Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin joulu oli ennen yhtä humalaista hulinaa – rähinöivät tiernapojat kylvivät kauhua kaupungin kaduilla

Edes sakot eivät pidätelleet humalaisten kisällien ja merimiesten tiernapoikaporukoita 1800-luvulla. Joulunvieton kaupallistumista voivoteltiin jo tuolloin.

Marja Salomaa HS

Helsingin kaupunginmuseon kokoelmat
Tähtipojat ja jumalatar Katajanokalla 1800-luvun puolivälissä. Harvinaisen aiheen on piirtänyt Rudolf Åkerblom.
Tähtipojat ja jumalatar Katajanokalla 1800-luvun puolivälissä. Harvinaisen aiheen on piirtänyt Rudolf Åkerblom.

Helsinkäisen säätyläisväen maltti oli kovalla koetuksella joulun aikaan 1800-luvulla. Minä hetkenä tahansa saattoi ulko-ovelta kuulua koputus, joka ilmoittaisi pahamaineisten tähtipoikakulkueitten eli tiernapoikien saapuneen paikalle.

Vuosi toisensa perästä nämä remuisat seurueet ilmaantuivat koputtelemaan paremman väen ovia ja esittämään merkillisiä laulujaan korvausta vastaan.

Kaupunginisät olivat jo 1700-luvun lopulla yrittäneet kitkeä humalaisten kisällien ja merimiesten naamiais- ja kerjuuporukoita, mutta turhaan. Edes ennenkuulumattoman iso 20 hopeataalerin sakko ei estänyt valepukuisia henkilöitä pelottelemasta lapsia, vaivaamasta ihmisiä ja aiheuttamasta Helsingin maistraatin kauhistukseksi näille tarpeettomia kuluja.

”Herrasväki varmaan ymmärtää, miksi täällä ollaan? Onko teillä niin paljon suomalaista olutta tai ranskalaista viiniä, että sitä riittää Moosekselle ja minulle? Jos ei, täytyy meidän mennä oluttupaan, pantata tähti ja täyttää ruukut ja putelit piripintaan”, sanailee tähtipoika helsinkiläisessä tiernapoikaesityksessä.

Käsikirjoituksen kirjoitti muistiin Suomenlinnan pappi H. A. Reinholm 1800-luvun puolivälissä.

Harvinainen tiernapojat-versio: verinen Herodes laulaa rakkaudesta
Harvinainen tiernapojat-versio: verinen Herodes laulaa rakkaudesta
Helsinkiläisessä tiernapoikaperinteessä seikkailee Venus-jumalatar, jolle käy hullusti. Ennen loppuhuipennusta Käpylän tiernapoikien Herodes, Heikki Laitinen, laulaa ihanalle jumalattarelle, Mervi Mölsälle, lemmekkään balladin.

Mutta miten on mahdollista, että nyt niin herttaiset ja siivot tiernapojat ovat joskus olleet pahennuksen herättäjiä?

Ruokahistorioitsija Merja Sillanpää kytkee helsinkiläisten sitkeän jouluongelman ympäröivän maaseudun perinteisiin.

Kuten vähäväkisen kaupunkiväestön jouluruoat ja muut tavat, myös pyhien huvittelumeiningit noudattivat ikiaikaisia pakanallisen kekrijuhlan perinteitä. Vanhan ajan sadonkorjuujuhlassa lampaantaljaan kietoutunut pukki saattoi olla todella pahantuulinen.

”Aikalaiskirjoituksissa puhutaan maaseudulla pukiksi tai naiseksi pukeutuneista miehistä tai tähtipojista, jotka kiersivät talosta taloon. Jos kestitystä saatiin, luvattiin olla tekemättä vahinkoa.”

Tavallaan vanha maaseutukulttuuri siirtyi karvoineen kaikkineen kaupungin työväen joulumenoiksi, eikä Sillanpään mukaan olennaisesti murtunut ennen 1960-luvulla alkanutta kansainvälistymisen tuomaa murroskautta.

Tapaninpäivästä alkanut juopotteleva, huvitteleva ja pakanallinen tyyli jatkui 20 päivää aina tammikuun 13. päivään eli vanhaan Nuutinpäivään saakka.

Satusetä Zachris Topelius ikuistettuna viimeisenä joulunaan vuonna 1897. Harvinainen valokuva näyttää, miten säätyläisperheessä sali on koristeltu joulua varten.
Satusetä Zachris Topelius ikuistettuna viimeisenä joulunaan vuonna 1897. Harvinainen valokuva näyttää, miten säätyläisperheessä sali on koristeltu joulua varten.

Rosenberg Harald / Helsingin kaupunginmuseon kokoelmat
Joulukuusten myyntiä Rautatientorilla vuonna 1904.
Joulukuusten myyntiä Rautatientorilla vuonna 1904.

Ero työläisten ja kaupungin paremman väen joulunviettotavoissa olikin runsaat sata vuotta sitten suuri. Säätyläisten pelit, leikit, laulut ja muut joulutavat on dokumentoitu hyvin. Myös 1800-luvun raffinoidusta joulumenusta on paljon tietoja. Lipeäkala sooseineen sekä siansyltty tai kinkku linssien ja omenasoseen kera olivat säätyläisille tuttuja jouluruokia.

”Mutta kaupungin vähäväkisten joulusta ei löydy 1800-luvulta yhden yhtä suoraa kuvausta. On totta, että varsinainen työväestö syntyi myöhemmin, joten palkolliset kaupungissa ovat ilmeisesti seurailleet ympäröivän maaseudun joulutapoja”, Sillanpää sanoo.

Silakka ja peruna olivat työläisten perusruokaa läpi vuoden. Sillanpää sanoo, että joulunpyhiksi kaikki kuitenkin yrittivät saada jotain parempaa, oli se sitten lihanpala tai pussillinen kuivattuja hedelmiä tai pähkinöitä. Sahti ja väkijuomat kuuluivat joulunviettoon. Riisipuuro yleistyi 1800-luvun lopulla, kun Suomeen virtasi Venäjän kautta halpaa riisiä.

”Tuoreisiin hedelmiin palkollisilla tuskin oli varaa. Yhden appelsiinin hinnalla sai 1860-luvulla ravintola Kaisaniemessä voileipäpöydän antimet.”

Parempaa väkeä kosiskeltiin ”saffraniomenien”, mandariini-appelsiinien, skotlantilaisen rasvasillin, rullasyltyn, aladoobin ja kinkun pariin. Helsingin Sanomien edeltäjä Päivälehti julkaisi joulukuun numeroissaan vuonna 1890 myös ilmoituksia, joissa markkinoitiin ”hienoja oikeita viinejä” pullotettuina ranskalaisissa linnoissa tai laatuvalmistajilla Italiassa, Espanjassa ja Unkarissa.

Samppanja virtasi, ja konjakkia oli tarjolla hulppeissa säilytysastioista, joista pienin veti 2,5 litraa.

”Siihen aikaan oli myös tapana voivotella, miten kaupalliseksi joulunvietto oli mennyt. Aikalaismuistelmissa paheksuttiin yletöntä ilmoittelua”, Sillanpää hymähtää.

Päivälehden ilmoitusten perusteella joululahjamarkkinat olivat silti melko vaatimattomat. Kauppiaat tarjosivat kirjoja, kravatteja, polkuompelukoneita ja visiittikorttiastioita lahjaksi. Jos taloudenhoitajansa halusi palkita, ykköshittituote oli Hilda-tädin keittokirja, jossa oli peräti kolme kuvaa.

Helsingin kaupunginmuseon kokoelmat
Tapaninpäivän ilta veturinkuljettaja Erik Johan Ahjon kotona Annankadulla vuonna 1908.
Tapaninpäivän ilta veturinkuljettaja Erik Johan Ahjon kotona Annankadulla vuonna 1908.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat