Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laituripilkillä saalis on usein laiha ja sää kova

Kaupunki
 
HS kävi eläkeikäisten kanssa pilkillä, jossa tärkeintä ei ole kalansaalis
HS kävi eläkeikäisten kanssa pilkillä, jossa tärkeintä ei ole kalansaalis
Kun suuri osa kaupunkilaisista meni töihin, Mauno Lepistö suuntasi ystävineen pilkille. Kyseessä on eläkeläisporukan perinne. Toimitus, kuvaus ja leikkaus: Jussi Sippola

Kulosaari

”Kyllä tässä aina välillä pitää katsoa itseään peiliin, että mikäs sen lääkärin nimi olikaan”, naurahtaa Martti Karenvuo.

Kello on puoli kymmenen keskiviikkoaamuna eikä päivä ole vielä valjennut. Parisenkymmentä eläkeläistä kököttää pilkkijakkaroillaan Helsingin Meriveneilijöiden laitureilla Kulosaaressa.

Taivas sylkee vettä, ja navakka tuuli heittää sitä välillä vaakasuoraan. Vesi laiturin vieressä on Vantaanjoen ruskeaksi värjäämää, ja pilkin siima katoaa maitokahvin väriseen veteen heti pinnan lävistettyään.

Nyt ollaan viikoittaisissa laituripilkkikisoissa, mutta kotiin viemisistä ei haaveile kukaan. Viehätys on selvästi jossain muussa.

”Osalle tämä ei sovi, mutta sitten on meitä hieman pöllömpiä. Ja meitä on aika paljon”, Antero Sundell kuvailee.

Kylmää, märkää – eikä juurikaan toivoa syötävästä saaliista.

”Täytyyhän meillä eläkeläisillä olla jotain tekemistä. En minä jaksa koko ajan siivota”, perustelee Tuula Arila – ja hymyilee päälle.

Arila kiertää laituripilkki-, onki- ja pilkkikisoja miehensä kanssa, ja näyttää ottaneen harrastuksen tosissaan. Taskussa on esimerkiksi kolme pilkin Suomen mestaruutta sekä Pohjoismaiden mestaruus.

Parhaimmillaan yhden kilpailupäivän aikana reppuun on kertynyt 15 kiloa kalaa, mutta nyt näyttää huonolta. Kun 20 pilkkijää on koettanut onneaan reilut puoli tuntia, merestä on nostettu vasta yksi kala, Esko Niirasen repussa sätkivä piskuinen 60-grammainen pasuri.

”Viikonloppuna Sipoossa järjestetyssä Kinkku-pilkissä 50 gramman särjellä voitti 6,5 kilon kinkun”, kertoo Antero Sundell.

Kylmä tässä tulee, mutta ei ihme. Tämä on kalastuksen lajeista kylmin, tosikalastajat sanovat.

”Varsinainen pilkkiminenhän on ihan kunnon urheilua, kun juostaan ympäri jäätä ja tehdään aina uusia reikiä kaloja etsiessä”, Tuula Arila sanoo.

Laituripilkissä kalapaikkoina toimivat venepaikat, joten aina ei tuulelle edes saa käännettyä selkäänsä. Eikä kalapaikkaa sovi vaihtaa holtittomasti, edes urheilun nimissä.

Alkuiltapäivästä, kun takana on useiden tuntien värjöttely, kisa ratkeaa. Voitto irtoaa 550 gramman saaliilla.

Kari Pullinen
Kun suuri osa kaupunkilaisista meni töihin, Mauno Lepistö suuntasi ystävineen pilkille. Kyseessä on eläkeläisporukan perinne.
Kun suuri osa kaupunkilaisista meni töihin, Mauno Lepistö suuntasi ystävineen pilkille. Kyseessä on eläkeläisporukan perinne.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat