Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin hulppein autiotalo päätyi pipariksi – Liisa Kylmäsen urakka kesti kaksi viikkoa

Kaupunki
 
Liisa Kylmänen
Liisa Kylmäsen rakentama Armfeltintie 13 -piparkakkutalo.
Liisa Kylmäsen rakentama Armfeltintie 13 -piparkakkutalo. Kuva: Liisa Kylmänen

Eiran kaupunginosassa, arvotalojen ja suurlähetystöjen keskellä seisoo ehkäpä Helsingin omituisin autiotalo. Armfeltintien ja Rehbinderintien kulmassa sijaitseva Armfeltintie 13 on ollut aikoinaan näyttävä huvila, mutta nykyisin se on lähinnä surullinen näky. Talo on ränsistynyt jo vuosikaudet autiona.

Eirassa asuva Liisa Kylmänen on seurannut arvohuvilan alennustilaa surumielin.

”Pelkona on, että talon annetaan rapistua, ja sitten rakennetaan joku hirvitys tilalle”, Kylmänen sanoo. Hyvänä esimerkkinä ”hirvityksestä” käy hänen mukaansa läheinen Norjan suurlähetystö.

Kylmänen toivoo, ettei Armfeltintie 13:a unohdeta. Tämän vuoksi hän myös valitsi sen malliksi piparkakkutaloon, jolla hän osallistuu HS:n kaupunkitoimituksen piparkakkukilpailuun.

Piparisessa versiossa näkyy arvorakennuksen loiston päivät. Kylmänen on loihtinut talon muotoja esiin useiden taikinakerrosten avulla.

Kylmänen kertoo, että projekti kesti suunnittelu ja kaavojen piirtäminen mukaan lukien noin kaksi viikkoa.

Kylmänen on rakentanut piparkakkutaloja lähes 30 vuoden ajan. Hän aloitti perinteisesti Muumitalosta, minkä jälkeen taikina on taipunut muun muassa Sederholmin taloksi ja Porvoon tuomiokirkoksi.

”Projektit muuttuvat aina vain kunnianhimoisemmiksi. Perfektionismi taitaa vaivata.”

Oikea Armfeltintie 13 jäi asumattomaksi perintöriitojen vuoksi. Vuonna 1911 valmistuneen arvohuvilan suunnitteli arkkitehti Onni Tarjanne.

HS:n piparkakkukilpailuun voi osallistua torstaihin 17. joulukuuta kello 9 asti. Kilpailussa etsitään hienointa Helsinki-piparia.

Taiteile piparitaikinasta pala Helsinkiä, ota siitä kuva ja lähetä se HS:lle. Kuvan voi lähettää osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi tai postaamalla sen Instagramiin #HSpipari-tunnisteella.

Voittaja valitaan yleisöäänestyksellä kymmenestä finalistista HS.fi:ssä ennen joulua. Viime vuonna finaalissa annettiin lähes 21 000 ääntä.

Anssi Rantakoski
Oikea Armfeltintie 13 Helsingin Eirassa.
Oikea Armfeltintie 13 Helsingin Eirassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat