Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikentynyt hajuaisti ja juomakelvotonta vettä – Espoo ei usko Ämmässuon kaatopaikan aiheuttavan terveyshaittoja

Ämmässuon kaatopaikka levittää alueelle hajua, tuovat rottia ja lokkeja, valittavat alueen asukkaat. Espoon kaupungin selvityksen mukaan mahdolliset kaatopaikkahaitat ovat luonteeltaan sosiaalisia.

Kaupunki
 

Pahaa hajua, rottia, lokkeja, meteliä ja pölyä. Tätä kaikkea tuo arkeen Ämmässuon kaatopaikka sen läheisyydessä asuvien mielestä.

Kaatopaikan vieressä asuva Ahti Taipale väittää menettäneensä hajuaistinsa lähes kokoaan kaatopaikan vuoksi. Taipale on asunut noin kilometrin päässä Ämmässuon biojätteiden läjitysalueelta vuodesta 1989.

”Kyllähän sen jokainen moottoritietä ajava tietää, että Histan pätkällä haisee. Se haju tulee juuri siitä avokompostista, joka on noin 800 metrin päässä meidän asuinalueesta.”

Alueella asuvat ovat jo pitkään olleet huolissaan sekä kaatopaikan että läheisen kivenlouhintapaikan vaikutuksista terveyteensä. Espoo kaupunki selvitti asukkaiden kokemia sosiaalisia haittoja sekä terveyshaittoja kaupunginvaltuutettu Veera Ruohon (ps) valtuustoaloitteen mukaisesti.

Haju on häiritsevää, ilmenee kyselystä. Lisäksi moni valitti silmä- ja hengitystieoireita. Pitkittynyttä nuhaa esiintyi enemmän kuin aikuisväestössä keskimäärin.

Hajua vakavampia haittoja arvellaan aiheuttavan lähellä sijaitsevan kivenlouhintapaikan, arvioivat asukkaat. Kivenlouhinta tuo melua, pölyä ja tomua. Lisäksi osa Kulmakorven asukkaista on kärsinyt epätasalaatuisesta kaivovedestä. Kaivovedestä on löydetty muun muassa ulosteperäistä bakteeria.

Asukkaat epäilevät halkeamien syntyneen liian kovien räjäytysten seurauksena. Espoon kaupunki pitää tätä epätodennäköisenä, sillä pilaantunut vesi näyttäisi olevan pääosin peräisin pintavesistä. Alueen kaivovesien vedenlaatua seurataan ja alueella on tarkoitus tutkia kaivojen kunto.

Alue elää kaivoveden varassa, sillä siellä ei ole kunnallistekniikkaa vesijohtoveden jakeluun. Vielä keväällä osa asukkaista joutui hakemaan juomavetensä kaupungin vesipostista.

Kaatopaikka-alueen tuomat haitat vaikuttavat enimmäkseen sosiaalisilta haitoilta, toteaa Espoon kaupunki. Toisin sanoen kaatopaikan läheisyys vaikuttaa viihtyvyyteen.

”Ihmiset oireilevat siellä, mutta eivät yhtään sen enempää kuin suomalaiset keskimäärin”, sanoo Espoon terveystoimen johtaja Eetu Salunen. Hänen mukaan parempaa tietoa asukkaiden terveydestä saadaan vasta kohdennettujen terveystarkastusten myötä. Salusen mukaan vaikuttaisi kuitenkin siltä, että syytä huoleen ei ole.

Kysely toteutettiin syksyllä. Siihen vastasi 115 kaatopaikka-alueen lähellä asuvaa espoolaista. Espoo on kutsunut kaikki alueen asukkaat kohdennettuun terveystarkastukseen. Terveys- ja sosiaalilautakunta käsittelee kyselyn tuloksia keskiviikkona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat