Leif Rosas
Tikkurilan kirkko on käyttökiellossa.
Tikkurilan kirkko on käyttökiellossa. Kuva: Leif Rosas

Tikkurila

Käyttökiellossa olevan, huonokuntoisen Tikkurilan kirkon kohtalo ratkeaa parin kuukauden päästä. Vantaan seurakuntayhtymä ajaa voimalla kirkon ja samassa korttelissa olevan virastotalon purkamista.

Seurakuntayhtymä haluaa, että sen tontille saisi rakentaa paljon uusia asuntoja ja muita tiloja. Niiden myymisestä saisi rahaa uuden kirkon ja viraston rakentamiseen.

Lopullinen päätös on kuitenkin Vantaan kaupungin käsissä. Jos kirkko halutaan purkaa, se vaatii kuntapäättäjien siunauksen. 1950-luvulla rakennettu kirkko on nimittäin suojeltu asemakaavassa, jota pitäisi muuttaa.

Kirkon säilyttämisen puolesta puhuu se, että punatiilirakennus seisoo vastapäätä Vantaan kaupungintaloa. Vain nämä kaksi rakennusta ovat jäljellä 1950-luvun Tikkurilasta.

Monimutkaiseen pulmaan seurakunnat ja kaupunki hakevat ratkaisua kilpailulla, jossa etsitään ideoita matalan ja hyvin väljästi rakennetun korttelin tulevaisuudelle. Seurakuntayhtymä omistaa korttelista suurimman osan, mutta kaupungillakin on pieni maasiivu.

Kehittämiskilpaan osallistui kuusi ehdotusta ja tarjousta, jotka jätettiin alkuviikosta. Niitä tekivät arkkitehtien, rakennusliikkeiden ja kiinteistösijoittajien yhteenliittymät.

”Kirkon kohtalo on sen verran herkkä asia, että paikka rajattiin pois suunnittelutehtävästä”, myöntää Tikkurilan projektijohtaja Heikki Virkkunen Vantaan kaupungilta.

Hänen mielestään tarjolla on kaksi vaihtoehtoa: kirkko säilytetään ja korjataan uudenveroiseksi tai se puretaan pois ja tilalle rakennetaan kokonaan uusi kirkko.

Uutta kirkkoa suunniteltiin jo vuonna 2007. Silloin järjestetyn arkkitehtikilpailun palkintoraati valitsi yksimielisesti parhaimmaksi Verstas-Arkkitehtien ehdotuksen.

Uusi, 400 hengen kirkkosali olisi sovitettu seurakuntakeskuksen yhteyteen. Rakennus olisi muurattu punatiilistä niin kuin ympäröivät talot ja sen aaltoileva muoto olisi nostanut kirkkosalin alueen maamerkiksi.

Rakennustyöt piti aloittaa 2010-luvun alussa samaan aikaan, kun kaupunki aloitti kävelykeskustan toteuttamisen. Seurakunnan huono rahatilanne kuitenkin siirsi hankkeen aloittamista vuodesta toiseen.

Kesällä 2013 työsuojeluviranomaiset panivat vanhan kirkon sisäilmanongelmien vuoksi käyttökieltoon.

Nyt rahaa olisi luvassa sillä tavoin, että seurakunnan tonteille kaavoitetaan uusia asuntoja, liike- ja palvelutiloja.

”Kun seurakunnat myyvät rakennusoikeutta rakennusliikkeille, vanha kirkko pystytään korjaamaan niillä rahoilla tai rakentamaan uusi, jos sellaiseen ratkaisuun päädytään”, Virkkunen sanoo.

Seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Sari Turunen korostaa, että sisäilmaongelmista kärsivää kirkkoa ei haluta korjata.

”Seurakunnat haluavat rahaa uuden kirkon rakentamiseen. Sitä varmaan lohkeaakin, sillä kortteli on uudistuvassa Tikkurilassa avainpaikalla”, Turunen sanoo.

Turunen arvioi, että kirkkovaltuusto käsittelee ehdotuksia helmikuun alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat