Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huono-osaisuus näkyy, kun tarkastelee yksittäisiä kortteleita

Kaupunki
 

Tutkijat Mari Vaattovaara ja Matti Kortteinen palasivat selvittämään, mitä on tapahtunut sen jälkeen, kun heidän asuinalueiden eriytymisen paljastaneen tutkimussarjansa edellisen osan tulokset julkistettiin viime vuosikymmenen puolivälissä.

Vuosina 1990–2000 huono-osaisten määrä oli heidän silloisen tutkimuksensa mukaan kolminkertaistunut.

Nyt he totesivat, että eri alueiden ja niillä asuvien kaupunkilaisten kielteinen eriytyminen eli segregaatio on jatkunut.

Raskaasti huono-osaisilla alueilla asuvien ihmisten lukumäärä pääkaupunkiseudulla oli kasvanut yli 30 prosenttia 2000–2010 välisenä aikana. Eriytyminen on siis hidastunut edelliseen tarkastelujaksoon verrattuna, mutta jatkunut.

Vaattovaaran ja Kortteisen tutkimuksissa on luokiteltu korttelin kokoisia alueita. Sen jälkeen on laskettu, kuinka paljon ihmisiä asui sellaisilla alueilla, jotka olivat yhtäaikaisesti sekä tulojen, koulutuksen että työllisyyden osalta alimmassa viidenneksessä eli köyhyystaskuissa vuosina 1990, 2006 ja 2010.

Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkijat Katja Vilkama, Henrik Lönnqvist, Jenni Väliniemi-Laurson ja Martti Tuominen julkaisivat viime vuonna vastaavan suuntaisen tutkimuksen nimellä Erilaistuva pääkaupunkiseutu – sosioekonomiset erot alueittain 2002–2012.

Sen mukaan eriytyminen ei Helsingissä ole lisääntynyt, vaan huono-osaisuuden määrä tietyillä alueilla oli pysynyt samana.

”Alueiden suhteellinen asema tai keskinäinen järjestys näyttää pysyneen viimeisen vuosikymmenen aikana lähes muuttumattomana”, he kirjoittivat.

Miten tutkimustulosten erilaisuus selittyy?

Vaattovaaran ja Kortteisen mukaan eron selittää tarkasteltujen alueiden erilaiset laajuudet. Kaupungin tutkijat ovat tarkastelleet esimerkiksi Kontulan tai Maunulan kaupunginosien kaltaisia ja kokoisia alueita, Vaattovaara ja Kortteinen ovat laskeutuneet korttelitasolle. Heidän tarkasteluruutunsa ovat 250 x 250 metrin alueita, siis noin kahden kerrostalon kokoisia kortteleita. Isoista alueista laskettu keskiarvo peittää alleen todellisen huono-osaisuuden, sanovat Vaattovaara ja Kortteinen. Isoissa yksiköissä sekoittamisen politiikka kaavoittamisessa näyttäytyy onnistuneena, mutta kun laskeudutaan korttelitasolle, segregaation jatkuminen paljastuu.

Helsinki on jaettu seitsemään suurpiiriin. Selvä enemmistö huono-osaisimmista kortteleista on itäisen suurpiirin alueella, jossa yli 40 prosenttia väestöstä asuu kasautuneesti huono-osaisissa olosuhteissa.

”Prosenttiluvut alkavat olla eurooppalaisella tasolla”, Kortteinen toteaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat