Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taas uusi datakeskus Helsingin seudulle – saksalaisyhtiö sijoittuu Tuusulaan

Kaupunki
 
Näin Suomesta tuli datakeskusten maa
Näin Suomesta tuli datakeskusten maa
Tietovarastoja tehdään koko ajan lisää digitalisoituvan talouden tarpeisiin. Suomi haalii datakeskuksia halvan sähkön ja kylmän talven avulla.

Tuusula voitti pääkaupunkiseudun kuntien kisan 150–200 miljoonaa maksavasta valtavasta datapuistosta.

Tuusulan kunta myy baijerilaiselle Hetzner Onlinelle yli 15 hehtaarin maa-alueen Kulomäentien varrelta. Paikka on aivan Vantaan rajan tuntumassa, Korson länsipuolella.

Kunta tienaa maakaupasta 4,9 miljoonaa euroa ja saa kaupan päälliseksi kymmeniä uusia työpaikkoja sekä uutta virtaa elinkeinoelämäänsä.

Saksalainen yhtiö toteuttaa datapuiston vaihettain eli sitä mukaa, kun sen asiakkaiden määrä kasvaa. Voi olla, että menee viisi, jopa kuusi vuotta ennen kuin 61 000 neliön hallit ovat valmiina.

Datapuiston rakennussuunnitelmat ovat jo pitkällä. Hetzner aikoo hakea rakennuslupaa ensimmäiselle vaiheelle mahdollisesti jo tammikuussa.

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan konehalleja, joissa on tilaa 12 000 neliötä. Työt kestävät noin vuoden. Tuusulan kunnan tietojen mukaan itse rakennustyö alkaa keväällä.

Samaan aikaa valmistuu myös noin sata miljoonaa maksava uusi merikaapeliyhteys Helsingistä Rostockiin Saksaan. 1 100 kilometrin pituinen kaapeli yhdistää Länsi- ja Itä-Euroopan.

Juuri tämä uusi datayhteys houkutteli baijerilaisen Hetzner Onlinen investoimaan Suomeen. Hetzner on sijoittanut kymmenen miljoonaa euroa Cinia-nimiseen yhtiöön, joka vastaa kaapeliyhteyden rakentamisesta.

Suomella on Hetznerin mukaan monta valttia kilpailussa Länsi-Euroopan datakeskusten investoinneista. Täällä energia on halpaa ja sen saanti on varmaa. Yhtiö laskee säästävänsä joka vuosi kymmenen miljoonaa euroa, kun se tekee datakeskuksensa Suomeen Saksan sijasta.

Suomen ilmasto on viileä, siksi keskuksen ilmajäähdytys onnistuu helposti. Meren rannan lähelle yhtiö ei halunnut, koska kosteus voisi häiritä keskuksen ilmajäähdystä.

Datakeskuksen pitää olla Hetznerin mukaan hyvien kulkuyhteyksien päässä eli lähellä lentokenttää ja mottoritietä.

Iso etu on myös Venäjän läheisyys. Saksalainen yhtiö hoitaa kymmenien tuhansien pienten ja keskisuurten yritysten dataliikennettä, joka suuntautuu lähinnä Venäjälle.

Uudesta datakeskuksesta tulee Suomen suurimpia. Suurin on Googlen keskus Haminassa. Yhtiö investoi 450 miljoonaa euroa. Soneralla on suunnitteilla Helsingin Pitäjänmäkeen datakeskus, joka maksaa noin 150 miljoonaa euroa.

Tuusulaan sijoittuva Hetzner on perustettu 1997 ja sillä on jo kaksi datapuistoa Nürnbergissä ja Falkensteinissa Saksassa. Asiakkaita on ympäri maailmaa.

Google
Googlen palvelinkoneet täyttivät Haminassa entisen paperitehtaan. Laitoksessa työskentelee Googlen mukaan runsaat 90 henkeä.
Googlen palvelinkoneet täyttivät Haminassa entisen paperitehtaan. Laitoksessa työskentelee Googlen mukaan runsaat 90 henkeä.
Parviainen Arkkitehdit Oy
Havainnekuva Soneran Helsingin Pitäjänmäkeen nousevasta datakeskuksesta.
Havainnekuva Soneran Helsingin Pitäjänmäkeen nousevasta datakeskuksesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat