Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

JHL pöyristyi Palmian uudesta yhtiöittämisesityksestä – ”Hajota ja hallitse, sitähän tämä on”

Kaupunki
 
Markus Jokela / HS
Palmian yhtiöittäminen 2014 nosti kohun. Merja Hämäläinen vas. Riitta Hämäläinen, Raija Sneck-Lehto ja Jaana Virtanen osoittivat Senaatintorilla mieltään lokakuussa 2014.
Palmian yhtiöittäminen 2014 nosti kohun. Merja Hämäläinen vas. Riitta Hämäläinen, Raija Sneck-Lehto ja Jaana Virtanen osoittivat Senaatintorilla mieltään lokakuussa 2014. Kuva: Markus Jokela / HS

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto pöyristyi kokoomuksen vaatimuksista yhtiöittää loputkin entisestä Palmiasta. HS kertoi keskiviikkona, että kokoomuksen valtuustoryhmä jätti keskiviikon kokouksessa aloitteen, jossa se esitti liikelaitokseksi jääneen palvelukeskuksen yhtiöittämistä.

”Hajota ja hallitse, sitähän tämä on”, Helsingin kaupungin palvelukeskus -liikelaitoksen ja entisen Palmian pääluottamusmies Eija Paananen kuvailee.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti pilkkoa liikelaitoksen kahteen osaan vuoden 2015 alusta: liikelaitokseen jäivät esimerkiksi koulujen, päiväkotien ja vanhusten ruuasta vastaavat toiminnot. Esimerkiksi kiinteistö-, ravintola-, turva ja siivouspalvelut yhtiöitettiin.

Nyt kokoomus haluaa yhtiöittää loputkin. Kokoomusryhmä perustelee aloitetta tuloksilla, jotka Palmian yhtiöitetty osa on Lasse Männistön mukaan tehnyt jo ensimmäisen toimentavuotensa aikana.

Kokoomus toteaa aloitteessaa, että esimerkiksi sairauspoissaolot ovat vähentyneet ja yhtiö on tehnyt taloudellisesti hienon tuloksen.

Kari Pullinen
Eija Paananen
Eija Paananen

Luottamusmies Paanasen mukaan Männistön argumentit johtavat harhaan, eivätkä kestä lähempää tarkastelua. Pääluottamusmies sanoo, että yhtiöön siirretyissä toiminnoissa oli jo aikaisemminkin selvästi vähemmän sairauspoissaoloja kuin liikelaitokseen jääneissä.

”Onhan se ihan selvää, että koulujen ja päiväkotien keittiöissä työskentelevät sairastelevat enemmän, koska he työskentelevät lasten flunssien ja pöpöjen kesken. Ei sitä voi verrata turva- tai kiinteistöpalveluihin”, Paananen sanoo.

Lasse Männistö sanoo, että hän on nähnyt entisen Palmia-liikelaitoksen ja uuden yhtiön sairauspoissaolojen vertailut, mutta ei esimerkiksi yksikkötasoista vertailua.

”Mikään ei viittaa siihen, että ainakaan mitään negatiivista kehitystä olisi tapahtunut ja nykyisellään sairauspoissaolot yhtiössä ovat hyvällä tasolla”, Männistö vastaa.

Kari Pullinen
Lasse Männistö
Lasse Männistö

Paanasen mukaan myös yhtiömuotoisen Palmian tekemän taloudellisen tuloksen hehkuttaminen johtaa harhaan. Hän muistuttaa, että liikelaitoksenakin Palmia teki hienoa tulosta. Ja tulee tekemää tänäkin vuonna, Paananen korostaa.

”Nyt aloittanut yhtiö sai liikelaitokselta pesämunan, lisäksi sillä oli asiakaskunta ja tunnettuus valmiina.”

Hänen mukaansa vasta kahden kolmen vuoden päästä nähdään, millaisia vaikutuksia yhtiöittämisellä on todellisuudessa ollut.

Myös liikelaitoksen toimitusjohtaja Antti Värtelä toteaa, että vielä on liian aikaista punnita yhtiöittämisen etuja, sillä ”toiminta on pääosin pyörinyt vanhalla painollaan.”

”Tässä on vain ideologiasta, jonka kokoomus yrittää juntata läpi”, pääluottamusmies Paananen sanoo.

Toimitusjohtaja Värtelällä ei puolestaan ole periaatteessa mitään sitä vastaan, että nykyinen palvelukeskus-liikelaitoskin yhtiöitettäisiin. Se toisi mahdollisuuden esimerkiksi nykyisille ruokapalveluille toimia vapailla markkinoilla. Liikelaitos ei voi sitä tehdä.

Päättäessään Palmian pilkkomisesta valtuusto linjasi, että vuoden 2017 jälkeen kilpailutuksia lisätään asteittain ja noin viidennes liikelaitoksen palveluista tullaan kilpailuttamaan ja ostamaan ulkoa.

”Jatkossa liikelaitoksella on tiedossa aleneva liikevaihto ja pienenevä henkilöstö. Yhtiönä suunta voisi olla ylöspäin”, Värtelä sanoo.

Luottamusmiehen silmin suurimman valtuustoryhmän puheenjohtaja yrittää saada liikelaitoksen yhtiöitettyä väärin perustein.

”Tässä harmittaa sekin, että Männistö oli kaupunginhallituksen edustaja Palmian johtokunnassa, mutta hän ei koskaan osallistunut kokouksiin. Palmian asiat eivät ilmeisesti kiinnostaneet”, Paananen sanoo.

Männistö toimi kaupunginhallituksen edustajana Palmia-liikelaitoksen johtokunnassa 2013, mutta kokouspöytäkirjojen mukaan hän ei ollut paikalla yhdessäkään kokouksessa.

Männistö sanoo, että valtuustoryhmän johtajana aikataulu ei mahdollistanut kokouksiin osallistumista ja siksi hän luopui tehtävästä.

”Perustan käsitykseni siihen, mitä ryhmämme edustajat Palmian johtokunnassa raportoivat ja mitä tietoa kaupunginhallituksen konsernijaostolle tuodaan säännöllisesti”, Männistö sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat