Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei enää samaa hoitoa kaikille – Helsinki antaa jatkossa apua sen mukaan, kuinka ihminen pärjää

Helsinki testaa Vuosaaressa mallia, jossa eniten apua tarvitsevat saavat sitä tehokkaammin kuin muut. Jos se toimii, malli leviää koko kaupunkiin jo vuoden kuluttua.

Kaupunki
 
Milla Takala
Helsinki testaa teveyspalvelumallia, jossa eniten apua tarvitsevat saavat sitä muita paremmin.
Helsinki testaa teveyspalvelumallia, jossa eniten apua tarvitsevat saavat sitä muita paremmin. Kuva: Milla Takala

Helsinki myllää sosiaali- ja terveyspalvelunsa uusiksi jo ennen kuin se lakkauttaa pieniä terveysasemiaan. Tulevaisuuden mallia kokeillaan nyt Vuosaaressa lapsiperheiden osalta, työikäiset seuraavat perässä helmikuussa.

Jos tulokset ovat hyviä, tapa toimia leviää koko kaupunkiin ja vaikuttaa jokaisen helsinkiläisen elämään jo vuoden kuluttua eli myös ennen valtakunnallista sote-uudistusta. Kaikille ei tarjota enää samaa, vaan terveys- ja hyvinvointieroja yritetään tasata.

Satunnaisesti hoitoa tarvitsevat perusterveet ihmiset pääsevät vastaanotolle kuten nykyisin, mutta heitä ajatellen kehitetään myös sähköisiä palveluita ja ryhmätoimintaa.

Eniten muuttuu heikoimmilla olevien apu – heidän, joilla on samaan aikaan monia sairauksia tai muita vaikeuksia elämässä. Yksittäisiä ihmisiä ei tulevaisuudessakaan jaotella terveyskeskuksen ovella tai lisätä millekään listalle, mutta monimutkaiset ongelmat pyritään havaitsemaan ajoissa.

Olennaista mallissa on sana ’vastuuhenkilö’. Hän voi olla kuka vain sosiaali- ja terveysalan ammattilainen, jonka tehtävä on napata ihmisestä koppi.

”Ei siis mennä diagnoosi edellä, vaan mietitään ihmistä kokonaisuutena”, sanoo terveys- ja päihdepalvelujen osastopäällikkö Leena Turpeinen.

Hän kertoo esimerkin: sokeriarvojen takia lääkäriin tullut mies ei hyödy ruokavalio-ohjeista paljoakaan, jos hänen suurin vaikeutensa on oikeasti asunnottomuus. Toki diabeteskin pitää hoitaa, muttei niin, että kukaan ei mieti, mitä muuta mies tarvitsee tai itse haluaa.

Aikuisten kohdalla ammattilaiset – esimerkissä lääkäri ja aikuissosiaalityöntekijä – toimivat yhdessä, joskus jopa samassa vastaanottotilassa yhtä aikaa. Vastuuhenkilö voi olla toinen heistä. Jollain toisella se voi olla vaikka hammaslääkäri tai fysioterapeutti tai mielenterveyshoitaja, joku joka on kartalla ihmisen tilanteesta nykyistä laajemmin.

Lapsiperheiden kohdalla kootaan vielä selvemmin heti ammattilaisten tiimi, jos sellaista tarvitaan. Jos vanhempien elämässä on jotain lapsiin heijastuvaa, tämä näkyy myös lasten palveluissa. Perheneuvolan ei kannata miettiä yksin ratkaisua lapsen häiriköintiin koulussa, jos päihdepuolella tuetaan samaan aikaan perheen äitiä.

”Huolehditaan koko perheestä ajoissa”, selventää perhe- ja sosiaalipalveluiden osastopäällikkö Pia Panhelainen. Suuri tuki varhain on myös keino säästää, koska näin tarvitaan vähemmän esimerkiksi huostaanottoja ja kallista laitoshoitoa.

Kaupunkilaisen kannalta pyritään yksinkertaisuuteen. Ei tarvitse soitella useisiin paikkoihin, odottaa niin usein lähetettä jonnekin, joutua eri viranomaisten arvioitavaksi saman asian vuoksi useita kertoja.

”Nykyinen palvelujärjestelmä on pirstaleinen ja vaikea ymmärtää”, Turpeinen perustelee.

Ammattilaisten tiimejä ja vastuuhenkilöitä ei tuputeta kaikille.

Helsinkiläisten suuri enemmistö tarvitsee apua yhteen selkeään pulmaan kerrallaan tai vain satunnaisesti. Korvatulehduksen tai hammassäryn takia hoitoon mennään kuten ennenkin. Uudet keskukset merkitsevät monelle pidempiä matkoja, mutta samalla luvataan laajempia aukioloaikoja ja lyhyempiä odotusaikoja kiireettömään hoitoon. Osa palveluista siirtyy vastaanottohuoneiden ulkopuolelle, esimerkiksi neuvolatarkastuksia päiväkodeissa kokeillaan jo.

Sähköisen palvelun merkitys kasvaa varsinkin sitten, kun muun muassa Husin ja Vantaan kanssa yhteinen tietojärjestelmä Apotti valmistuu. Pieniä muutoksia tulee aiemmin: ensi vuonna esimerkiksi lastenvalvojalle ja ekaluokkalaisten laajaan terveystarkastukseen voi ilmoittautua sähköisesti.

”Meidän pitää kannustaa myös ihmisiä ottamaan itse vastuuta terveydestään”, sanoo Turpeinen.

PETER JANSSON
Helsingin ydinkeskustan terveys- ja hyvinvointikeskus tulee ehkä Kampin metroaseman vanhan lippuhallin tilalle.
Helsingin ydinkeskustan terveys- ja hyvinvointikeskus tulee ehkä Kampin metroaseman vanhan lippuhallin tilalle.
Keskustan jättiterveysasema tulee metrohallin tilalle

 

Helsingin ensimmäinen uusi perhekeskus syntyy sittenkin Itä-Helsinkiin pitkän väännön jälkeen. Entisiin poliisin tiloihin Itäkeskukseen remontoidaan paikka lapsiperheiden palveluille neuvolasta lastensuojeluun. Avajaisia juhlitaan syyskesästä 2017.

Jättimäisistä uusista työikäisten terveys- ja hyvinvointikeskuksista ensimmäisenä aukeaa suunnitellusti Kalasatama vuoden 2018 alussa. Perinteisen terveysaseman kaikille tarkoitetun akuutin sairaanhoidon lisäksi samojen seinien sisään tulee esimerkiksi nuorten ja aikuisten sosiaalityötä, hammashoitoa, mielenterveyspalveluja, päihdepalveluja ja kuntoutusta. Kalasataman avajaisten jälkeen nykyistä Kallion terveysasemaa aletaan remontoida perhekeskukseksi.

Helsingin ydinkeskusta saa sen sijaan odottaa omaa terveys- ja hyvinvointikeskustaan arvioitua kauemmin. Sähkötalon remontoinnin sijaan sosiaali- ja terveysvirasto esittää kokonaan uuden talon rakentamista Kampin metroaseman vanhan lippuhallin tilalle. Valmista voi olla aikaisintaan 2020. Keskustan perhekeskus tulee joko samaan uuteen taloon tai sitten viereisiin Sähkötaloon tai Autotaloon.

Samoihin aikoihin vietetään avajaisia Vuosaaressa, jonne Albatrossia laajentamalla olisi tarkoitus saada yhteen sekä perhekeskus, terveys- ja hyvinvointikeskus että monipuolinen palvelukeskus.

Muista lasten ja työikäisten keskuksista lännessä Laakson sairaala-alueelle syntyy uutta arviolta vuoteen 2025 mennessä. Malmille ja mahdollisesti Myllypuroon syntyvien keskusten aikataulu on vielä auki ja sijaintikin saattaa muuttua. Nykyisistä pienistä neuvoloista, terveyskeskuksista, hammashoitoloista ja monista sosiaalipalvelujen tiloista luovutaan sitä mukaa, kun uusia jättikeskuksia avataan.

Etenkin ikääntyneille tarkoitetuista monipuolisista palvelukeskuksista toimii jo kaksitoista. Niissä voi olla esimerkiksi ikääntyneiden päivätoimintaa ja vanhusten palveluasuntoja. Uusia suunnitellaan Vuosaaren lisäksi Malminkartano-Kannelmäki -alueelle. Kivelän keskusta korvaamaan rakennetaan Marian keskus, Koskelassa jo toimivalle keskukselle rakennetaan uudet tilat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat