Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuinalueiden väliset erot vahvistuvat yhä Helsingissä – ”kansakunta on vaarassa haljeta”

Pääkaupunkiseudun poliitikot ovat yrittäneet estää erillisten köyhien ja rikkaiden alueiden syntyä. He ovat epäonnistuneet, sanovat tutkijat.

Kaupunki
 
Oksasen kaupunki: Yhä useammat korttelit täyttyvät huono-osaisista
Oksasen kaupunki: Yhä useammat korttelit täyttyvät huono-osaisista
Tutkimus: kaupunkien sekoittamispolitiikka on epäonnistunut. Toimittaja: Kimmo Oksanen , kuvaus: Pekka Elomaa, leikkaus: Hertta Tuomi
Fakta

Eriytyminen alkoi 25 vuotta sitten

  Pääkaupunkiseudulla ei 1990-luvun alussa ollut juurikaan asukkaiden hyvä- tai huono-osaisuuden mukaista alueellista eriytymistä.

  Seutu oli Euroopassa mallikelpoisesti sekoittanut elintasoiltaan eroavat asukkaat samoille alueille. Keinoina olivat tulojen tasaus verottamalla ja kaavoitus. Samoille alueille rakennettiin niin kovan rahan kuin eri tasoisia vuokra-asuntoja.

  2000-luvun alkuun tultaessa Helsingin jotkin lähiöalueet olivat suhteessa muihin taantuneet ja reunakunnat menestyivät. Nousukauden myötä hyväosaiset muuttivat kehälle pientaloihin. 1990-luvun lamassa työttömiksi jääneet ja huono-osaisuuteen ajautuneet ankkuroituivat pysyvästi entisille asuinsijoilleen.

  2010-luvulle tultaessa kielteinen eriytyminen, segregaatio, on jatkunut.

Lähde: Matti Kortteinen ja Mari Vaattovaara.

Ihmisten välinen segregaatio eli kielteinen eriytyminen jatkuu Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla. Eri asuinalueiden ihmiset elävät eri todellisuuksissa, omissa kuplissaan, eivätkä he enää välttämättä ymmärrä toisiaan.

Näin voi tiivistää neljännesvuosisadan ajan pääkaupunkiseudun asuinalueita ja niissä asuvien kaupunkilaisten elinolosuhteita tutkineiden Matti Kortteisen ja Mari Vaattovaaran tuoreimman tutkimuksen tulokset.

Eri tuloluokkien väliset erot ovat pääkaupunkiseudulla kasvaneet, mutta hillitysti. Alueiden väliset erot ovat kasvaneet tuloeroihin verrattuna moninkertaisesti. Eriarvoisuus siis kasvaa ennen muuta alueiden välillä. Sekoittamispolitiikka, jonka avulla tätä kehitystä on yritetty ehkäistä, on pääkaupunkiseudulla epäonnistunut, väittävät tutkijat.

”Kansakunta on vaarassa haljeta”, Matti Kortteinen kiteyttää.

Pekka Elomaa
Keijo Blomerus (kesk.) kuunteli, kun romanialaiset Robertino ja Maricel Dinu (oik.) musisoivat Vantaan Myyrmäen torilla keskiviikkona.
Keijo Blomerus (kesk.) kuunteli, kun romanialaiset Robertino ja Maricel Dinu (oik.) musisoivat Vantaan Myyrmäen torilla keskiviikkona.

Kortteisen ja Vaattovaaran tutkimusmateriaali on peräisin pitkältä ajalta, vuodesta 1990 vuoteen 2012.

Helsingin yliopiston professorien edellinen pitkä sarja tutkimuksia julkaistiin välillä 1999–2006. Siinä he päätyivät tulokseen, että eriytyminen on tosiasia.

Esimerkiksi Helsingin harjoittama, taloudellisesti ja sosiaalisesti erilaisten asukkaiden sijoittaminen samoille alueille, ei ollut heidän tutkimustulostensa mukaan johtanut toivottuun tulokseen. Päinvastoin esimerkiksi Itä-Helsinkiin oli kehittynyt alueita, joille oli keskittynyt pääosin vain köyhiä, syrjäytyneitä, koulutukseltaan, työllisyydeltään, tulotasoltaan ja terveydentilaltaan vaikeassa asemassa olevia ihmisiä.

Pekka Elomaa
Alexandra Nyman-Lindström (vas.) Siiri Lindström ja Dimitri Lindström.
Alexandra Nyman-Lindström (vas.) Siiri Lindström ja Dimitri Lindström.

Kaupungin käyttämä väline tällaisen kehityksen ehkäisemiseksi on kaavoitus: uusille asuinalueille rakennetaan niin kovan rahan omistusasuntoja kuin erityyppisiä vuokrataloja.

Tällaisella sekoittamisen politiikalla ja kaupunkisuunnittelulla on pyritty ehkäisemään yhtäältä köyhien ihmisten asuinalueiden, ääritapauksissa gettojen syntymistä, ja toisaalta myös pelkästään rikkaiden asuinalueiden syntyä.

Helsinki on harjoittanut tällaista sekoittamisen politiikkaa jo pitkään.

Kortteisen ja Vaattovaaran väite eriytymisestä synnytti kohun vuonna 2006. Jotkut kaupungin suunnittelusta ja kaavoituksesta vastaavista virkamiehistä kokivat professorien tutkimuksiin perustuvat johtopäätökset jopa loukkaavina.

Uuden tutkimuksen materiaali on vuosilta 1990–2012. Tutkimuksen metodit, tulokset ja päätelmät julkaistaan perjantaina Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä.

Päätelmät ovat päättäjien kannalta jälleen epämiellyttäviä: erityminen on jatkunut päinvastaisista ponnisteluista huolimatta.

Professorit ovat jopa ottaneet eriytymisen sijasta käyttöön painokkaamman sanan segregaatio, jolla he tarkoittavat kielteistä eriytymistä.

”Pitkään harjoitettu politiikka ei ole onnistunut estämään kielteistä kehitystä”, Matti Kortteinen tulkitsee tuloksia.

Pekka Elomaa
Uudelleen järjesteltynäkin porrastaulu kertoo, että vantaalaisessa korttelissa asuu enemmän maahanmuuttajataustaisia kuin kanta suomalaisia. Kantasuomalaiset ovat muuttaneet pois.
Uudelleen järjesteltynäkin porrastaulu kertoo, että vantaalaisessa korttelissa asuu enemmän maahanmuuttajataustaisia kuin kanta suomalaisia. Kantasuomalaiset ovat muuttaneet pois.

Vielä 1990-luvulla saatettiin tutkijoiden mukaan ylpeillä sillä, ettei maailmassa ollut elintasoa ja -oloja mittaavien muuttujien perusteella yhtä tasaisia, sekoitettuja ja asuinalueiltaan moniarvoisia kaupunkeja kuin Helsinki.

Homma hoidettiin kaavoituksella ja tulojen tasaamisella verotuksen kautta. Nyt nuo keinot eivät enää tehoa.

”Kansakunta näyttäisi jakautuvan kupliin, joissa elävät ihmiset eivät enää ymmärrä toisiaan. Pääkaupunkiseutu on valtakunnallisen kehityksen urbaani kärki. On vakava syy pelätä, että keskustelu kuplista nousee tältä pohjalta. Sillä on rakenteellinen perusta”, Kortteinen sanoo.

Tutkijoiden mielestä nyt pitäisi pysähtyä miettimään.

”On toisteltu, että meillä on segregaatio-ongelma, me hoidamme sen. Siinä ei ole onnistuttu”, kuvaa Mari Vaattovaara.

Korjaus 10.12. klo 13.19: Tekstiin korjattu Yhteiskuntapolitiikka-lehden oikea ilmestymispäivä. Se on perjantai 11.12., ei torstai 10.12.

Pekka Elomaa
Kaarina Koivistoinen (vas.) ja Kostia ja Elvistä kävelyttänyt Tuulikki Turpeinen eivät ole pelänneet, vaikka heidän asuinalueelleen Myyrmäkeen on muuttanut paljon vieraskielisiä.
Kaarina Koivistoinen (vas.) ja Kostia ja Elvistä kävelyttänyt Tuulikki Turpeinen eivät ole pelänneet, vaikka heidän asuinalueelleen Myyrmäkeen on muuttanut paljon vieraskielisiä.

Oksasen kaupunki -videosarja vie katsojan Helsingin seudun mielenkiintoisimpiin paikkoihin ja kiinnostavimpien ihmisten luokse. Sarjan neljännessä osassa käydään vantaalaisessa lähiössä. HS.fi/hstv.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat