Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennätyskaupat 8 600 vuokra-asunnosta – ”Ihmisillä ei ole enää varaa maksaa kalliita vuokria”

Y-säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen teki kerralla kaupat 8 600 vuokra-asunnosta.

Kaupunki
 
Mika Ranta / HS
”Asunnottomuutta on saatu vähennettyä Euroopassa ainoastaan Suomessa. Toivottavasti suunta ei käänny tulevaisuudessa”, sanoo Y- Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen Jätkäsaaressa. Säätiön suureen asuntokauppaan kuului siellä kerrostalo.
”Asunnottomuutta on saatu vähennettyä Euroopassa ainoastaan Suomessa. Toivottavasti suunta ei käänny tulevaisuudessa”, sanoo Y- Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen Jätkäsaaressa. Säätiön suureen asuntokauppaan kuului siellä kerrostalo. Kuva: Mika Ranta / HS
Fakta

Taustalla kirkkokin

 Y-säätiön perustajia olivat Kuntaliitto, Espoon, Helsingin, Tampereen, Turun ja Vantaan kaupungit.

 Mukana olivat myös Kirkkohallitus, Rakennusliitto, Rakennusteollisuus, Suomen Mielenterveysseura, Suomen Punainen Risti sekä Alko Oy.

 Y- Säätiöllä on vajaa 7 000 asuntoa, joita se vuokraa kaupunkien sosiaalitoimelle ja järjestöille.

Hakaniemi

Onkohan Suomessa koskaan aikaisemmin tehty yhdellä kertaa kaupat 8 600 vuokra-asunnosta?

Tuskin. Mutta nyt on! Ennätyskaupat teki toimitusjohtaja Juha Kaakinen Y- Säätiöstä.

Voittoa tavoittelematon säätiö tarjoaa vuokra-asuntoja asunnottomille, mielenterveyskuntoutujille ja muille tarvitsijoille.

Säätiö yrittää kasvattaa myös tavallisten vuokra-asuntojen määrää, ja tarjota kohtuuhintaista asumista pienituloisille.

VVO:lta ostetut tuhannet tavalliset vuokra-asunnot siirtyvät säätiön omistaman Y-Asunnot Oy:n hallintaan vuoden vaihteessa, eikä vuokralaisten asuminen muutu millään tavoin.

Se kyllä muuttuu, että rauhallisella, vaatimattoman oloisella miehellä on kauppojen jälkeen hallussaan yhteensä yli 16 000 asuntoa ja porukassaan 66 uutta työntekijää.

Artikkeliin liittyvät

Torstaina Kaakinen nouti säätiölle myönnetyn palkinnon Brysselistä.

”Vuonna 1985 säätiö perustettiin poistamaan asunnottomuutta”, Kaakinen kertoo. Silloin Suomessa oli lähes 20 000 asunnotonta. Valtaosa heistä oli yksinäisiä miehiä, jotka kärsivät usein alkoholi- ja mielenterveysongelmista, ja monilla oli myös monia muita sairauksia.

Nyt 30 vuotta myöhemmin Suomi on ainoa Euroopan maa, jossa asunnottomuutta on onnistuttu vähentämään. Saavutus on huomattu EU:n talous- ja sosiaalikomiteassa asti, ja siitä tuli myös torstainen palkinto.

Iloa tosin himmentää se, että kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ei ole enää viime vuosina syntynyt samaan tahtiin kuin aiemmin. Lisääntyvä työttömyys kuitenkin kasvattaa tarvitsijoiden joukkoa kovaa vauhtia.

”Ihmisillä ei ole enää varaa maksaa kalliita vuokria, ja tämä ajaa heitä hakemaan tuettua vuokra-asuntoa yhä useammin”, Kaakinen tietää. ”Ilmassa on merkkejä, että asunnottomuus saattaa alkaa jälleen kasvaa. Hyvä kehitys kääntyy päinvastaiseksi.”

Siksi säätiö haluaisi rakennuttaa uusia vuokra-asuntoja etenkin pääkaupunkiseudulle, mutta kaupungeilta heruu tontteja harvakseltaan.

Helsingiltä on tiedossa vuokratalolle tontti Kruunuvuorenrannasta ja Vantaalla on käynnistymässä täydennysrakennushanke säätiön kerrostalotontille. Nuorille tuettua asumista tarjoavat pari rakennushanketta seisovat Espoon Friisinmäessä.

”Joudumme odottelemaan Helsingin hallinto-oikeuden päätöstä valituksista, joita naapurit tekivät”, Kaakinen kertoo.

Säätiö on hankkinut sadoista tavallisista asunto-osakeyhtiöistä useita tuhansia pikkuasuntoja. Yhteistyökumppaneina ovat kymmenet kaupungit, ja järjestöt, jotka vuokraavat säätiön asuntoja kipeimmin tarvitseville.

Tänäkin vuonna säätiö hankkii Raha-automaattiyhdistyksen tuella 120 uutta yksiötä ja pientä kaksiota etupäässä pääkaupunkiseudulta.

”Turvallinen asuntohan on pohja kunnolliselle muulle elämälle”, Kaakinen kuvaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat