Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vantaa aikoo nostaa terveydenhuollon maksuja – lääkärikäynti voi kallistua neljänneksen

Käyttämättömästä ajasta voi joutua jatkossa pulittamaan Vantaallakin yli 50 euroa.

Kaupunki
 
Milla Takala
Valtioneuvosto on korottanut maksujen enimmäismäärää ja tulorajoja ensi vuoden alusta alkaen. Siksi kunnatkin voivat korottaa maksuja.
Valtioneuvosto on korottanut maksujen enimmäismäärää ja tulorajoja ensi vuoden alusta alkaen. Siksi kunnatkin voivat korottaa maksuja. Kuva: Milla Takala

Vantaa aikoo nostaa asiakkailta perimiään sosiaali- ja terveydenhuollon maksuja. Esimerkiksi käynti terveyskeskuslääkärillä voi kallistua reilusta 16 eurosta yli 20 euroon eli neljänneksen. Käynti sairaalan poliklinikalla tai yö- ja viikonloppupäivystyksessä saattaa kallistua 32 eurosta 41 euroon.

Esimerkiksi perumatta ja käyttämättä jätetystä ajasta peritään asiakkaalta jatkossa 51 euron maksu nykyisen 39 euron sijaan. Ajokorttia varten kirjoitetun lääkärintodistuksen hinta noussee vajaasta 48 eurosta 62 euroon.

Korotuksia ehdotetaan myös suureen joukkoon muita maksuja vanhus- ja vammaispalveluista kopiointimaksuihin ja päihdepalveluihin. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee asiakasmaksujen korotuksia ensi viikon tiistaina, 15. joulukuuta.

Valtioneuvosto on korottanut maksujen enimmäismäärää ja tulorajoja ensi vuoden alusta alkaen. Näin kunnillakin on mahdollisuus korottaa asiakkailta perimiään maksuja. Kuntalaisilta ei voi kuitenkaan periä enempää rahaa, kuin mitä palvelun tuottamiseen käytetään.

Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava apulaiskaupunginjohtajan Jukka T. Salmisen mukaan asiakasmaksujen korotuksista ei yleensä tule kuntalaisilta palautetta, mutta hän myöntää, että tällä kertaa korotukset ovat edellisvuosia suurempia.

Vantaa on yleensä perinyt asiakasmaksuina valtioneuvoston säätämän maksimisumman, Salminen sanoo. Hän kuitenkin muistuttaa, että asiakasmaksut kattavat vain pienen osan palveluun käytetyistä kustannuksista.

Esimerkiksi yksi käynti terveyskeskuslääkärillä verottaa kunnan pussia yli sata euroa. Salmisen mukaan välillä olisikin hyvä saada todelliset kustannukset ja asiakasmaksut vierekkäin, jotta vertailu olisi helpompaa.

”Mutta yhtään en väheksy sitä, että nämä korotukset tuntuvat pienituloisilla”, Salminen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat