Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin leikkipuistot kehnossa kunnossa – Oulunkylässä ”superankeus” alkoi tuhopoltosta

Moni remonttia kaipaavista tiloista on 1960- tai 1970-luvulta ja pieni.

Kaupunki
 
Rio Gandara / HS
Taika Dahlbom viihtyi esikoisensa kanssa puistossa, kun se ei vielä ollut palanut. Nyt puistosta suuri osa on iltaisin pimeänä ja rakennusta ei ole.
Taika Dahlbom viihtyi esikoisensa kanssa puistossa, kun se ei vielä ollut palanut. Nyt puistosta suuri osa on iltaisin pimeänä ja rakennusta ei ole. Kuva: Rio Gandara / HS
Tästä on kyse

Kolmen viraston tontilla

 Helsingissä on 65 virallista leikkipuistoa. Niissä on ulkoleikkivälineiden lisäksi leikkipuistorakennus, jossa on avointa toimintaa perheille, iltapäiväkerhoja koululaisille ja leikkitoiminnan kerhoja pienemmille lapsille päiväkodin vaihtoehdoksi.

 Kesäisin puistoissa tarjotaan ilmainen lämmin ruoka alle 16-vuotiaille.

 Leikkipuistoja hallitsee kolme eri virastoa: varhaiskasvatusvirasto vastaa toiminnasta, tilakeskus rakennuksista ja rakennusvirasto ulkotiloista leikkivälineineen. Rakennusvirasto ylläpitää lisäksi yli 200 muuta leikkipaikkaa.

Vuonna 2012 tässä oli Oulunkylän lapsiperheiden kohtaamispaikka, Mäkitorpan leikkipuisto. Se paloi.

Uusi rakennus puiston keskelle on luvattu jo niin monta kertaa, että Taika Dahlbom ei enää uskalla luottaa, että se todella saadaan elokuussa 2016. Dahlbomin lapset leikkivät nytkin puistossa taskulamppuhippaa, mutta äitiä harmittaa.

”Superankeaa. Ennen tämä oli alueen elämän keskus, joka toi perheet yhteen”, hän sanoo.

Ankeus alkoi tuhopoltosta, mutta Mäkitorppa ei ole ainoa korjausta tai kokonaan uutta rakennusta kaipaava puisto Helsingissä. Keväällä tehty selvitys laski, että kolmetoista leikkipuistoa eli noin viidennes kaikista on huonossa kunnossa. Parhaillaan mietitään, mitä ja missä järjestyksessä puistoille tapahtuu.

Mäkitorppa on myös hyvässä mielessä malli muille. Uudessa rakennuksessa olisi tarkoitus kokeilla tilaratkaisuja, joita kopioidaan myöhemmin muille vastaaville työmaille. Dramaattisista muutoksista ei ole kyse, vaan pienistä keinoista tehdä paremmin toimiva pohja. Samoja konsteja on jo osin kokeiltu kaupungin uusimmissa puistoissa Kiikussa ja Isonnevalla.

”Tilat pitää pystyä jakamaan tehokkaasti, niin että voi olla vaikka samaan aikaan koululaisten iltapäiväryhmä ja muuta toimintaa”, selittää erityissuunnittelija Carola Harju Varhaiskasvatusvirastosta.

Vessoja ei vanhimmissa puistoissa ole ajateltu vaipanvaihtotilaksi. Pihoilla halutaan saada leluvarastot ja katoksen alla olevat pöydät lukkojen taakse iltaisin ja viikonloppuisin, vaikka muu ulkotila olisi leikkijöiden käytössä.

Tilakeskuksesta kerrotaan, että yksi syy miettiä leikkipuistojen rakennuksia uudella tavalla löytyy historiasta. Moni remonttia kaipaavista tiloista on 1960- tai 1970-luvulta ja pieni. Toimintaa puistoissa on enemmän kuin noilla vuosikymmenillä, lähempänä nykyaikaa rakennetut puistorakennukset ovat siksi isoja.

”Tilaratkaisut pitää päivittää vastaamaan nykyisiä käyttötarpeita, mutta kooltaan tulevat rakennukset ovat lähempänä puistoympäristöä kunnioittavaa 70-luvun mittakaavaa”, kertoo projektijohtaja Teemu Metsälä Tilakeskuksesta.

Mäkitorpan kohdalla tuoreimman viivytyksen syy oli raha. Kilpailutukseen osallistuneet tarjoukset ylittivät rakentamiseen varatun summan. Nyt sekä varhaiskasvatuslautakunta että kiinteistölautakunta ovat hyväksyneet lisärahoituksen. Töihin pitäisi päästä alkuvuodesta.

Raha on myös huonokuntoisten puistorakennusten kohdalla ongelma. Leikkipuistoja on tähän asti korjattu yhden tai kahden puiston tahtiin vuosittain, koska päiväkotejakin riittää korjauslistalla.

Nyt leikkipuistoistakin tehdään Helsingissä palveluverkkosuunnitelmaa, jotta alueita kohdeltaisiin tasapuolisesti.

Yksi vaihtoehto on, että uutta erillistä leikkipuistoa ei tulekaan, mutta leikkipuistolle tehdään yhteiset tilat esimerkiksi läheisen koulun tai päiväkodin kanssa. Tällaisia yhdistelmiä toimii jo kymmenkunta. Uusissa kaupunginosissa kuten Jätkäsaaressa ja Kruunuvuorenrannassa leikkipuiston on tarkoitus olla osa palveluja yhdistävää korttelitaloa. Keskustakirjastoonkin tulee oma leikkipuisto.

Kaupungin talonrakentamisohjelmassa suunnitellaan seuraavaksi Myllypuron Mustapuron, Pohjois-Haagan ja Kontulan Lampipuiston kunnostamista. Mustapurossa on todettu pahoja sisäilmaongelmia.

Joskus remontin sijaan puisto päätetään lopettaa, kuten kävi Savelassa.

”Leikkipuistoverkosto on monilla alueilla Helsingissä tiivis. Se on silti asukkaille iso muutos, jos lähipuisto lopetetaan”, sanoo Harju.

Oulunkylässä vanhemmat keräsivät syksyllä nimiä uuden talon puolesta. Dahlbom kertoo, että eniten hän kaipaa paikkaa, jossa perheet tapaisivat toisiaan usein ja luontevasti.

”Palon jälkeen taloyhtiöt ovat kunnostaneet leikkipaikkojaan. Mutta se ei vielä riitä, että lisää hiekkaa omalle hiekkalaatikolleen. Yhteisön syntymiseen tarvitaan enemmän.”

John Sheppard
Tilakeskuksen havainnekuva Mäkitorpan tulevasta leikkipuistosta.
Tilakeskuksen havainnekuva Mäkitorpan tulevasta leikkipuistosta.
Rio Gandara / HS
Taika Dahlbom viihtyi esikoisensa kanssa puistossa, kun se ei vielä ollut palanut. Nyt puistosta suuri osa on iltaisin pimeänä ja rakennusta ei ole.
Taika Dahlbom viihtyi esikoisensa kanssa puistossa, kun se ei vielä ollut palanut. Nyt puistosta suuri osa on iltaisin pimeänä ja rakennusta ei ole.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat