Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus aikoo jarruttaa Hämeentien mullistusta – pyöräkaistat voivat viivästyä

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Kaupunkisuunnitteluvirasto ehdottaa, että Hämeentie suljettaisiin läpiajavilta autoilta.
Kaupunkisuunnitteluvirasto ehdottaa, että Hämeentie suljettaisiin läpiajavilta autoilta. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Tausta

Hämeentie ei ole enää sisääntuloväylä

 Hämeentie oli ennen tärkeä sisääntuloväylä Helsinkiin.

 1980-luvulle asti Lahdenväylältä kaupunkiin tuleva liikenne ohjattiin keskustaan sitä pitkin. Tilanne muuttui, kun nykyisin Hermannin rantatienä tunnettua Varastokatua laajennettiin ja henkilöautoliikennettä alettiin ohjata sen kautta Sörnäisten rantatielle.

 Nykyään Hämeentie on kokoojakatu, joka välittää sekä Kallion sisäistä liikennettä että toimii yhteytenä pääkatuverkkoon. Vuorokaudessa sen päällä liikkuu Helsingin kaupungin mittausten mukaan 15 000–20 000 ajoneuvoa. Sisääntuloväylänä toimivalla Sörnäisten rantatiellä taas kulkee päivisin yli 40 000 ajoneuvoa.

 Joukkoliikenteelle Hämeentie on edelleen tärkeä runkoväylä. Sitä käyttävät monet bussit sekä raitiovaunulinjat 6, 7 ja 8. Myös linja-autoliikenne on tiheää: aamun vilkkaimpana tuntina linja-autoja liikkuu Hämeentiellä 260.

 Vilkkaan kadun on todettu olevan ongelmallinen myös päästöjen suhteen. Hämeentien eteläisillä osuuksilla mitataan jatkuvasti EU-komission asettamia päästörajoja ylittäviä typpipäästöjä.

Kokoomuksen valtuustoryhmä epäilee Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston suunnitelmia muuttaa Hämeentie joukkoliikenne- ja pyöräkaduksi. Kaupunkisuunnitteluvirasto on ehdottanut, että henkilöautojen läpiajo Kurvin ja Hakaniemen välillä loppuisi kokonaan.

”Suhtaudumme ehdotukseen erittäin kriittisesti. Tätä pitää pohtia vielä rauhassa, mutta en usko, että tulemme hyväksymään suunnitelmaa ihan tälläisenään”, kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava sanoo. Lautakunta käsittelee Hämeentien suunnitelmaa tiistaina.

Rautavan mukaan Hämeentien liikennejärjestelyiden myllääminen nyt voisi tuottaa alueelle arvaamattomia seurauksia, kun samaan aikaan järjestellään Kalasataman liikennettä ja suunnitellaan Hakaniemen sillan remonttia.

”Alueen yrittäjiltä on myös tullut erilaisia näkemyksiä. Hekään eivät ole yksimielisiä tästä. Siihen kysymykseen, mikä vaihtoehto olisi paras, ei ole vielä selkeää vastausta. Siksi aikalisä voisi olla nyt paikallaan”, Rautava sanoo.

Rautavan mukaan yksi vaihtoehto voisi olla myös se, että Hämeentien uudistamisikään tulevat raiteet uusittaisiin nyt, mutta suurempi tien liikennejärjestelyihin puuttuva remontti tehtäisiin vasta viiden tai kymmenen vuoden päästä.

Sdp:n edustaja kaupunkisuunnittelulautakunnassa, Jape Lovén, suhtautuu liikennesuunnitelmaan astetta positiivisemmin. Hän uskoo, että suunnitelma olisi mahdollista toteuttaa, kunhan muilla keinoilla varmistetaan, ettei kaupunkiin tuleva ja kaupungista lähtevä työmatkaliikenne kärsi uusista ratkaisuista.

”Kannan huolta siitä, että tällä alueella on nyt samaan aikaan meneillään paljon erilaisia liikennejärjestelyitä”, Lovén sanoo.

”Yksi vaihtoehto on tietenkin, että suunnitelma hyväksytään nyt, mutta toteutetaan vasta vähän myöhemmin”, Lovén sanoo.

Vihreiden kanta on kaupunginvaltuuston suurista puolueista selkein.

”No, me ajateltiin viedä suunnitelma läpi”, kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Osmo Soininvaara (vihr) sanoo.

Hämeentien liikenneongelmista on väännetty vuosia. Pyöräilijät on ohjattu vilkkaasti liikennöidyllä kadulla bussikaistalle, mutta käytännössä valtaosa pyöräilee sääntöjen vastaisesti jalkakäytävällä, koska bussien seassa liikkuminen koetaan vaaralliseksi. Tästä taas koituu vaaratilanteita jalankulkijoille.

Jos Hakaniemestä Kurviin suuntaava pyöräilijä haluaisi nyt liikkua pyöräteitä pitkin, hänen pitäisi kiertää Sörnäisten rantatietä pitkin. Se pidentää matkaa huomattavasti.

Jos kaupunkisuunnitteluviraston suunnitelma menee läpi, pyöräilijät saavat Hämeentieltä omaa tilaa, ja autoja ohjataan Sörnäisten rantatielle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat