Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ryönäinen ranta puhdistui talkoovoimin Helsingin Jollaksessa – ”Laitoin pallogrilliin makkaraa ja olutta tarjolle”

Kaupunki
 
Ville Paija
Porvariskuninkaan uimaranta kahden päivän siivouksen jälkeen maanantaina 7. joulukuuta.
Porvariskuninkaan uimaranta kahden päivän siivouksen jälkeen maanantaina 7. joulukuuta. Kuva: Ville Paija

Meriryönä ei enää peitä Porvariskuninkaan uimarantaa Helsingin Jollaksessa. Paikallinen asukas Ville Paija perheineen sekä muutama naapuri ja satunnainen ohikulkija siivosivat rannan viikonloppuna.

HS uutisoi rannan tilanteesta viime viikolla. Julkisen Porvariskuninkaan uimarannan kupeessa asuvan Paijan mielestä Helsingin kaupungilla olisi ollut oiva tilaisuus kunnostaa hiekkapohja pitkäksi aikaa, koska syysmyrskyt olivat työntäneet kaisloista ja muusta eloperäisestä materiaalista koostuvan massan pois rantavedestä.

Rannan pohja on Paijan mukaan peittynyt viime kesinä mätänevään mössöön. Hän epäili näin tapahtuvan myös ensi kesänä, mikäli läjien annetaan ajautua takaisin mereen.

Uimarantojen kunnosta Helsingissä huolehtiva liikuntaviraston Merelliset palvelut -yksikkö ei kuitenkaan kahden työntekijän talvimiehityksellään ehdi siivota rantoja joulukuussa.

Paija ei antanut tilanteen olla vaan tarttui toimeen. Hänen suunnitelmanaan oli rekrytoida talkooväkeä Laajasalon vastaanottokeskuksesta. Sinne Paija myös marssi viime lauantaina, mutta turvapaikanhakijoita ei löytynytkään, koska Laajasalon vastaanottokeskuksen toiminta on siirtynyt muualle.

”Siellä ei ollut kuin yksi hansikas ja valtava kasa röökintumppeja”, Paija harmittelee.

Hän ryhtyi lopulta raivaamaan rantaa vaimonsa ja pienten lastensa kanssa. Siivousporukka vahvistui myös muutamalla naapurilla ja ohikulkijalla.

”Laitoin pallogrilliin makkaraa ja olutta tarjolle.”

Liikuntavirasto toimitti talkooväelle haravia, talikoita ja jätesäkkejä. Kaupunki on myös luvannut viedä säkit pois.

Paijan mielestä Porvariskuninkaan rannan tapaus on hyvä esimerkki siitä, että ”Suomessa on yllin kyllin tekemätöntä työtä”. Hän näkisi kaikkia osapuolia ja myös taloutta hyödyttäväksi ratkaisuksi sen, että esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä ja turvapaikanhakijoita ohjattaisiin nykyistä huomattavasti ketterämmin edes jonkinlaisiin töihin.

”Ainoastaan öljyvaltioilla on varaa siihen, että ihmisiä makuutetaan kotona.”

Ja mitä niihin uimarantoihin tulee: Verrattain pienillä panostuksillakin on Paijan mielestä merkitystä siihen, että kaikki pääsevät viihtymään merellisessä ympäristössä.

”Kaupunki omistaa rannat, jotta kaikilla – siis muillakin kuin jollaslaisilla toimitusjohtajilla – olisi mahdollisuus nauttia luonnosta. Jos rantoja ei hoideta, ei niitä voi käyttää kukaan”, Paija suomii.

Liikuntapaikkamestari Jukka Lundgren Helsingin liikuntaviraston Merelliset palvelut -yksiköstä kertoi viime viikolla HS:lle, että rannat siivotaan aina ennen varsinaisen uimakauden alkua, minkä lisäksi kaisloja ja roskia keräillään rannoilta koko kesän ajan. Pelkästään rantojen siivoamiseen keskittyneitä kesätyöntekijöitä oli viime kesänä vajaat 30, ja myös rantavahdit tekivät putsaustöitä.

Ville Paija
Tältä ranta näytti ennen siivousta.
Tältä ranta näytti ennen siivousta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat