Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Parta kasvoi niin kauan että sopimus syntyi

Kaupunki
 
Näin lähtee vuosien projektiparta
Näin lähtee vuosien projektiparta
Teemu Lehto päätti jääräpäisesti antaa partansa kasvaa, kunnes vuokrasopimus Helsingin kaupungin kanssa olisi allekirjoitettu. Joulukuun 8. päivä tavoite toteutui. Parta lähti samana päivänä Lapinlahden sairaalassa.

Tukahdellen suriseva kone alkaa pudottaa partatuppoja Teemu Lehdon villapaidalle. Nyt nimittäin lähtee – kaksi ja puoli vuotta kasvanut projektiparta!

Kaupunkiaktiivi Lehto oli luvannut, ettei aja partaansa ennen kuin vuokrasopimus Helsingin kaupungin kanssa osasta Lapinlahden sairaalaa saadaan aikaiseksi. Hetki koitti vihdoin 8. päivä joulukuuta.

”Sieltä se leuka tuli jo esiin!” Lehto huikkaa.

Vuokrasopimus sairaalan pohjoissiivestä on kahden vuoden mittainen, alkaen joulukuun ensimmäisestä päivästä. Kuukausivuokra on 10 000 euroa. Lehto on hallituksen puheenjohtajana Lapinlahden Tilajakamo -osuuskunnassa, jonka tavoitteena on vuokrata jäsenilleen edullisesti noin 100 työhuonetta entisestä mielisairaalasta.

Vuokralaisia – kirjailijoita, säveltäjiä, muusikoita, tutkijoita, käsityöläisiä – ryhdytään valitsemaan ensi viikolla osin jopa arpomalla.

”Pääkaupunkiseudulla on tarvetta pienille työhuoneille. Tulijoita on enemmän kuin tarjottavaa, tuntuu pahalta jättää ketään ulkopuolelle”, Lehto ennakoi päätöksenteosta vaikeaa.

Kahden ja puolen vuoden vääntö vain kahden vuoden mittaisen vuokrasopimuksen vuoksi on Lehdon mukaan kannattanut. Suojeltu arvorakennus pääsee kaupunkilaisten käyttöön, eikä enää seiso tyhjillään.

Suojellun C. L. Engelin 1800-luvulla suunnitteleman rakennuksen eteläsiiven vuokraa puolestaan Suomen Mielenterveysseura. Rakennukseen on avattu mielenterveysseuran Lapinlahden Lähde -projektin ylläpitämä kahvila, joka on auki päivittäin kello 12–19.

”Meillä on yhteisiä intressejä pitää tämä rakennuslailla suojeltu talo kunnossa. Kaupunki on päättänyt kunnostaa julkisivut ja vesikatot.”

Kun parta on suurin piirtein ajettu, lähdemme Lehdon kanssa kiertämään sairaalan tonttia.

Siinä on sairaalan sauna, jossa pienellä kunnostuksella voidaan mahdollisesti taas kylpeä, Lehto esittelee. Tuossa punatiilisessä rakennuksessa oli pyykkitupa, tuolla sairaalarakennuksessa on kirjailija Aleksis Kiven käyttämän huoneen ikkuna.

Espoon ja Helsingin välisen liikenteen melu kantautuu sairaalan puutarhaan, toisin kuin 1800-luvulla. Mutta paksut kiviseinät pitävät möykän rakennuksen ulkopuolella.

”Täällä ei ole isoja esiintymistiloja ja konserttipaikkoja, tämä on enemmän työskentely-ympäristöä, mutta kyllä täällä varmaankin tulee olemaan yleisötapahtumia tuossa pihalla ja näyttelyitä”, Lehto kertoo.

”Kiitos kaupungille, että suostuivat tekemään vuokrasopimuksen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat