Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saaliina 60 gramman sintti – laituripilkillä on märkää, kylmää ja hämärää

Kaupunki
 
HS kävi eläkeikäisten kanssa pilkillä, jossa tärkeintä ei ole kalansaalis
HS kävi eläkeikäisten kanssa pilkillä, jossa tärkeintä ei ole kalansaalis
Kun suuri osa kaupunkilaisista meni töihin, Mauno Lepistö suuntasi ystävineen pilkille. Kyseessä on eläkeläisporukan perinne. Toimitus, kuvaus ja leikkaus: Jussi Sippola

”Kyllä tässä aina välillä pitää katsoa itseään peiliin, että mikäs sen lääkärin nimi olikaan”, naurahtaa Martti Karenvuo.

Kello on puoli kymmenen keskiviikkoaamuna. Päivä ei ole vielä valjennut edes joulukuiseen mittaansa. Parisenkymmentä eläkeläistä kököttää pilkkijakkaroillaan Helsingin Meriveneilijöiden laitureilla Kulosaaressa.

Taivas sylkee vettä, ja navakka tuuli heittää sitä välillä vaakasuoraan. Vesi laiturin vieressä on Vantaanjoen ruskeaksi värjäämää, ja pilkin siima katoaa maitokahvin väriseen veteen heti pinnan lävistettyään.

Nyt ollaan viikoittaisissa laituripilkkikisoissa, mutta kukaan täällä ei haaveile, että kaloista olisi kotiin viemisiksi. Viehätys on selvästi jossain muussa.

”Osalle tämä ei sovi, mutta sitten on meitä hieman pöllömpiä. Ja meitä on aika paljon”, Antero Sundell kuvailee laiturilla kököttäviä hahmoja.

Kylmää, märkää – eikä juurikaan toivoa syötävästä saaliista.

”Täytyyhän meillä eläkeläisillä olla jotain tekemistä. En minä jaksa koko ajan siivota”, perustelee Tuula Arila – ja hymyilee päälle.

Arila kiertää laituripilkki-, onki- ja pilkkikisoja miehensä kanssa, ja näyttää ottaneen harrastuksen tosissaan. Taskussa on esimerkiksi kolme pilkin Suomen mestaruutta sekä Pohjoismaiden mestaruus.

Parhaimmillaan yhden kilpailupäivän aikana reppuun on kertynyt 15 kiloa kalaa.

Mutta nyt näyttää huonolta. Kun 20 pilkkijää on koettanut onneaan reilut puoli tuntia, merestä on nostettu vasta yksi kala, Esko Niirasen repussa sätkivä piskuinen 60-grammainen pasuri.

Kari Pullinen
Esko Niiranen nappasi keskiviikon kalakisojen ensimmäisen kalan, noin 60-grammaisen pasurin.
Esko Niiranen nappasi keskiviikon kalakisojen ensimmäisen kalan, noin 60-grammaisen pasurin.

”Viikonloppuna Sipoossa järjestetyssä Kinkku-pilkissä 50 gramman särjellä voitti 6,5 kilon kinkun”, kertoo Antero Sundell.

Odotellessaan jäiden tuloa ja varsinaisen pilkkikauden alkua, sama porukka kiertää laituripilkkikisoja ympäri Uuttamaata ja Suomea. Huomenna torstaina osa tästä porukasta suuntaa Porvooseen.

”Tutuilta kysellään, että ollaanko ihan terveitä”, Matti Karenvuo kuvaa.

Kylmähän tässä tulee, mutta ei ihme. Tämä on kuulemma kalastuksen lajeista kylmin, tosikalastajat sanovat.

”Varsinainen pilkkiminenhän on ihan kunnon urheilua, kun juostaan ympäri jäätä ja tehdään aina uusia reikiä kaloja etsiessä”, Tuula Arila sanoo.

Laituripilkissä kalapaikkaa toimivat venepaikat, joten aina ei tuulelle edes saa käännettyä selkäänsä. Eikä kalapaikkaa sovi vaihtaa holtittomasti, edes urheilun nimissä.

Ainakin Arilan varustus on vaikuttava: urheilukerrasto, fleece, villapaita, fleeceliivi, kevyttoppatakki ja sadetakki.

Laiturilla kuitenkin vilkkuu paljon sormia, jotka kynsikkäät jättävät paljaiksi.

Esko Niiranen vakuuttaa, että sormet tottuvat kyllä kylmään. Mies tosin kertoo tehneensä työuransa kylmissä olosuhteissa, mikä auttaa.

”Kun 20 pakkasasteessa nappasin jäät pois avannosta paljain käsin, kaveri vieressä kysyi, onko minulla proteesi.”

Alkuiltapäivästä, kun takana on useiden tuntien värjöttely, kisa ratkeaa.

Viiden euron osallistumismaksuista koostuvan palkintopotin suurimman siivun vei 550 gramman kalansaalis. Hopealle ja pronssille ylsivät reilun 300 gramman kalasäkit.

Antero Sundell ei tällä kertaa yltänyt palkintosijoille kahdella sintillään.

No, ei se saalis tai se kilpailusijoitus. Torstaiaamun hämärässä Sundell suuntasi pilkkiensä kanssa jälleen laiturille, tällä kertaa Porvooseen.

Kari Pullinen
Esko Niiranen vakuuttaa, että kädet tottuvat kyllä kylmään. Monella laituripilkkijällä on käsissään vain kynsikkäät, jotka jättävät sormet paljaiksi.
Esko Niiranen vakuuttaa, että kädet tottuvat kyllä kylmään. Monella laituripilkkijällä on käsissään vain kynsikkäät, jotka jättävät sormet paljaiksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat