Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin poliisi varautuu yhteenottoihin itsenäisyyspäivänä – ”jokainen vastaa omista tekemisistään”

Kaupunki
 
Sami Kero / HS
Ratsupoliisit partioivat Fabianinkadulla Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2014.
Ratsupoliisit partioivat Fabianinkadulla Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2014. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Kulkueiden ja mielenosoitusten aikatauluja

 Kynttiläsaattue lähtee kello 11.45 Havis Amandan patsaalta kohti Narinkkatoria.

 Rajat kiinni! -ryhmän ja Erotaan EU:sta -ryhmän yhteinen mielenosoitus lähtee kello 15.00 Narinkkatorilta kohti Kansalaistoria, jossa ne liittyvät osaksi Itsenäinen Suomi 2015 -mielenosoitusta.

 612-yhdistyksen soihtukulke lähtee kello 18.30 Töölöntorilta kohti Hietaniemen hautausmaata.

 Ylioppilaiden soihtukulkue lähtee kello 17.00 Väinämöisen kentän kupeesta kohti Senaatintoria.

 Vapaus pelissä -mielenosoituksen tarkkaa aloituspaikkaa ja -aikaa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Helsingissä järjestetään useita kulkueita ja mielenosoituksia pitkin sunnuntaina vietettävää itsenäisyyspäivää.

Keskusta-alueella järjestetään esimerkiksi Havis Amandan patsaalta lähtevä kynttiläsaattue, ylioppilaiden soihtukulkue ja 612-soihtukulkue. Iltapäivällä Kansalaistorilla järjestetään Itsenäinen Suomi 2015 -mielenosoitus ja Narinkkatorilla kokoontuu Rajat kiinni! ja Erotaan EU:sta -ryhmien yhteinen mielenosoitus.

Lauantaihin mennessä Helsingin poliisille oli ilmoitettu ”noin seitsemästä” mielenosoituksesta.

Helsingin poliisi ennakoi torstaina, että kaupungilla liikkuvien ryhmien välillä saattaa syntyä yhteydenottoja, eikä arvio ollut lauantaina muuttunut.

Etenkin 612-yhdistyksen järjestämän ”isänmaallisen soihtukulkueen” ja anarkistisen Vapaus pelissä -mielenosoituksen välille on povattu jännitteitä. Vapaus pelissä -järjestäjät kertovat kuitenkin Takku.net-sivustolla, etteivät he tavoittele väkivaltaista yhteenottoa.

Poliisi pyrkii siitä huolimatta pitämään tahot erillään toisistaan.

”Kaikkien pitää ymmärtää, että henki ja terveys ovat ensisijainen asia. Jokainen vastaa omista tekemisistään”, muotoilee ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista.

Poliisi on varautunut muihinkin mahdollisiin järjestyshäiriöihin, kuten paikkojen rikkomiseen. Helsingin poliisi saa hälytys- ja valvontatoimintaan virka-apua maan muista poliisilaitoksista, mutta esimerkiksi poliisien määrää se ei kerro.

”Meillä on resursseja muualta Suomesta, koska tapahtumia on paljon. Päätapahtuma on Linnan juhlat, jonka turvatoimet ovat asianmukaiset.”

”Lähtökohta on, että rikkomista ei näissä normaaleissa kulkueissa ole. Ilmoittamattomista mielenosoituksista ei ennakkotietoja ole.”

Helsingin keskustan liikenteessä on poikkeuksia ja rajoituksia sunnuntaina. Esimerkiksi Presidentinlinnan edustalla liikkumista on rajoitettu. Joillain alueilla liikenne saattaa ruuhkautua, ja poliisi joutuu myös mahdollisesti sulkemaan teitä.

Poliisi kehottaa kaupunkilaisia seuraamaan esimerkiksi Helsingin poliisin Twitter- ja Facebook-tilejä, joissa se tiedottaa päivän tapahtumista.

Vuosi sitten itsenäisyyspäivänä poliisi saartoi Lähiöst linnaan -marssille osallistuneita, mellakoinnista epäiltyjä mielenosoittajia Unioninkadulle. Kujalan mukaan vastaavia toimenpiteitä tehdään tarvittaessa tänäkin vuonna.

”Jos tilanne niin vaatii, menetellään tällä tavalla. Mutta sitä ei parane lähteä ennakoimaan, se on sitten tilanteen mukaan tehtävä päätös.”

Kujala ei muutenkaan halunnut lauantaina ennakoida sunnuntain tapahtumia.

”Ei mitään muuta, kuin hyvää itsenäisyyspäivää jokaiselle. Rauhallisesti kun otetaan, hyvin se menee.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat