Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kokoomus haluaa yhtiöittää loputkin Palmiasta – nyt markkinoille lähtisi kouluruoka ja turvapuhelimetkin

Kaupunki
 
Antti Hämäläinen
Kokoomuksen suunnitelmissa myös esimerkiksi kouluruuasta voisi vastata markkinoilla toimiva yhtiö.
Kokoomuksen suunnitelmissa myös esimerkiksi kouluruuasta voisi vastata markkinoilla toimiva yhtiö. Kuva: Antti Hämäläinen

Helsingin kokoomus haluaa yhtiöittää loputkin Palmiasta. Tällä kertaa yhtiöittäminen koskisi myös ruokahuolto- ja hyvinvointipalveluja.

Kokoomus aikoo jättää asiaa koskevan aloitteen kaupunginvaltuuston kokouksessa tänään keskiviikkona.

Osa Palmiasta yhtiöitettiin kovan kohun saattelemana ja todella tiukan äänestyksen jälkeen lokakuussa 2014. Tuolloin kuitenkin esimerkiksi koulujen, päiväkotien ja vanhusten ruuasta vastaavat toiminnot jätettiin liikelaitokseksi, joka pari viikkoa sitten vaihtoi nimensä Helsingin kaupungin palvelukeskus -liikelaitokseksi.

Tänään tekemässään aloitteessa kokoomusryhmä perustelee lopunkin Palmian toiminnan yhtiöittämistä sillä, että kuluneen vuoden aikana ”toimiminen kilpailluilla markkinoilla yhtiömuotoisena on mahdollistanut Palmian toiminnan kehittämisen, henkilöstön hyvinvoinnin parantumisen ja toiminnan tehostumisen jopa huomattavasti odotettua nopeammin ja paremmin”.

Koko Palmian yhtiöittäminen on ollut kokoomusryhmän tavoitteena koko ajan, sanoo ryhmän vetäjä Lasse Männistö sanoo.

”Ja nyt kun yhtiöittämisen hyödyt ovat nähtävissä, ei ole enää mitään perusteita, miksi loppuakin Palmiasta ei yhtiöitettäisi.”

Hänen mukaansa esimerkiksi ensimmäisen toimintavuoden aikana henkilöstön sairauspoissaolot ovat vähentyneet, tuottavuus kasvanut ja henkilöstön työehdot ja työehtosopimus ovat pysyneet ennallaan.

”Voidaan todeta, että julkisuudessakin maalaillut uhkakuvat eivät ole toteutuneet”, Männistö sanoo.

Yhtiöittämistä vastustaneiden demareiden ryhmänjohtaja Osku Pajamäki ei yllättynyt kokoomuksen aloitteesta.

”Kuulostaa samalta kuin koko Palmia-prosessi muutenkin. Kyse on vai kokoomuksen ideologiasta, joka ajaa yhtiöittämiseen”, Pajamäki sanoo.

Pajamäen mukaan kokoomuksen yhtiöittämisen perustelu kuluneen vuoden tuloksella johtaa harhaan, sillä Palmia on tehnyt hyvää tulosta aikaisemminkin.

Päättäessään kiinteistö-, siivous- ja ruokapalveluiden yhtiöittämisestä syksyllä 2014, valtuusto päätti, että esimerkiksi ruokahuollonkin kilpailutusta lisätään asteittain liikelaitoksessakin. Pajamäki muistuttaa, että esimerkiksi ruokahuoltoa ei ole vielä kilpailutettu lainkaan, vaan se alkaa 2017.

Hänen mukaansa palvelukeskus-liikelaitoksen yhtiöittäminen ei ole viisasta nyt, kun yhtiö ja liikelaitos vasta lopettelevat ensimmäistä toimintavuottaan.

”Liikelaitoksenkin strategian valmistelu on vielä kesken”, Pajamäki muistuttaa.

Männistön mukaan yhtiöittämisen vastustamisen perusteeksi ei riitä se, että strategian valmistelu on kesken.

Kun Palmian yhtiöittämistä alettiin suunnitella, Helsingissä nousi pieni kunnallispoliittinen myrsky. Mielenosoittajat osoittivat huolensa Palmian työntekijöiden puolesta ja JHL järjesti tukilakkoja.

Männistö toivoo, että vastaavaa ei tällä kertaa ole luvassa.

”Nyt meillä on todisteet siitä, että hyvällä johtamisella, joustavuudella ja liiketoimintalogiikan hyödyntämisellä päästään hyviin tuloksiin. Toivon, että ihmiset malttaisivat perehtyä näihin tuloksiin”, Männistö sanoo.

Markus Jokela
Lokakuussa 2014 Merja Hämäläinen (vas.) Riitta Hämäläinen, Raija Sneck-Lehto ja Jaana Virtanen osoittivat Senaatintorilla mieltään Palmian yhtiöittämistä vastaan.
Lokakuussa 2014 Merja Hämäläinen (vas.) Riitta Hämäläinen, Raija Sneck-Lehto ja Jaana Virtanen osoittivat Senaatintorilla mieltään Palmian yhtiöittämistä vastaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat