Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hämeentie saamassa pyörätiet – autoliikenteen rajoittamiselle lautakunnan tuki

Kaupunki
 
Juhani Niiranen / HS
Vilkkaalle Hämeentielle on suunniteltu pyöräkaistoja.
Vilkkaalle Hämeentielle on suunniteltu pyöräkaistoja. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Hämeentien kiistellyt pyörätiet ovat askeleen lähempänä toteutumista.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta päätti tiistain kokouksessaan esittää kaupunginhallitukselle, että autoliikennettä yhdellä kantakaupungin merkittävistä väylistä rajoitetaan.

Vihreät ovat ajaneet pyöräteitä jo pitkään ja saivat kokouksessa rinnalleen sdp:n ja vasemmistoliiton. Kokoomus puolestaan toivoi aikalisää, perusteluna esimerkiksi alueen yrittäjiltä saadut terveiset. Kokoomuksessa olisi myös haluttu, että päätöksen kanssa olisi odotettu, että suunnitelmat olisivat pidemmällä esimerkiksi tulevien siltatyömaiden ja Hanasaaren rakentamisen osalta. Samalla kannalla oli kuitenkin vain perussuomalaiset.

Näin Matti Niirasen (kok) ehdotus palauttamisesta valmisteltavaksi hävisi äänin 4–5.

Hämeentielle ehdotetaan nyt yksisuuntaisia pyöräteitä. Tämä tarkoittaisi henkilöautojen ohjaamista Hämeentieltä pois Sörnäisten rantatielle Kurvin ja Hakaniemen väliltä, mutta joukkoliikenne, huoltoajo ja ajo tonteille olisivat yhä sallittuja.

Hämeentien liikenneongelmista on kiistelty vuosia. Pyöräkaistoja vaati myös kuntalaisaloite, jonka allekirjoitti 12 000 ihmistä. Osa autoilijoista ja alueen yrittäjistä kuitenkin vastustaa muutosta.

Pyöräilijöiden pitäisi nykyisten sääntöjen mukaan ajaa bussikaistoilla. Osa ei uskalla, vaan rikkoo sääntöjä ajamalla jalkakäytävällä. Liikenneturvallisuuden lisäksi myös päästöt ovat ongelma.

Hämeentie oli aiemmin tärkeä sisääntuloväylä Helsinkiin, nykyisin se on kokoojakatu mutta joukkoliikenteelle yhä merkittävä.

Helsinki pyrkii lisäämään pyörällä kuljettavia matkoja koko kaupungissa. Pyöräkaistojen sijoittamista nykyiseen kaistajakoon Hämeentiellä ei ole pidetty järkevänä, koska tilaa ei ole tarpeeksi.

Jos pyörätiet Hämeentielle rakennetaan, myös bussipysäkit ja Sörnäisten metroaseman sisäänkäynnit muuttuvat. Jalkakäytävistä tulee nykyistä rauhallisempia, mutta niitäkin joudutaan paikoin kaventamaan.

Laura Oja / HS
Pyöräkaistojen sijoittamista nykyiseen kaistajakoon Hämeentiellä ei ole pidetty järkevänä, koska tilaa ei ole tarpeeksi.
Pyöräkaistojen sijoittamista nykyiseen kaistajakoon Hämeentiellä ei ole pidetty järkevänä, koska tilaa ei ole tarpeeksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat