Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Käpylän tiernapoikien erikoinen Herodes tahtoo lempiä Venusta

Helsingissä esitettävä versio tiernapojista on yksi omalaatuisimmista tiernapoikaversioista. Se on saanut vaikutteita Tanskasta.

Kaupunki
 
Harvinainen tiernapojat-versio: verinen Herodes laulaa rakkaudesta
Harvinainen tiernapojat-versio: verinen Herodes laulaa rakkaudesta
Helsinkiläisessä tiernapoikaperinteessä seikkailee Venus-jumalatar, jolle käy hullusti. Ennen loppuhuipennusta Käpylän tiernapoikien Herodes, Heikki Laitinen, laulaa ihanalle jumalattarelle, Mervi Mölsälle, lemmekkään balladin.
Menovinkkejä

Joulutapahtumien supersunnuntai

 Tänään sunnuntaina joulutunnelmaan voi Helsingissä virittäytyä muun muassa näissä:

 Joulutapahtuma Haltialan tilalla klo 11.

 Vuosaaren joulupolku kello 12.

 Seurasaaren joulupolku kello 12.

 Käpylän tiernapoikien kulkue Pohjolankadulla kello 17.00.

 Lucia-kulkue Senaatintorilla kello 18.

 Muista myös pitkäkestoiset tapahtumat: Tuomaan markkinat Senaatintorilla, Kaapelin joulu Kaapelitehtaalla, Lasten joulurieha Narinkkatorilla ja Kansallismuseon joulu.

Kävitkö joulutapahtumassa? Lähetä meille kuva numeroon 17181. Paperilehdissä julkaistuista kuvista maksetaan palkkio.

Kesken Betlehemin tapahtumien ja Murjaanien kuninkaan nöyryytyksen kuningas Herodes heittäytyy lemmekkääksi. Helsinkiläisessä tiernapoikaversiossa Herodes ihailee Venus-jumalatarta, laulaa hänelle balladin ja kirmaa perässä lehtoon.

Siellä jumalatar muuttuu puuksi, jota Herodes turhaan yrittää suudella.

Kaupunkilaiset voivat saada maistiaisia tästä tarinasta Käpylässä tänään sunnuntaina. Jo 12. kertaa järjestettävässä tiernapoikakulkueessa balladin esittää kuningas Herodeksena kansanmusiikin emeritusprofessori Heikki Laitinen.

”Helsinkiläisestä tiernapoikanäytelmästä tunnetaan kymmenkunta melodiaa, mutta tämän olen itse säveltänyt”, Laitinen sanoo.

Hän on myös kääntänyt vanhan ruotsinkielisen tekstin. Käsikirjoituksen on tallentanut Suomenlinnan pappi H. A Reinholm vuonna 1851.

Tiernapojista tunnetaan lukuisia eri versioita. Helsingissä ja Uudellamaalla esitetty versio on kenties yksi omalaatuisimmista. Sen vaikutteita on tutkittu paljon, ja jäljet johtavat Tanskaan.

Alunperin keskieurooppalaiseen joulukuvaelmaan on ympätty Tanskassa suosittu laulu, joka perustuu kreikkalaisesta tarustosta tuttuun Dafne-neidon ja jumala Apollonin tarinaan.

Laitisen mielestä käsikirjoituksen epäloogisuutta ei kannata päivitellä. Tiernapoikaperinteeseen kuuluvat jatkuva muuntelu ja paikallisiin tarpeisiin joustavat ratkaisut.

”Dafnen, tai siis jumalattaren, muuttuminen puuksi saattaa myös viitata joulupuuhun. Toisaalta tässä kohtauksessa Herodes mukiloi jumalatarta miekallaan, mikä voi olla kiertotie kertoa hänen väkivaltaisuudestaan”, Laitinen aprikoi.

Lapsiyleisön armoksi näyttämöllä ei esitetä Herodeksen pahinta veritekoa eli Jeesuksen ikäisten pikkulasten surmaamista.

”Kun nuorena kuljin Raahessa esittämässä tiernapoikia, ihmettelin aina, ettei kukaan moittinut tarinan väkivaltaisuutta. Mutta niinhän se on, että ihmiset kuuntelevat musiikkia eivätkä niinkään mieti tapahtumia.”

Tiernapoikakulkue Käpylässä lähtee Pohjolankatu 3:n pihasta sunnuntaina klo 17.

Markus Jokela / HS
Käpylän Tiernapojat Pohjolankadulla Käpylässä.
Käpylän Tiernapojat Pohjolankadulla Käpylässä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat