Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uutta parkkilaitetta kokeillaan Katajanokalla – sadoille testaajille ilmainen pysäköinti

Kaupunki
 
Witrafi
Havainnekuva Witrafin uudesta pysäköintimaksulaitteesta.
Havainnekuva Witrafin uudesta pysäköintimaksulaitteesta. Kuva: Witrafi

Noin 300 Helsingin Katajanokalla pysäköivää autoilijaa pääsee ensi tammikuusta lähtien kokeilemaan uutta pysäköintimaksulaitetta. Testaajien ei tarvitse maksaa kolmisen kuukautta kestävän kokeilun aikana kadunvarsipysäköinnistä.

Laitetta ei ole kokeiltu aiemmin missään. Pilottihankkeessa autoissa pidetään laitetta, joka voisi valmistajan eli Witrafi Oy:n visioiden mukaan korvata tulevaisuudessa paitsi asukas- ja yrityspysäköintitunnukset myös parkkikiekot ja pysäköintiliput.

Projektipäällikkö Oskari Rantanen Helsingin rakennusvirastosta kuvailee laitetta ”parkkimokkulaksi”. Uusi pysäköintimaksulaite eroaa kuitenkin ulkonäöltään mokkulasta eli USB-modeemista.

Witrafin toimitusjohtaja Sampsa Siitonen kertoo, että sen jälkeen kun palveluun on rekisteröidytty ja laite on liitetty koskemaan tiettyä ajoneuvoa, tarvitsee autoilijan vain pysäköidä kadunvarteen. Laite tulee jättää kojelaudalle.

Mutta miksi erillinen laite pelkästään pysäköintiä varten? Eikö asiaa voisi hoitaa esimerkiksi jonkinlaisella kännykkäsovelluksella?

”Kaikilla ei ole edelleenkään käytössään älypuhelinta tai tarjolla aina virtaa siihen”, Siitonen sanoo.

Virtaa tarvitsee toki myös pysäköintimaksulaite, mutta sen paristot kestävät Siitosen mukaan jopa vuosia. Toiseksi eduksi Witrafi kertoo sen, ettei autoilijan tarvitse koskea puhelimeensa tai mihinkään muuhunkaan maksaessaan parkkimaksua. Laitteeseen voi myös mahdollisesti tulla tulevaisuudessa erilaisia lisätoimintoja.

Rakennusvirasto tarvitsee nyt koekäyttäjiä laitteelle, ja ilmoittautumislomake löytyy kaupungin verkkosivuilta. Testaajien tulee olla autoilijoita, jotka pysäköivät jatkuvasti Katajanokalla ja käyttävät esimerkiksi asukaspysäköintitunnusta. Moottoripyöriä ei oteta mukaan kokeiluun.

”Tämä johtuu lähinnä siitä, että pilotti järjestetään keskellä talvea”, Siitonen toteaa.

Katajanokka valikoitui testialueeksi sen vuoksi, että se on helppo rajata.

”Katajanokka on siitä hyvä kaupunginosa, että se on oma saari”, sanoo projektipäällikkö Oskari Rantanen rakennusvirastosta.

Rakennusvirasto ja Witrafi keräävät kokeilun aikana käyttökokemuksia, joiden avulla laitetta pystytään kehittämään. Rantasta kiinnostaa muun muassa järjestelmän peittoalue.

Rakennusvirasto ottaa yhteyttä kokeiluun valittuihin ennen testauksen alkua.

Parkkikiekot vapautuivat tiukasta säätelystä 1. joulukuuta. Aiemmin niiden ulkonäköä ja ominaisuuksia rajoitettiin Suomessa tiukoilla määräyksillä.

Parkkikolikot ovat puolestaan jäämässä menneisyyteen Helsingissä, kun kaikki kadunvarsien pysäköintimittarit uusitaan. Uudet parkkimittarit eivät enää kelpuuta maksuksi kolikoita tai setelirahaa. Ensimmäiset uudet parkkimittarit asennetaan Rantasen mukaan Helsinkiin ensi vuoden alussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat