Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Työntekijöitä alentavaa”, ”käskyttämistä” – Helsingin uudelle mammuttivirastolle murskakritiikkiä työntekijöiltä

Työntekijät eivät luota johtoon eivätkä usko virastojen yhdistämisen hyödyllisyyteen.

Kaupunki
 
Trond H. Trosdahl
”Viraston byrokraattisuus, jäykkyys ja tahmeus ovat merkittävästi lisääntyneet yhdistymisen jälkeen. Pienetkin asiat jumiutuvat Kallion virastotaloon”, eräs terveyskeskuksen puolelta virastoon tullut työntekijä sanoo vastauksessaan.
”Viraston byrokraattisuus, jäykkyys ja tahmeus ovat merkittävästi lisääntyneet yhdistymisen jälkeen. Pienetkin asiat jumiutuvat Kallion virastotaloon”, eräs terveyskeskuksen puolelta virastoon tullut työntekijä sanoo vastauksessaan. Kuva: Trond H. Trosdahl
Tästä on kyse

Fuusiossa syntyi mammuttivirasto

 Helsingin sosiaalivirasto ja terveyskeskus yhdistyivät vuoden 2013 alusta. Fuusion tavoitteena oli hoitoketjujen sujuvoittaminen etenkin paljon palveluita tarvitsevien kohdalla.

 Virastossa työskentelee 15 000 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista

 Virasto tarjoaa helsinkiläisille palvelut terveydenhuollosta lastensuojeluun ja vanhusten palveluihin.

 Budjetti on noin kaksi miljardia euroa vuodessa.

”Viraston henkilöstöpolitiikka on työntekijöitä ja esimiehiä lähes poikkeuksetta alentavaa. Sen sijaan ylimmässä johdossa tuntuu olevan vakavia puutteita ymmärtää hyvän henkilöstöjohtamisen menettelytapoja ja viestintää sekä työntekijöiden kunnioittamista”, kirjoitti eräs työntekijä, kun häneltä kysyttiin Helsingin sosiaali- ja terveysviraston yhdistämisestä vuonna 2013.

Työntekijä ei ole yksin mielipiteineen. Helsingin yliopiston tekemän ja työsuojelurahaston rahoittaman tuoreen tutkimuksen mukaan työntekijöiden arviot fuusion hoitamisesta eivät ole mairittelevia.

Tutkimuksen mukaan työntekijät ovat kokeneet epäoikeudenmukaisuutta, eivätkä esimerkiksi täysin luota viraston johtoon tai usko fuusion hyötyihin.

Fuusion tavoitteena oli sujuvoittaa hoitoketjuja, lisätä asiakaslähtöisyyttä ja yhtenäistää palveluita.

Kyselyt tehtiin ennen fuusiota, vuosien 2013 ja 2014 lopuilla. Niihin vastasi 2 500–3 600 jättiviraston 15 000 työntekijästä.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti virastojen yhdistämisestä marraskuussa 2011. Uusi ”mammuttivirasto” aloitti toimintansa vuoden 2013 alusta.

Etenkin alussa päätösprosessit koettiin huonosti suunnitelluiksi: milloin oli tulenpalava kiire, milloin elettiin epävarmuudessa. Etenkin fuusion jälkeen koettiin arvostuksen puutetta.

Sosiaali- ja terveysviraston johtaja Hannu Juvonen sanoo, että näihin kokemuksiin on saattanut vaikuttaa uudistuksen aikataulu. Asiaa valmisteltiin pitkään, sitten tehtiin päätös, jonka jälkeen fuusio toteutettiin nopeasti. Juvosen mukaan vasta nyt on käynnissä toiminnallinen ja kulttuurinen yhdistäminen.

”En ole myöskään ihan varma, onko kaikkien organisaatioiden johto ollut täysin sitoutunut nopeaan muutokseen.”

Juvonen tuli virastoon vuonna 2013. Vuonna 2014 hänet valittiin virastopäälliköksi. Ei ole varmaa, näkeekö hän sisältä päin fuusion lopputulosta, sillä keskiviikkona selviää, valitaanko mies Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtoon.

Tutkimuksen mukaan työntekijät ovat kokeneet monenlaista epäoikeudenmukaisuutta. Sosiaalivirastosta tulleet työntekijät kokivat, että fuusio on terveyspuolen sanelema. Terveyskeskuksesta tulleet eivät niinkään kokeneet puolueellisuutta.

Työntekijät myös kokivat, ettei heitä kuultu päätöksenteossa. Avovastauksissaan työntekijät puhuvat ”käskyttämisestä” ja ”sanelupolitiikasta”.

Tutkimuksessa kohtaan ”muut epäoikeudenmukaisuuden kokemukset” kasautui iso joukko vastauksia, joita tutkijat luonnehtivat ”byrokraattisuuden ja hallintokeskeisyyden ongelmien ilmauksiksi”.

Juvonen sanoo, että tuoreen tutkimuksen kanssa samansuuntaisia tuloksia tarjosi Kuntaliiton Kunta10-tutkimus.

Juvosen mukaan viraston johtamista on jo kehitetty osallistavampaan ja osallistuvampaan suuntaan. Johdon luotettavuus tutkimukseen vastanneiden silmissä oli ”verraten alhaisella tasolla”, ja se laski ajan kuluessa.

HS:n haastattelema, sosiaali- ja terveysvirastossa työskentelevä nainen sanoo, että hänen mukaansa sanelu leimaa viraston toimintaa muutenkin.

”Maanantain Helsingin Sanomissa kerrottiin hienoista suunnitelmista, miten asiakkaita tullaan jatkossa hoitamaan. Mutta ei työntekijöillä ole tietoa, miten heidän työnkuvansa muuttuu. Hehän sen muutoksen tekevät.”

Tutkimuksen mukaan vastaukset ”työn imusta” eli työntekijän innostumisesta ja omistautumisesta ovat keskimääräistä korkeampia. Myös mahdollisuuksia nähtiin enemmän kuin uhkia.

Helsingin fuusion tutkiminen on tärkeää, koska valtakunnallisen sote-uudistuksen edetessä fuusioita on luvassa enemmänkin, sanoo tutkimuksesta vastannut sosiaalipsykologian yliopistolehtori Jukka Lipponen.

Helsingin kokemuksista voisi oppia sen, kuinka tärkeää on alusta asti huolehtia siitä, että osapuolet tulevat kuulluiksi.

Helsingin fuusio ei ole poikkeus, sillä fuusioissa tulevat aina esiin ryhmien väliset suhteet, valta-asemat ja toimintatapojen yhdistäminen, Lipponen sanoo.

”Ei kai kukaan kuvitellut, että sote-uudistuksen vaikeudet loppuvat siihen, kun hallitus on vihdoin tehnyt päätöksen?” Lipponen kysyy.

Juhani Niiranen
Virastopäällikkö Hannu Juvonen sanoo, että koko viraston johto ei ole välttämättä ollut täysin sitoutunutta nopeaan muutokseen, kun yhdistetty sosiaali- ja terveysvirasto aloitti toimintansa 2013.
Virastopäällikkö Hannu Juvonen sanoo, että koko viraston johto ei ole välttämättä ollut täysin sitoutunutta nopeaan muutokseen, kun yhdistetty sosiaali- ja terveysvirasto aloitti toimintansa 2013.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat