Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin seudun talousnäkymät ristiriitaisia – rakentamisella ja informaatioalalla menee lujaa

Kaupunki
 
Laura Oja
Kuva: Laura Oja

Helsingin seudun talousnäkymät ovat ristiriitaiset. Toisilla aloilla menee lujaa, toisten lasku jatkuu edelleen. Tiedot selviävät Helsingin seudun kauppakamarin tuoreesta toimialakatsauksesta.

Hyvät uutiset ensin: esimerkiksi rakentamisen liikevaihto on kasvanut vuodentakaisesta jopa kymmenen prosenttia, toimialakatsauksessa todetaan. Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Pia Pakarinen korostaa, että Helsingin seudulla käynnissä ja suunnitteilla olevat isot rakennushankkeet vaikuttavat myönteisesti koko seudun talouteen ja työllisyyteen.

”Alan omat odotukset myös lähivuosista ovat valoisat. Muuhun Suomeen verrattuna rakentamisen suhdanneodotukset ovat Uudellamaalla huomattavasti paremmat”, Pakarinen sanoo.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla käynnissä on monia massiivisia rakennushankkeita, kuten Länsimetron, Keski-Pasilan sekä Jätkäsaaren, Kalasataman ja Kivistön rakentaminen.

Aapo Huhta
Pia Pakarinen
Pia Pakarinen

Valoisia uutisia tarjoavat myös muutamat muut alat. Informaatio- ja viestintäalan liikevaihto kasvoi kesällä edellisvuodesta viisi prosenttia. Vuodesta 2010 kasvua on kertynyt jopa 40 prosenttia.

Informaatio- ja viestintäala työllistää kauppakamarin mukaan Helsingin seudulla jo 62 000 ihmistä. Ala onkin jo ohittanut työpaikkojen määrässä monia perinteisesti tärkeitä työllistäjiä. Kuljetus ja varastointi työllistävät 47 000 ihmistä ja rahoitustoiminta 26 000 ihmistä. Informaatioala lähestyy työpaikkojen määrässä jo teollisuutta, joka työllistää 67 000 ihmistä.

Vaikka venäläisten matkailijoiden määrä seudulla on vähentynyt, majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihto on kasvanut. Helsingin sataman ja Helsinki-Vantaan matkustajamäärät ovat kasvaneet kolmisen prosenttia.

Ja sitten huonoihin uutisiin: teollisuuden, kaupan sekä kuljetuksen ja varastoinnin lasku ei ole pysähtynyt, kauppakamari toteaa.

Yhtäältä kyse on suhdanteista, toisaalta rakennemuutoksesta.

”Saa nähdä, mille tasolle ja minkälaiseksi esimerkiksi teollisuus elpyy suhdanteiden kääntyessä”, Pakarinen pohtii.

Hänen mukaansa nyt tarvitaan ketteryyttä ja muuntautumiskykyä – sekä yrityksiltä että yksittäisiltä ihmisiltä.

”Kun Roomassa alkaa sataa, katukauppoihin ilmestyvät hetkessä sateenvarjot. Ja kun sade lakkaa, tilalle tulevat jälleen kuin tyhjästä aurinkolasit”, Pakarinen kuvaa. ”Esimerkiksi digitalisaatio haastaa nyt yritykset luomaan nahkansa uudelleen.”

Työntekijöiden ketteryyden ja muuntautumisen tarpeesta kertoo hänen mukaansa myös se, että 17 prosenttia seudun palvelualan yrityksistä on ilmoittanut, että sopivia työntekijöitä ei löydy. Ja samaan aikaan työttömänä on suuri joukko ihmisiä.

Aapo Huhta
Pia Pakarinen
Pia Pakarinen
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat