Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verratkaa Helsingin sosiaalisen sekoittamisen politiikkaa Keski-Eurooppaan – täällä on onnistuttu paremmin, sanoo kaupungin johto

Tutkijoiden mukaan huono-osaisuuden kasautuminen tietyille alueille on jatkunut. Kaupunginjohtoa väite epäonnistumisesta ei vakuuta. Osallistu testiin, jossa HS selvittää, mistä ja minne helsinkiläiset haluavat muuttaa.

Kaupunki
 
Itäisen suurpiirin alueella on tutkijoiden mukaan selvä enemmistö Helsingin huono-osaisimmista kortteleista, mutta ne eivät ole Helsingissä hunningolla. Esimerkiksi Myllypuron ostoskeskuksen ympäristöä on kunnostettu viime vuosina. Pariisin huonomaineisissa lähiöissä on purettu asuinkerrostaloja, kuten vuonna 2004 kun 360 asunnon rakennus räjäytettiin La Courneuvessä.
Itäisen suurpiirin alueella on tutkijoiden mukaan selvä enemmistö Helsingin huono-osaisimmista kortteleista, mutta ne eivät ole Helsingissä hunningolla. Esimerkiksi Myllypuron ostoskeskuksen ympäristöä on kunnostettu viime vuosina. Pariisin huonomaineisissa lähiöissä on purettu asuinkerrostaloja, kuten vuonna 2004 kun 360 asunnon rakennus räjäytettiin La Courneuvessä.
Fakta

Sosiaalisen sekoittamisen politiikka

  Sosiaalisen sekoittamisen politiikka tarkoittaa sitä, että samoille asuinalueille pyritään saamaan asumaan taloudellisesti ja sosiaalisesti erilaisia ihmisiä ja asuinkuntia.

  Sosiaalisen sekoittamisen tärkein suunnittelullinen ja poliittinen väline on kaavoitus: uusille asuinalueille määrätään rakennettavaksi niin kovanrahan kuin erimuotoista vuokra-asumista ja sosiaalista asumista.

”He ovat tutkineet kortteleita. Kun mennään noin pieniin yksiköihin, ei ole yllätys, että sieltä löytyy taloja, joissa asiat ovat huonosti. On aika ohkaista tarkastella noin pieniä alueita.”

Näin sanoo Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston päällikkö Mikko Aho. Hän kommentoi Helsingin yliopiston professorien Matti Kortteisen ja Mari Vaattovaaran väitettä, että asuinalueiden kielteinen eriytyminen on jatkunut pääkaupunkiseudulla ja että asukkaiden sosiaalisen sekoittamisen politiikka on epäonnistunut.

Tutkijat kartoittivat huono-osaisuuden esiintymistä kortteleittain pääkaupunkiseudulla. He tutkivat alaltaan 250 x 250 metrin kokoisia, parin kerrostalon suuruisia ruutuja. Niillä esiintyvän huono-osaisuuden mittareita olivat muun muassa koulutus, työllisyys ja tulot.

Tulokseksi he saivat, että huono-osaisuus on vuosien 2000–2010 välisenä ajanjaksona entisestään kasautunut. Huono-osaiset alueet ovat lisäksi laajentuneet. Näin on käynyt eritoten Itä-Helsingissä ja ratojen varsilla.

Kaupunkisosiologi Kortteisen ja kaupunkimaantieteilijä Vaattovaaran artikkeli heidän uusimmasta tutkimuksestaan ja sen tuloksista sekä väittämistä julkaistiin eilen perjantaina Sosiaalipolitiikka-lehdessä. HS kertoi tutkimuksesta torstaina.

Väitteet niin kutsutun sosiaalisen sekoittamisen politiikan epäonnistumisesta eivät siis kaupunkisuunnittelusta vastaavan viraston päällikköä Mikko Ahoa vakuuta.

Myös kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) kohottaisi tarkastelupisteen laajemmalle. Vasta sitten voidaan esittää väitteitä sosiaalisen sekoittamisen politiikan epäonnistumisesta, jos sittenkään.

”Mikä olisi ollut vaihtoehto? Mitä olisi tapahtunut, jos emme olisi harjoittaneet sitä [sekoittamisen politiikkaa]?” Pajunen kysyy.

Sitä ei tietenkään voida tutkia, kun niin ei ole tapahtunut eikä tutkimusmateriaalia näin ole. Mutta mitä voitaisiin tehdä, on se, että verrattaisiin muihin Euroopan suuriin kaupunkeihin.

”Pitäisi tehdä kansainvälinen vertailu niihin eurooppalaisiin kaupunkeihin, joissa ei ole harjoitettu sosiaalisen sekoittamisen politiikkaa. Niissä kehitys on ollut huomattavasti huonompaa”, Pajunen toteaa.

Pajunen muistuttaa, että Keski-Euroopassa on kaupunkeja, joiden jotkin lähiöt ovat irtautuneet yhteiskunnasta. Niissä pätevät vain asukkaiden luomat omat lait, eikä poliisilla ole lähestulkoon niihin asiaa.

”Onko meillä yhtään surkeita alueita? Sellaisia alueita, joilla sijaitsevat asunnot eivät mene kaupaksi ja jotka ovat kokonaan tyhjentyneet? Sellaisia ei Helsingissä ole”, myös virastopäällikkö Mikko Aho sanoo.

Sekä Pajunen että Aho painottavat, että nykyinen eriytymiskehitys on alkanut jo 25 vuotta sitten 1990-luvun alun syvän laman aikana. Silloin Helsinki kaavoitti ja luovutti tonttimaata lähes 100-prosenttisesti vain vuokra-asumiselle.

”Silloin elvytettiin. Mikään muu rakentaminen ei lähtenyt liikkeelle”, Mikko Aho muistaa.

Tämän poikkeuksellisen yksipuolisen rakentamisen jäljet ulottuvat tähän päivään. Toinen poikkeuksellinen tekijä on voimakas maahanmuutto.

”Vuonna 1990 Helsingin väestöstä kaksi prosenttia oli maahanmuuttajia. Nyt heitä on 14 prosenttia”, Pajunen vertaa.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen painottaa, ettei asuntopolitiikka ole ainoa väline, jolla segregaatiota torjutaan.

Onnistumista tulisikin hänen mielestään mitata eri keinojen kokonaisvaikutuksella.

”Keskeinen väline on palveluverkosto. Työllistymisessä auttaminen on nyt ensisijaisen tärkeää. Sosiaali- ja terveystoimen sekä opetustoimen panos on valtava”, Pajunen luettelee.

”Vasta kun tutkitaan sosiaalisen sekoittamisen ja muiden tekijöiden yhteisvaikutusta, voidaan kokonaisuuden kautta arvioida onnistumista segregaation torjunnassa.”

Sekä kaupunginjohtaja Jussi Pajunen että kaupunkisuunnittelusta vastaavan viraston päällikkö Mikko Aho sanovat tunnistavansa tutkijoiden toteaman alueellisen eriytymisen. Mutta sitä he eivät usko, ettei sosiaalisen sekoittamisen politiikalla olisi ollut myönteisiä vaikutuksia. Vaikka ei sekään mikään onnelliseksi tekevä jumalainen kone, deus ex machina, ole.

”Jos hyväosaisia laitetaan asumaan vähäosaisten alueelle, vähäosaisten ongelmat eivät siitä vähene”, Mikko Aho toteaa.

”Pitäisi poistaa ne tekijät, joista vähäosaisuus syntyy, esimerkiksi annettaisiin ihmisille töitä. Mutta se on jo vähän isompi asia.”

Oksasen kaupunki: Yhä useammat korttelit täyttyvät huono-osaisista
Oksasen kaupunki: Yhä useammat korttelit täyttyvät huono-osaisista
Tutkimus: kaupunkien sekoittamispolitiikka on epäonnistunut. Toimittaja: Kimmo Oksanen , kuvaus: Pekka Elomaa, leikkaus: Hertta Tuomi
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat