Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iskua Helsingin yliopistoon suunnitelleiden tuomiot säilyvät ennallaan

Kaupunki
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Helsingin yliopiston päärakennus.
Helsingin yliopiston päärakennus. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Helsingin yliopiston tiloissa toteutettavaksi aiottua joukkosurmaa suunnitelleiden miehen ja naisen hovioikeudessa saamat tuomiot jäävät pysyviksi. Korkein oikeus päätti tiistaina, ettei se anna valituslupaa asiassa.

Kumpikin jutun vastaajista haki valituslupaa.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1990 syntyneen miehen kolmen vuoden ja yhden kuukauden ehdottomaan vankeuteen ja vuonna 1989 syntyneen naisen kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen. Tuomitut valittivat Helsingin hovioikeuteen, missä miehen eli Josef Andrei Hannun tuomio pysyi ennallaan. Nainen jätettiin tuomitsematta rangaistukseen syyntakeettomana.

Syytettynä olleelle naiselle tehtiin hovioikeuskäsittelyn aikana mielentilatutkimus. Sen mukaan hän ymmärsi rikoksen tekohetkellä tekonsa merkityksen, mutta hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään oli mielisairauden vuoksi ratkaisevasti heikentynyt.

Hannu ja nainen olivat hovioikeuden mukaan suunnitelleet yksityiskohtaisesti joukkosurman toteuttamistavan, eikä kumpikaan heistä luopunut suunnitelman toteuttamisesta ennen poliisin puuttumista asiaan. Joukkosurma oli määrä tehdä ampuma-aseilla ja myrkkykaasulla Helsingin yliopistossa viime vuonna.

Kaksikon hallussa olleet välineet soveltuivat hovioikeuden mukaan joukkosurman toteuttamiseen.

Oikeus ei ollut ennen yliopistoiskun suunnittelu -juttua antanut tuomioita törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Törkeimpien rikosten valmistelu tuli rangaistavaksi Suomessa vasta kesällä 2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat